Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 17 september 2013 00:30

Ett soppkök i Vasastan i Stockholm. Det heter Sibirien.

De startade 1998 om du undrade?  Att ta vara på allt har varit verksamhetens röda tråd hela tiden. Det är ju mitt eget motto med, så mina kinder strålar ikapp med de blankpolerade soppskålarna när jag läser om dem.

Jag hittade ett recept i en artikel  från "Vår bostad", lagade, åt och njöt. Delar med mig! Just som de gjorde. Man ska ju dela med sig av det man gillar så andra får ta del. Det är det de gör och jag för vidare! Frågor på det? Jag provade deras thaisoppa och både min man och jag vill äta den igen. Vi är då kräsna så det säger väl rätt mycket! Mumsigt!!! Nästa gång ska jag laga deras champinjonsoppa för den verkar toppen. Och deras tomatsoppa som heter Ella. Måste så klart laga löksoppan deras för att kolla om den är läcker.

P.S Det de serverar är tydligen nästan "groppa". Alltså ett mellanting mellan gryta och soppa. Just som jag brukar. Ska vi gifta oss?


SIMBA - THAISOPPA för 4 (maken och jag gillade den skarpt)


"En enkel och snabblagad soppa med thaismak. Lime, apelsin och ingefära matchar den krämig kokosmjölken."


2 morötter

1/2 purjo (ca 150 g)

1-2 tsk röd currypasta

1 burk tomatkross

1 1/2 msk finriven ingefära

1 msk färskpressad apelsinjuice

1 msk färskpressad limejuice

1 1/2 msk asiatisk fisksås

1 msk konc kycklingfond

2 msk sweet chilisås

(för oss: nudlar)


Garnering:

färsk koriander (det uteslöt jag för jag tycker det smakar tvål)

chiliflakes


Gör sålunda:

(för oss: koka äggnudlar)

1. Skala morötterna. Dela dem på längden och skär i slantar. Ansa och strimla purjon.

2. Fräs morot, purjo och currypasta i 2 msk olja i en stor kastrull ca 3 minuter.

3. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka under lock ca 10 minuter. Rör då och då.

4. Smaka ev av med mer lime och/eller fisksås (salt).


Servera och garnera med chiliflakes och (om du gillar) koriander.

För oss: servera med äggnudlar

ANNONS
Av Lena - 16 september 2013 23:34

Min son hade en favoriträtt på dagis. Kokerskan Gunnel lagade rödbetsoppa och min son var salig. Favoriträtten minsann! Han tjatade och tjatade och jag provade. Jag fann då ut ett recept men det smakade så där. Har provlagat sedan men fick bästa inspirationen från en rysk restaurang i Tallin förra året. Här kommer soppan jag gillar och som verkligen är jättegod! Min son kommer att älska den! Om du skippar köttet blir det en underbar vegetarisk rätt. Både för 5-2 dieten, GI, LCHF och allt du vill! Nä, lite för lite fett för LCHF men -


 


Rödbetssoppa på mitt sätt, typ annan Borsjtj


400 g kött, gärna av olika slag (skinka, nöt och kyckling) jag hade dock bara skinka och nöt denna gång (nötköttet syns inte på bild) Tror lite rökt bacon eller fläsk skulle funka att ha med också.

2 msk smör

en rejäl knippe färska rödbetor (500 g?)

2 gula lökar

1 morot

1 klyfta vitkål (200 g)

2 grönsaksbuljongtärningar

vatten

1 lagerblad

1 msk rödvinsvinäger

salt

svartpeppar

1/2 dl finhackad persilja

Ett nubbeglas iskall vodka till varje vuxen som äter soppan


Till serveringen:

Crčme Fraiche, eller för magrare alternativ gräddfil, smaksatt med pepparrot, nymalen vitpeppar och gnuttan salt.


Strimla köttet och bryn i smör. Lägg åt sidan.


Skala rödbetor, lök och morot. Skiva löken och vitkålen tunt och grovriv rödbetor och morot men spara en rödbeta till senare. Jag rev morot och rödbeta på råkostkvarn (månlandare). Ha gärna plasthandskar när du hanterar rödbetan. Billiga hos Clas Olsson.


 


Fräs grönsakerna i lite smör 10 minuter och tillsätt köttet. Lägg i buljongtärningarna och lagerbladet och häll på vatten så det väl täcker.


Låt koka på svag värme en halvtimma. Grovriv den sparade rödbetan och låt soppan koka en stund till. Ha i vinägern och smaka av med salt och peppar. Ta ur lagerbladet och blanda i den hackade persiljan.


Servera soppan i (varma) skålar där du ringlar över crčme fraichen eller gräddfilen som smaksatts med pepparrot. Föreslår Winborgs pepparrot på burk för den smakar nog mest. Eller färskriven för den som orkar.


Soppan blev jättegod och kommer nu att bli en återkommande rätt i mitt kök.

Lätt att förvandla till en vegetarisk rätt genom att utesluta köttet.  

ANNONS
Av Lena - 13 juli 2013 14:41

Sparkar igång bloggen igen. 


Vi har hunnit tälta på Orsa Camping (kallas som sagt Sveriges Riviera) tre gånger i år. Vi återvänder igen och igen och igen. En av vårt lands finaste campingar. Den har många fördelar och få dåliga sidor. Det är ju ändå tionde året i rad som vi är där så ....


En av sakerna vi är riktigt skitsura på är att man inte kan besöka Orsa Strandrestaurang när de har tivoli eller vissa artistuppträdanen i ett större tält bredvid. Jo, KAN kan man men .... då tar de entréavgift på 220 kronor in på det området där restaurangen ligger. En udde.

Vill man ta en öl på strandrestaurangen kostar det ölen + detta inträde. 300 kronor för en öl? Nej, jag tror jag skippar det! Att äta med pålägg på 220 är så borta! Vi är rätt många som fått vända vid kravallstaketet.

Man kan ju tycka att vi som campar för x antar hundralappar per dygn kunde få gå gratis in (mot uppvisande av campingavgiftskvitto)och vidare till restaurangen men icke!  Eller att de satte avspärrningarna på sidan så man kunde gå runt utan att passera "gå".


Vi blev annars verkligen glada när vi anlände campingen i år! Området vi gillar att hålla oss till har haft ett servicehus med rätt taskiga duschar. Det var pyttesmå bås med ett litet draperi. Byta om fick man göra inför alla andra. Det resulterade i att jag brukade sticka iväg till ett närliggande servicehus där duschbåset var "all inclusive". Nu har de byggt om och fixat till kanonfräscht! Och alla tvålautomater, toarullehållare och pappershanddukshållare är nya på hela området. Inget gammalt skit överallt!


Dessutom innehåller servicehuset vi brukar vara nära både kyl, frys, spisplattor, ugn, mikro, diskmaskin, toalett och uppehållsrum med tv och eluttag. Vi tittar inte på tv när vi är där men det är perfekt att sitta där och lösa korsord undertiden man laddar sin mobil så man kan fota hela sitt campingliv så man kan dela med sig och blogga om det.


Man kan faktiskt ha kylklampar i frysen utan att någon stjäl dem och oftast mat i kylen utan att den är borta dagen efter. Utom midsommardagen förra året när någon snodde vår 1,5-litersflaska med kolsyrat vatten vi hade på kylning. Vi skrattade bara för visst har även vi varit bakfulla någon gång.


I år var det någon som snodde min minimjölk. Vi har kylväska men just då fick inte mjölken plats där. Det är väl ok om någon tar ett glas mjölk av mig men jag blev skitsur över att denna person satte fram mjölken på bordet och drack och sedan gick. Jag fick kasta en halvliter sur mjölk :(

Ta gärna men ställ in den efter dig! Bildbevis nedan! Be gärna om ursäkt i kommentarsfältet!


Jag har under åren skrivit listor på det vi ska ha med för att slippa glömma för det är så lätt. Nu har jag jobbat färdigt på listan. Jag har haft den med varje gång så jag har kunnat skriva till det som vi saknat.

I ärlighetens namn så är jag så bra på listor att vi nästan aldrig saknat något. Poäng till moi!!!!


Vi har nu dessutom skaffat takbox till bilen så maken kan se bakomvarande trafik i backspegeln. Säkerheten framför allt! Efter tio år.


Bästa köp: Väckarklocka med belysning när man trycker på en knapp. Det är omöjligt att veta vad klockan är när man vaknar i ett tält. Två på natten eller åtta på morgonen. Att ha mobilen på är inte att tänka på för då tar batteriet slut och man har inte alltid ett eluttag i närheten när man campar. Förrförra gången laddade jag mobilen i bilens uttag. När vi skulle hem fick vi be en granne om starthjälp. När man campar har man inte alltid grannar. Jag menar, vi gillar att campa i skogen vid en sjö utan några grannar.



Utrustning (förutom två vuxna och, då och då, ett barn:


bil + takbox (önskar mig en släpkärra också)

tält

4 kaffemuggar

glas - mjölk, vin, skumpa, nubbe, whisky, drink, vatten ...

4 tallrikar - flata och djupa

8 gafflar

8 knivar

8 matskedar

8 teskedar

några papperstallrikar för lata dagar

osthyvel

potatisskalare

vinöppnare

sax

brödkniv

liten kniv

skärbräda

plastbytta med lock (salladsskål)

visp

liten träslev

dl-mått

msk-mått

grillpensel

rivjärn

konservöppnare

6 majskolvshållare

drinkpinnar

grilltång

grillspett

smörknivar

soppåsar

fryspåsar

istärningspåsar

pappersnäsdukar

näsdroppar

nödiga mediciner

febertermometer

salt

vitpepparkvarn

grovmalen svartpeppar

olika kryddor

kaffe

strösocker

smör

ägg

vetemjöl

mjölk

Bregott

bröd

ost

mjukost

gurka

tomat

sallad

purjo

gräslök

dill

persilja

kapris

frukt

potatis

flugsmälla

flaskvatten med och utan kolsyra

2 diskbaljor

diskmedel

diskborste

disksvamp

disktrasa

2 diskhanddukar

superlim

snören/linor

eltape

tältlyktor

hushållspapper

toapapper

aluminiumfolie

ryggsäck

badtermometer

cykelkorg (ett hänglås till den)

ficklampa

småflaskor till vatten

yatzi och pennor

korsord (Allers alt. HJ)

tandpetare

väckarklocka med belysning när man trycker på en knapp

värmeljus

askfat

vattendunk

grytunderlägg

2 stormkök

T-röd

braständare

grill

grillkol

badkläder

handdukar

luftmadrasser (22 cm höga och så breda det finns plats med har vi)

alla våra sängkläder (fyra kuddar var)

underlakan mad resår

filtar

picknickfiltar (plastklädda) att lägga mellan luftmadrass och lakan

luftmadrasspump till bilens uttag

vattenkokare

hammare

cyklar

cykelhållare

spännband

kratta

parasoller

parasollfötter

bord

stolar

solstolar

sittdynor

fotpallar

tandborste

tandkräm

tvål

schampo

hårborste

rakgrejer

deo

underkläder

varma och kalla tröjor

varma och kalla byxor

andra kläder

regnkläder

finkläder (man vet ju aldrig)

sandaler

stövlar

skor

jackor

myggnät

våtservetter

skruvmejsel

tång

kniv

miniskruvmejslar

ståltråd

minst 20 kylklampar

kylväskor i olika storlekar

myggmedel av olika sort

acetylsalicylsyra

paracetamol

cortisonsalva

Xylocain

sjukvårdsväska (allt som behövs av plåster, pincett, och bandage m.m.)

fiskeväska (kolla flöte, krokar, sänken!)

fiskespö

bete (räkor, majs, maggott)

något att läsa

mobiltelefoner (fast det inte är någon täckning men man kan fota)

cig

snus

mat, vin, öl

nycklar till allt

högtalare till mobilen (musik)

campingkort (avgift per år)

min make

ev hans son

vilja

styrka

humor

ett jävla glatt humör


Allt detta får plats i våran fina bil som heter Bettan. Hon har en liten takbox som rymmer en del.

Men - säg till om det fattas något! Maila mig då så packar jag med det!


Vi har även med pengar så vi kan få en lunch på vägen och den äter vi gärna i Rättvik hos Görgen på Höjden som styr och ställer med Bruntegården! Dalarnas bästa ställe! Mitt favvoställe som jag återkommer till emellanåt när jag vill njuta av god mat.

Klicka på sommarmenyn!


Trevlig resa!


Full packad! Om du tar bort sär skrivningen så blir det rätt!


Otroligt god korv att grilla! Köttig och smakrik men inte för stark.

Finns på ICA Maxi hos oss i Falun.

Min bror bjöd på den och han hade köpt den på ICA Maxi i Halmstad.

Detr är en sixpack!

 

På gång  

På väg  

När man ser Siljan vet man att målet är nära


 

Älgpizza på Viking Pizzeria i Orsa är INTE att rekommendera! Rent utsagt äcklig! Tvi fan!

 

Framme

 

Husbygge

 

Nu så ...

 

Solcellslampor ska man ha till alla tältlinor. Slipper snubbla i mörkret

 

Långgrunt och faktiskt 26 grader i vattnet. Vill inte bada då.

 

Utsikt mot sjön


Det var faktiskt riktigt gott  


Dagens dopp!

   


Som sagt, riktigt gott!

 

Födelsedagsblomman!

 

Man hittar skugga om man vill

 

Campingnöje. Maken vinner alltid men jag har tur i kärlek jag!

 

Dagens hos "Görgen på Höjden", Bruntegården! Ååååhhh vad gott och vällagat!

Och man får soppa till förrätt om man vill. Och härligt bröd, hemkärnat smör och diverse salladstillbehör. Rekommnenderas. 5 starka poäng av fem möjliga!

 

Med termometern i högsta hugg. Japp, det ÄR själva jag. 

 

Njut


Kolla nu solcellslamporna! 10 kronor styck hos Jula!   


fiiint!    

Årets mest innovativa ölkylning vid akut brist

 

Ett gott försök 


Myggfritt! Med dörr! Köpt hos Jula! (Nej, jag är inte sponsrad!)  

På väg till Orsa igen!


Jäkla bra kamera i mobilen! Tack Xperia!  


Nybyggare    

Min man fixar alltid sådan här mysbricka när vi campar. 

 

Vår granne. Vi har undrat vilken fågelart som bygger så. 

 

Glad midsommar! - med tidernas fulaste stång! Den har varit med mig i 15 år. Min bästis.

 

Frukost i det fria

 

Sitter och skrubbar midsommarlunchens färskpotatis. 

 

När vi skulle ladda mobilerna i servicehuset satt det en snubbe där och spelade trummor.

Han höll på i en hel timme. Kul! Han var rätt duktig.

 

Classic Big Ribs hos McGregor's (har jag för mig så här efteråt), Orsa Bowling i samma lokal som receptionen. Värt 180 kronor? Näpp.

 

Du får gärna "stjäla" ett glas mjölk av mig om jag lämnar den i kylen.

Men ställ för helvete in den efter dig! Lämna den inte på bordet så den surnar. 

Jag är bra mycket surare än vad mjölken blev :(

 

På nästa (tredje i år) tripp till Orsa Camping hade vi makens släkt med. 

Här är makens son samt makens systerdotter som har kul!

 

Och vi åt underbara pizzor på Strandrestaurangen.

Kanongoda pizzor som var värda varenda krona! Bra pizzabotten var ett plus!

Här: Åberga med
Fläskfilé, färska tomater & bearnaisesås 95 kr

 

Mickelvål med
Bacon, skinka, räkor, champinjoner & grovmalen svartpeppar 85 kr

(observera baconet som inte är "halvkokt" och sladdrigt utan knaprigt och skitgott!!)

 

Stackmora med
Salami, färsk paprika, oliver & fetaost 85 kr

(Maken bad att de inte skulle lägga på paprikan. Den är alltså inte glömd)

  Slut på det roliga! 


Av Lena - 15 juni 2013 01:50

När du har blandat din smet till köttbullar eller pannbiffar och ska rulla bullar eller platta till biffar så ...


Det är så mycket lättare och gå snabbare om du skopar upp smeten med ett mått. Ett matskedsmått till köttbullar och ett halvdecilitersmått till biffar. Doppa måttet i kallt vatten då och då. 


 

Av Lena - 14 juni 2013 01:11

Jag har ingen erfarenhet av denna typ av mat. Inte lagat den förut och sällan ätit den. Maken är van och sa att det var "skitgott" och "jättebra" och jag håller med. Faktiskt! Fy fan vad jag är bra?


Det ska vara mycket grönsaker. Och hel, skivad chili med kärnorna kvar. Det behövs lite sting här!

Strimlad kyckling, fläskkött eller nötkött och ha i eller vänd i en näve nyskalade räkor på slutet. Eller vad du nu önskar och gillar och vill. Att knäcka i ägg på slutet och blanda i (rör om som fan och fort!) är inte fel utan rätt. Här ges inga proportioner och heller ingen ingredienslista hos mig. Ta bara det du tycker om bara det är fräscht. Och vilken sorts nudlar du har i, ägg- eller ris, är en smaksak.


Ha i:

1 hög grönsaker

1 del kött (protein) om du vill

lite såser

kryddor

1 hop buljong

ägg?

kärlek

omtanke

avsmakning x tre

mer kärlek


En väldigt enkel thairätt jag gjorde på en höft och utan planering (var skitnervös över vad maken skulle tycka):


Man kokar nudlar al dente  och lägger dem i isvatten.

Man tar några fräscha ingredienser som man hackar eller skivar och steker dem i olja pö om pö. Olika tid för olika saker. Allt ska vara krispigt!

Man slänger i nudlarna och alla saker man stekt, rätt ner i en het gryta och låter allt bli varmt (skithett).

Man har haft i bra med fisksås och ostronsås och kanske någon valfri krydda under tiden man lagat. Och en rejäl dos kycklingbuljong som gärna är hemlagad om du orkat det! Maten ska gärna vara både krispig och saftig på samma gång liksom.


Jag verkligen och på riktigt hatar färsk koriander (tvål, tvål och tvål samt illaluktande rakvatten!) men man toppar med hackad sådan om man t(v)ål det. Persilja funkar till nöds men jag skräpar inte ner just denna rätt med det. Jag spar min persilja till annat tillfälle. Poäng till mig som vågar vägra!


Servera rätten med soja och sweet chilisås och pinnar.  


Och en iskall öl.


Fast, vi drack vatten.


Tips: Undertiden du lagar och har i såserna; smak av, smaka av och smak av!!!!!



Bild på slutresultatet? Nä, vi åt istället. Gott var det. Skitgott!


Bilderna jag ändå tog innan vi åt:

 



 



 




Det ska vara lite krisp i livet!

Nä, jag sa inte chips




Av Lena - 31 maj 2013 02:25

Borta har jag varit men vem reser sig ur askan varje gång? Jo, fågel Fenix och jag!


Jag har köpt ett nytt rivjärn. Av den braiga modellen. Det förra var från 1976 och hade blivit lite för slött. Borde köpt nytt för många år sedan men har inte, förrän nu, hittat det rätta stuket. Ett nytt av den gamla modellen är bäst! Köpte Ikeas men gav bort det.

Ett riktigt rivjärn ska se ut så här: 

 



 


Har i vanlig ordning lagat (och så klart ätit) mat sedan du och jag sågs sist här. Lite av varje men inget särskilt. Hade det varit särskilt hade jag nog sagt det här. Lite för mycket vardag för att funka i bloggen. Matsedel? Njaäe. Inte alls. Ur hand i mun och ur frys till spis och ur ingen fantasi eller matlust till mat på bordet men såååå tråkigt. Man måste äta och då måste man laga även om man inte har varken fantasi eller matlust. Just saying! Jobbar på bättring. Ok? (Har lagat en Thairätt som var rätt (väldigt!) ok men måste laga den igen och mäta hur jag gjorde.)


 


Råkade hamna på "The Roux Legacy"


Det går på BBC Lifestyle. Jag följer många matprogram men detta har jag missat.

Nåja, när jag ramlar in där så får jag veta att om jag ska vispa maräng så ska jag först frysa äggvitorna och sedan tina dem innan jag vispar för då blir allt så mycket bättre. Tackarrrrr!

Väntar på att allt ska bli bättre.


Recept.se har lagt ut ett recept på en potatis- och fänkålsgratäng. Det ska vara 11 potatisar i den. Om de är så precisa med antalet borde det stå vikt per potatis också. *fniss*


Jo, förresten! Åter ett tips jag snappat upp! Fast, det vet du väl redan.


För perfekt fiskresultat:

"När du tillagar lite tjockare fiskfiléer i ugn, i stekpannan eller i kastrull: sätt i en digitaltermometer.


Vid 52° är fisken perfekt. Du kan ta ut fisken lite innan (vid 48°) så går den upp till 52° på eftervärmen. Ju högre temperatur i ugnen eller i stekpannan - desto mer stiger fisken på eftervärme."


Odlartagen var det länge sedan man hade. Ett år sedan? Emellan det är det hambohandtagen (lovehandles) som gäller, eller. (Rim på slutet där)


Det brukar inte gå så bra för mig att odla Salvia. Så fort jag planterat om plantan brukar de se ut som om en vattenlevande varelse blivit utsatt i öknen. Ligger liksom  utplanad utmed. Du fattar! Denna gång verkar den ta sig på stört. Och då undrar jag i mitt stilla enfald hur jag gjort fel förut men rätt nu?


 


Den som svarar rätt vinner en egenbetald cykeltur på egenhand vartduvill! Grattis i förskott!


Kan någon svara på varför hormoner spökar?


Sedan vet jag att Åviken 905 Dubbelt Våffeljärn är bäst i test!

Vaffö?

Jo:klicka här


Bäst pris idag (april/maj 2013): klicka här


Vi har fått detta järn av min mamma i bröllopspresent men har inte hunnit köpa än. Sorry mamma.


Färskpotatis:

Tvätta/skrubba lätt och lägg i kokande vatten som är lika salt som en kallsup på västkusten. Det ska var mycket dill(stjälkar) i vattnet.


FRYSA IN DILL

Tips:

 Köp INTE en kruka dill utan köp en ruska/knippe dill i lösvikt. Skölj dillen (daska lite lätt så vattnet försvinner) och lägg den på tork på en handduk..

Repa sedan av de tunna dillbladen/stråna och lägg dem i en bytta. Lägg dillstjälkarna i en påse för sig.

Byttan med dillblad/strå? Tryck lätt på dillen (packa) och lägg över en plastpåse med hushållspapper i. Nog för att fylla "tomrummet" innan du lägger på locket och fryser in.

Dillstjälkarna fryser du och använder sedan när du kokar färskpotatis eller gravar lax. Perfa!


Måste, återigen, påpeka att om det är en grön fläck på din potatis så är det ingen idé att skala bort den. Det gröna är bara klorofyll. Det är resten av potatisen som är giftig av solanin.


Nu när det vankas färskpotatis runt knuten så:


Hur man kokar färskpotatis?

Läs här!


Konsten att koka färskpotatis! (Repris från förra året)

Fryser ni också? Det är inte utan än att nordan biter i hakskägget när man vågar sig ut.

Dock ska jag än en gång berätta hur man kokar färskpotatis för att få den riktigt god och inga aromämnen försvinner. På allmän begäran. Kom ihåg att färskpotatis är en delikatess väl värd att jämföra med murklor, sommarkantareller och kräftor.

Att koka färskpotatis är egentligen inte svårt men man måste göra på ett visst sätt för att det ska bli riktigt gott och för att inte potatisen ska bli ”skinnig” och smaklös.

Egentligen ska man ha ett eget potatisland. Potatis är en färskvara – särskilt när den är ny och egentligen bör man ha en kastrull med kokande vatten stående i landet. Så ingen tid förspills.

Nåväl, det har vi nu inte. Men skynda in till spisen med potatisen. Skölj den.

Låt sedan vatten koka upp, salta vattnet.

Så i med potatisen i det kokande vattnet – ungefär som när man kokar kräftor. Vattnet ska gå upp till hälften av potatisen så slå ut det vatten som inte behövs. I med rikligt med  dill!

Så koka i knappt 20 minuter – känn med en sticka när potatisen är mjuk.

Färdigt!!!

Jag garanterar att potatisen smakar bättre om ni följer mitt råd ovan.

Prova!

Källa: här


Asså så ere så att jag har en (låååång) tid haft tappad matlust och då, så klart, tappad lagamatlust. Och det som följer av det är ju så klart tappad blogglust.

Jag hade sådan skrivlust ett tag (för ett par år sedan) att jag kunde skicka flera blogginlägg per dag. Nu har jag (sista året) haft sådan skrivkramp att det har tagit emot att ens tänka blogg. Tappat allt ett tag kan man säga. Kan det ha med tappad aptit att göra?


Borta har jag varit men vem reser sig ur askan varje gång? Jo, fågel Fenix och jag!


Jag är här nu! Ester!



Kan vi alla ta i i i så allt blir bättre?



Eller, varför jag inte har bloggat om mat är för att jag har varit lat.


I love cooking! If it is sunny. Do you?

Av Lena - 31 maj 2013 02:04

Till mina två underbara ungar som jag ändå känner älskar mig ...


Av Lena - 9 maj 2013 02:15

Jag har diskat och diskat och diskat. Han man ont i alla fingrar och handleder och dessutom har röd och narig hud på händerna så ... klart man ska ha en diskmaskin? Eller? Jag har önskat mig en sådan i flera, flera, flera år men det har inte varit tillfälle. Dels har ekonomin satt stopp. Vi har behövt nya datorer, tvättmaskin och tumlare, köksstolar och "ny" bil samt hyra, mat, tvål och annat skitnödigt. Glöm det där med kläder för man kan gå med gamla trasor läääänge! Lappa och laga kallas ju numera för retro och vintage och är sååå poppis nu ju!


Det tog ett bra tag att komma fram till en diskmaskin.


Jag har ju velat ha en diskmaskin som något proffs(institut) testat som jag kan lita på. Ett test som inte är flera (> 1) år gammalt. Maskinerna förändras/förbättras ju varje år.


När Råd & Rön nyss hade testat diskmaskiner blev jag så himla glad.

Jag prenumererar på tidningen så jag har gratis tillgång till deras tester.  

Jag ÄR bäst-i-test-narkoman! Och vill (så klart) ha billigast, bäst och mest eko-vänligt om det går. Eko är viktigt för mig. Eeekooo!


Mitt tillvägagångssätt när jag ska köpa något som betyder något:


Googlar först på "apparaten/maskinen/varan". Hittar olika.


Läser Råd & Rön, kollar bäst-i-test-listan som ju visar bästa apparaterna/maskinerna uppifrån och ner.

Läser hur de testar maskinerna. *

Bestämmer hur mycket det jag ska köpa får kosta och ser hur långt upp i deras lista jag hamnar. Väljer mellan flera andra och jämför.

Googlar på de olika produkterna och letar även efter kundrecensioner. Allt letande tar faktiskt timmar. 


Går in på en annan sida som faktiskt heter just Bäst-i-test och ser vad de tycker. De har ju sammanställt tester från olika ställen. Såg att min maskin var med där! *glad*


Kollar prisjakt.nu där man får veta vem på nätet som har billigast av det man vill ha.

(Googla på produktnumret du är intresserad av så kommer det upp en lista från prisjakt).


Denna gången valde vi inte det billigaste företaget utan det vi litar mest på av dem som är billigast.

Tretti.se som har bra pris (ofta billigast och dessutom fraktfritt) och är pålitliga.


Spanar in Bosch egen hemsida så man får veta hur bra maskinen egentligen är och hur mycket man tjänade på att jämföra på prisjakt.


Slutsats vad det gäller priset (april, 2013):


Tretti: 4 290 (fraktfritt)

Billigast var Webhallen med 4 119 med frakt. (Köper hellre från Tretti som jag vet är säkra och bra)

Bosch rekommenderar: 7 490!!!



...  så  jag hittade THE MASKIN så ....


...  det är nu jag slår till!


Hyfsat billig, väldigt energisnål, effektiv, tyst som en mus och med PARTYKNAPP** (läs nedan)! Vad mer kan man begära?



* Hur Råd & Rön testar diskmaskinerna:

Citat:

Tufft test med standardiserad smuts

Råd & Röns diskmaskintest är en tuff historia där inget lämnas åt slumpen. För att resultatet ska bli så rättvist som möjligt används samma standardiserade nedsmutsningsmetod för alla maskiner. Porslin, bestick och glas smutsas enligt ett bestämt mönster ner med bland annat ägg, spenat, tomatjuice och gröt. Hälften av tallrikarna får stå två timmar i en ugn för att smutsen riktigt ska torka in.

 

All smuts finns där av en speciell anledning. Te som innehåller ett färgämne som färgar av sig. Ägg innehåller proteiner som är speciellt svåra att få bort, och havregrynsgröt sitter och hårt, särskilt om den har fått torka in. Spenat visar hur rent maskinen sköljer, och var. Spenaten virvlar runt i maskinen och fastnar både här och där. Mest utsatta är de glas som står längst ut mot kanterna i maskinen, för där bildas bakströmmar. Spenaten är inte heller vilken spenat som helst – för att alla test ska bli så lika varandra som möjligt är spenaten en speciellt framtagen standardiserad sort som importeras från Tyskland.

 

En ugnssäker form och ett rostfritt fat med inbränt fett liksom en kastrull med ingrodd choklad ingår också i lasten, för att testa hur diskmaskinen klarar extra tuffa fläckar. De senaste åren har vi också med några plastlådor för att riktigt testa diskmaskinens torkförmåga. För att klara de hårda energikrav som finns i dag torkas disken genom att den sista sköljningen är varm. Material som porslin och glas lagrar värme från sista sköljningen och gör att disken torkar. Plast tar inte upp värme på samma sätt som porslin och glas och är därför svårare att få torra.

 

Efter att disken är klar får maskinen stå i en halvtimme. Därefter inspekteras porslin, glas och bestick i jakt på smuts- och torkfläckar.

 

Ljudnivån på alla diskmaskiner mäts i samma rum, med samma utrustning och samma metodik. Mätningarna sker i fyra olika perioder, där max och min-värdena registreras. Det är under de cykler som vi av erfarenhet vet är de bullrigaste, oftast när pumpen går. Som komplement har vi även en testpanel bestående av tre experter som bedömer ljudet. Två maskiner med samma dB kan uppfattas väldigt olika av en människa, till exempel beroende på hur vass ljudet är.

 

Kvalitetsintryck, hanterbarhet och manualen bedöms av en expertpanel.

Slut citat.


** Partyknapp = Diskar snabbt (30 minuter) och effektivt tallrikar och glas när du behöver byta porslin snabbt när du har många gäster.



Plus att den har andra bra funktioner:


Med specialfunktionen VarioSpeed halveras disktiden på valt program, och med samma perfekta disk- och torkresultat!


Startfördröjning
Om du föredrar att maskinen är igång när du inte är hemma eller annan tid på dygnet, kan du använda startfördröjningsfunktionen med upp till 24 timmar.


Värmeväxlaren använder spillvärmen från pågående diskning till uppvärmning av sköljvattnet, vilket gör att köldchocker undviks och ytterligare energibesparing uppnås.


Är jag nöjd? Oerhört!


Men, allt är inte guld som glimmar och allt kan du inte köra i maskin.  


Diska inte i diskmaskin, enligt mina tidigare personliga erfarenheter:


vassa knivar (de blir slöa)

Ikeas redningsbägare (Överdelen) (Märkte jag idag)

potatispressen

vitlökspressen

"köttyxan" (Den jag bankar ut kött med. Samma material som potatispressen och vitlökspressen)


 



 



 



 



 



 



 

Att den heter 

"SuperSilence" är självklart. Jag hör den inte ens när jag står i köket. 


Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se