Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 1 mars 2013 23:10

Letar nya glasögonbågar. Har varit hos nästan alla optiker i staden!


Var hos Smarteyes och hittade faktiskt ett par riktigt fina bågar. Har letat och letat. När man tittar genom mina så är de så repiga att det ser ut som om du satt en tesil framför varje öga. Skulle behöva både progressiva glas samt aggressiva bågar.


Nu hoppade vi in där igen för de har bra priser. Man kan inte delbetala även om man handlar för massor med tusenlappar men, de är hyfsat billiga så ...


Förra gången, när min man köpte glasögon där, hittade jag ett par bågar. Jag ville dock fundera lite så jag väntade. Tre dagar senare, när mannen skulle hämta sina bågar, var "mina" bågar borta. Jag frågade personalen men det gick inte att beställa. Nåja, jag fick väl leta vidare. Livet går väl vidare.


Nu idag, när jag hittade "bågarna", alltså, skitsnygga och passade mig såååå bra så blev jag så klart överlycklig!!


Frågade en personal om man fick låna hem bågen för "översyn".

- Nej, det får du inte!


Ok. Kan jag lägga undan ett par?

- Nej det kan du inte! Det du ser där är utställningsexemplar ! De säljs inte utan ska vara där. Vi beställer när någon köper.


Ok. Kan jag boka ett par av de man kan beställa?

- Nej, det kan du inte!


Kan jag köpa ett par rakt av nu och få dem efter att jag beställt synundersökning till nästa vecka?

-  Nej, det kan du inte!


Kan jag alls köpa dessa?

- Nej, det kan du inte!


Då tackar jag för mig! Sa jag och gick och kom aldrig mer igen!


Edit: En glasögonbåge är en så viktig del i ens liv. Man måste få hinna känna och prova. Att ramla in i en butik och vara tvungen att bestämma sig på stört vad man vill ha och passar i är inte ok. Ett snabbköp för glasögon? Oproffsigt bemötande och snorkig personal när man frågade fel frågor! De var trevliga före. 

Inser att jag inte vill få synundersökning där. 


Äntligen kommer bilden; Jag behöver nya!

 

Alma om vad andra säger om Smarteyes

Rejta



ANNONS
Av Lena - 1 mars 2013 00:25

Nä, det blev ingen matsedel i veckan som gick. Sportlovsveckan. Man måste inte alltid planera och man måste inte alltid heller tala om vad man ätit. Hemlis! Ha!

Men helgen bjuder på mat vi längtat efter. Sallad, kött med hasselbacks och sedan kålpudding! Och kålpudding! Har längtat länge så nu ska det till! Och sallad vill vi ha! Åh, vad vi ska äta!

Ska försöka klämma in familjens favoritmorotssoppa också.


Fredag:

Kycklingsallad med grekiska smaker


Ny bild på salladen:






Lördag:

Fläskkött serverat med hasselbackspotatis och sås


Söndag:

Kålpudding på vinterkål när den är som bäst!. Klassisk husmanskost älskas! Serveras med kokt potatis, lingonsylt samt en klick Bregott uppepå toppen!


Början till ...


... ett kul program

  


... varma mackor

 


... en fiskgratäng

 


... ärtskott

 


... sommarens blomflugedödare - venusfällan

 


... och en sallad

 

ANNONS
Av Lena - 24 februari 2013 23:48

Receptet finns ju redan här men ... 


 



 



 



 


Bräsera köttet i sin sky ca 10 minuter. Mört sen!

 

Ca 5-6 mm å de ska vara fast potatis!



 


Häll på riktig Carnegie porter så det täcker!

 



 


Ät underverket med en klick smör eller Bregott på!

 


raaap








Av Lena - 24 februari 2013 15:21

God, godare, godast! Ja, vår mat i helgen kan beskrivas med dessa tre ord.


Fredag:

tacopaj


Lördag:

Hemgjord pasta fylld med tre sorters ost


Söndag:

Sjömansbiff


Recept kommer sen. Ska bara svälja maten först. 



 

Av Lena - 24 februari 2013 03:13

Min mamma hörde på radio att någon gjort en myrstack som var så god. Hon ringde mig och berättade och här är den!


Gör så här:

1 liten gul lök - fint hackad
2 små vitlöksklyftor - pressade
1,5 dl vispgrädde, rätt hårt vispad
150 g Philadelphiaost
1 krm grovmalen svartpeppar

1 burk svart stenbitsrom

Allt blandas ihop och läggs på en tallrik. Lägg en bit gladpack över och forma med händerna en myrstack. Klä sedan in stacken med myror: 1 burk svart stenbitsrom. Eller, om man vill ha vegetariska myror: kumminfrön.

Dekorera på önskat sätt som t.ex dillkvistar och citronklyftor och servera med finn-crisp eller andra kex. Var och en tar en "klatt" med sitt kex eller med smörknv.

Passar som vickningsrätt eller på en buffé. Himla gott! Ev rester sätts in i kyl och håller några dagar (och kan användas som smörgåspålägg).


 Tänk dillvippor och citronklyftor runt. 

 


Proväten och klart godkänd! Skitgott!

 

Av Lena - 24 februari 2013 02:31

Det blev faktiskt jättegott! Snodde receptet från Sveriges Mästerkock. Ja, alltså från en deltävling där. Och tänk att vi gjorde exakt som det stod i receptet. Jamen, vi har ju aldrig gjort hemgjord pasta förr! Inte själva ju!



Ravioli på hemgjord pastadeg fylld med gorgonzola och ricottaost. Serveras med tomatsås.

 

Ingredienser:

 

2 dl durumvetemjöl 
2 dl vetemjöl 
2 st ägg + 2 äggulor 
Olivolja 
Vatten 
100 g ricotta 
50 g gorgonzola 
Buffelmozzarella 
400 g finkrossade tomater (burk) 
400 g plommontomater (burk) 
Tomatpuré 
Färsk basilika 
1 st röd lök 
4 st vitlöksklyftor 
Salt 
Peppar

 

Gör så här

1. Tomatsås 
Stek all lök med olivolja i en stor kastrull. Tillsätt tomaterna, 1 msk tomatpuré, 1 dl vatten, salt och peppar, blanda och låt småkoka i 1 timme. 

2. Tillsätt lite socker om tomaterna är för syrliga och vatten under kokning om det behövs. 

3. Innan serveringen, häll i extra olivolja och mycket färskt hackad basilika (typ en hel kruka). Smaka av med salt och peppar.

4. Pastadeg 
Blanda allt mjöl och en nypa salt i en stor skål. Gör en grop i mitten där du häller i ägg, ägggulor, 1 msk vatten och 1 msk olivolja. Blanda in mjöl i mitten lite i taget. När det känns som att degen kan inte suga in mer mjöl, knåda den i minst 10 minuter mot arbetsbänken tills den blir slät och något elastisk. Låt vila i minst 30 minuter.

5. Ostfyllning
Blanda med gaffel 100 g ricotta med 50 g gorgonzola. Peppra och eventuellt salta. Klart!

6. Pasta
Koka upp saltat vatten med lite olivolja. Kavla ut degen på mjölat bakbord tills den blir 2 mm tjock. Borsta bort överflödet av mjöl och skär ut 8-12 jämna, runda skivor, ca 10 cm i diameter. 

7. Lägg 1 msk ostfyllning och en bit buffelmozzarella i mitten av varje skiva, vik ihop och tryck på kanterna med en gaffel så att du får 8-12 halvskivor. Koka dem i 5 minuter. Ta ut dem med en hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag.

8. Servering
Häll tomatsås i mitten av tallrikarna, lägg på fylld pasta och garnera med några blad basilika. Njut!

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Lena - 22 februari 2013 15:52

Jamen hallå!

Räcker det inte med att planera matsedeln, tänka närodlat och säsongsbetonat och kravmärkt och rättvisemärkt, kolla vad man har hemma av det man behöver, skriva inköpslista på det man inte har hemma, handla det man inte hade hemma, laga maten med omsorg och kärlek och krydda väl och smaka av 17 gånger, äta maten (man redan smakat av 17 gånger och är trött på) och försöka njuta av det man äter samtidigt som man inte får missa vad de säger i Sveriges Mästerkock på tv för maten blev ju klar lagom till det, plocka undan disken, diska efter maten och dessutom plocka in den torra disken sedan?


Så ska man under tiden fota det man lagar under tiden man lagar. Köttbiten/korven/fisken i stekpannan hinner bli bränd innan mobilkameran fokuserat klart. 4 foton fick det bli för händerna darrade lite av stressen att få alla delar av maten klar samtidigt så allt är jättevarmt när man lägger upp.

Upp på tallriken. De första tre bilderna vid diskbänken blev inte bra så jag tar ett nytt foto. Med ljus från fönstret den här gången. Nä, tar ett nytt foto med den vita skåpsluckan som bakgrund. Nu blev det hyfsat bättre. Jaha, nu hann maten kallna. Igen!


Däst och jäst börjar jag ladda upp bilderna från mobilen till datorn. Det blev värre än jag trodde. De flesta är suddiga. Vilken är inte sämst? Redigera, förminska och ... ja, det blir inte bättre. Det får duga. Folk ser ju ändå vad bilden föreställer. Kanske.

Tänker, med avundsjuka, på bloggare som har så läckra bilder att man vill slicka skärmen. Här ser köttbullen ut som en darrig dammråtta. Och såsen ser ut som något ur kompostpåsen. Skit!


Ingen kommer att vilja laga den här rätten som den ser ut på fotot men skit samma. Jag är ändå trött på den nu!


Nästa gång lägger jag ut recept utan foto! Eller beställer en äcklig hämtpizza och skiter i allt. Jag menar, kan det bli sämre? Japp, det kan det. 


Steker champinjoner på burk

 


Soppa blev det

 


Hjärtesoppa?

 


Dressingen har väl aldrig varit snyggare?

 


Om man väger kannor och skålar så .. blir det inte så jäkligt när digitalvågen nollställer sig mitt i

 


Cottagepie.

Den VAR skitgod! Så pass att jag hade brännblåsor i gommen tre dagar efter för att jag inte kunde låta bli den. Basåduvet!

 


Koll på tiden?

 


Här kommer några bilder på när jag fotade löken jag stekte till pannbiffar med ... vad? ... japp, just LÖK!

Hur många bilder tar man utan att bli nöjd?

 



 



 



 



 


Det syns inte att det är jättegott

 


Disk(a)?

 


Ett perfekt redskap att ha när man ska jämna till pajdegen. Särskilt när man har ont i händer och leder.

Prisvärd så det räcker! 39 kronor hos Clas Ohlson!

 


Mycket blir det inför glada helgen!

 


Klart!

 


Kassarna nästan tömda. Ja, potatisen inte då. Vem köper plastkassar i dessa tider? 

Miljökassar! 10 kronor styck och håller ca 5 år.

 


Klar!

 


Var på inköpslistan

 


Disk igen?

 


Nu har jag lagt de gula ärtorna i blöt och ska strax jorda dem. 

Blir fina ärtskott till salladen om några dagar. 

 

Av Lena - 22 februari 2013 12:42

Jag har köpt en pryl till köket jag bara måste göra lite reklam för! En skalare för mjuka skal! Den funkar till både tomater och kiwi. Alltså, verkligen funkar som i ordet "toppen"!


Den funkar till och med när man ska skala tomter som inte är spänstiga längre! 


ninasmat.se för för 59 kronor

 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se