Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 27 december 2013 09:44

... Hönökaka funkar så bra och annat tunt bröd. Ta ut ur frysen och slå av de bitar du vill ha och tina. Resten av förpackningen lägger du tillbaks direkt. Gärna Bregott och leverpastej på.


... Köttbullar. Lägg dem på en bricka eller ett fat och styckfrys. Ner i en fryspåse. Sedan är det så lätt att plocka ut hur många du vill ha. "Styckfrys" så mycket du kan.


... Köttbullar rullar du runda och fina. Lägger på en bricka. Fryser i en halvtimma. Då förlorar de inte den runda formen när du steker dem. Har själv glömt att prova eller har inte plats i frysen för fat eller bricka.


... Köttfärs och annat "formbart" lägger du i plastpåse som du plattar till. Det tinar så mycket fortare med platta paket. Utom sprit för det fryser inte.


... Champinjoner (inte trattisar som bör torkas eller gula kantareller som bör förvällas) kan man skiva och frysa rätt av som de är.  Om annan svamp vet jag intet.


... Paprika kan man strimla och frysa rätt av. Bra att göra när det är extrapris. Fyll frysen!


... Att frysa mat går bra men är det potatis eller annan rotfrukt i så blir den godast om du värmer i ugn eller i gryta på spisen. Mikrar du frysta sådana blir det bara inte gott. Dock funkar det att tina i mikron först, men inte för länge. Har något med kristaller att göra. Läs boken.


... Michel Roux Jnr säger att om du fryser äggvitorna och sedan tinar upp dem så blir marängen bättre när du vispar. Att jag inte vet beror på att jag inte gillar sött eller efterrätter så jag vill bara inte prova. När du provat vill jag höra resultat! Så jag kan VB:a


... Äggvitor som blir över när du använder äggulor till dressingar, glass eller såser å så fryser du ner. Perfekt till maräng eller panering. Det behövs bara vitor till panering. Har provat och vet.


... Citron som "blir över" pressar du och häller saften på ett fat som är klätt med plastfolie..Sedan tar du ur den frysta citronsaften och lägger i en fryspåse. Behöver du citronsaft så bryter du bara av en bit, så mycket som behövs, och tinar. Vips, så har du färskpressad citronsaft. Igen.


... Om du fryser in fet mat så håller den bara i tre månader. Har det ändå härsknat så är det inte mitt fel.


... Om du har under 18 grader i frysen håller maten längre. Själv har jag 25. Min ständiga ålder.


... Ska du frysa in mycket mat/livsmedel så lägg en del i kylen först. Sedan in i frysen pö om pö. Då stiger inte graderna i frysen så mycket på en gång och allt håller sig längre.


... "Sug ut" all luft ur platspåsen med mat/livsmedel innan du stoppar den i frysen är lika med mindre risk för frysskador men även längre hållbarhet. Syre dödar mat.



... Utflykt? Häll lite av den kalla drycken i en flaska och frys in. När du ska iväg häller du i resten av drycken och du har iskall dricka när du ska till att förtära eländet.


... Hackad lök, efter t.ex Tacos, kan du frysa in som den är och använda i köttfärssås, grytor eller så. Eller annat.


Vill du vet allt annat så fråga

ANNONS
Av Lena - 16 november 2013 02:23

Ställ dina krukväxter i badkaret/duschen och kliv i med flera lager kläder på dig och famnen full av disk. Under tiden du tvättar håret i en blandning av såpa och Blomstra växtnäring blir du, disken och kläderna rena och blommorna och håret kommer att växa så det knakar! Lägg gärna dina mattor under dig så blir de också rena.

ANNONS
Av Lena - 16 november 2013 00:40

Rödvinssky:

1 dl rödvin (Appassimento funkar kanon)
1 dl balsamvinäger
ca ½ dl råsocker eller muscovadosocker
½ dl kalvfond
ca 50 g smör

Gör:

Häll rödvin, balsamvinäger, råsocker, kalvfond i en kastrull och låt koka upp.
Låt sedan puttra på svag värme tills skyn reducerats till hälften, dock minst 15 min men troligen en halvtimma eller så.
Tag av från värmen och montera i smöret.
Servera med ett fantastigt bra kött och tillbehör som grönsaker och/eller potatis.

Av Lena - 15 november 2013 21:51

Eftersom vi gillar att campa och laga mat på stormkök så blev jag glad när jag hittade en bok om tältmat. Ja, den heter ”Tältmat” rätt och slätt och är skriven av Anders Billing.


Bläddrade lite på måfå och det såg ju bra ut! Kul med lite nya idéer. Sambon tittade lite i den och fick nästan gåshud, så frestande såg det ut!


Det är bara det att jag blev grymt besviken när jag synade boken i sömmarna. Det är charkvaror i många recept och hur många dagar kan man förvara köttfärs och falukorv i en kylväska? Det speciella med boken är nog att de flesta recept inte innehåller så många ingredienser men sådan mat kan de flesta laga utan särskild kokbok . Typ; stek det, koka det och blanda allt.


Frukostkapitlet, som är det fattigaste, innehåller recept på 5 olika sorters gröt och ett stekpannebröd? Hallå! Hur många här vet inte hur man kokar gröt. Inte är det särskilt annorlunda på ett spritkök! Fast han föreslår förstås att man i ett recept har i linfrö och i ett annat grötrecept frukt, t.ex äpple!


Vad sägs om recept på havregrynsgröt?


3 dl havregryn

½ tsk salt

6 dl vatten


Blanda gryn och salt i vattnet.

Koka ca 3 minuter. Rör om då och då.


Det där står ju redan på havregrynspåsen!


Visst finns det bra recept, t.ex hur man bakar sockerkaka på ett stormkök, men för övrigt kan man lika gärna köpa en av de där kokböckerna som heter ”Laga mat av 5 råvaror”.


Boken avslutas med en redskapslista och en lista som heter bunkring.


 I redskapslistan står det att man inte ska glömma smörkniv! Eh, man tar inte med smörkniv om man ska ha minimal packning, man brer hellre med morakniven/allkniven som ju ändå måste med. Har man varsin gaffel och varsin grillkniv så klarar man det mesta.


I bunkringslistan räknar han upp torrvaror, kryddor, konserver och grönsaker samt hållbarhets-mejerivaror och bacon. Där hade vi guldkornet i boken! Han berättar att bacon håller många dagar utan kylskåp! Fast det gör inte falukorven, köttfärsen eller kycklingfilén även om man tar med det fryst. Är det varm ute tinar allt på en gång och då får man laga sig en femrätters och åka hem.


Jaja! Det är väl inte meningen att man ska laga hela kokboken på en enda tur men jag hade skrivit den bättre själv. Den är oövertänkt och oövertänkt är det sista man får vara om man ska campa.


Jag ger boken en halv tältpinne av fem.


Tips: Ägg håller i tre månader i högsommarvärme och man vänder dem var tredje dag! Läste det hos en som gjort en Västindienresa.



Av Lena - 20 oktober 2013 09:43

Kom över kokboken "Mat på minuten" - asiatiskt av Farina Wong Kingsley! Ett par tior på Tradera. Nu ska det köras asiatiskt och det ska bli kul. Det har jag sällan lagat fast jag tycker det är så gott. Det är så annorlunda matlagning mot vad jag är van att jag har fegat ur. Nu har jag varit och inhandlat diverse saker som sesamolja, risvin, risvinäger m.m Recepten ska gå snabbt och det kommer säkert att bli så när jag fått in handlaget och klämmen. Jag började med en enkel rätt men ska avancera med tiden. Skärbönor med fläskfärs var jättegott även om jag bytte ut skärbönorna mot haricots verts som jag hade i frysen. Nästa gång kommer jag att öka på mängden fläskfärs från 125 gram till lite mer typ 150-175. Har du ingen wokpanna så funkar de Buyer kanon!


Ingredienser:

500 g frusna haricots verts

1 1/4 dl köttbuljong

3 msk sojasås

1 msk risvinäger

1 tsk maizena majsstärkelse

1/2 tsk strösocker

2 msk majsolja

125 g fläskfärs

1 msk färsk ingefära, riven

2 vitlöksklyftor, hackade

1 salladslök, hackad

1 lite röd eller grön jalapeño, urkärnad och hackad


basmatiris att servera till


Så gjorde jag och kanske du med:


Bönorna:

Koka upp en stor kastrull med vatten. Bryt av de frusna bönorna så de får munsbitsstorlek och lägg dem i. Koka upp igen och låt koka en knapp minut. Häll av bönorna, spola kallt vatten på dem och låt dem rinna av.


Såsen:

Blanda köttbuljong, sojasås, risvinäger, maizena och socker i en skål. Vispa så det löser sig.


Fortsätt med:

Hetta upp en wokpanna eller en stor stekpanna på hög värme och tillsätt majsoljan. Lägg i färsen och fräs ett par minuter tills den fått färg. Lägg i ingefäran, vitlöken, salladslöken och chilin och låt gå ca 10 sekunder tills dofterna frigjort sig. Tillsätt bönorna och rör om. Vispa snabbt upp såsen, häll i pannan och woka i ytterligare 1 minut tills bönorna är varma och såsen tjocknat.

Servera.  


Av Lena - 13 oktober 2013 09:06

Så himla goda! Estrella it is! 4 poäng av fem!



Rena hälsokosten:

Majs, majsmjöl, solrosolja, kryddblandning (salt, druvsocker, vasslepulver (från mjölk), smakförstärkare (natriumglutamat, E627), kärnmjölkspulver, tomatpulver, vegetabiliskt fett, socker, lökpulver, jästextrakt, vitlökspulver, färgämnen (paprikaextrakt, E160a, E160b), syra (citronsyra, E340, E341), maltodextrin, spiskummin, ostpulver, aromer), salt, socker, rapsolja, bakpulver (natriumkarbonat). Salthalt: 2,1%.  

Av Lena - 13 oktober 2013 00:52

Jag har pullat pork förut men inte enligt konstens alla regler som innebär rubb och stubb. Nu gick jag från tanke till handling. Eftersom oerfarenhetens lampa över just detta lyser glasklart över mitt ljushuvud så tog jag och följde receptet jag hittade. Till punkt och pricka. Tog en omväg på slutet men det gör vi väll alla till och från. Scan hette en av mina ledstjärnor i detta inferno. Nu tänker jag inte skriva på frihand med egen text. Jag kopierar recepten rakt av. Bonusen blir att jag berättar hur jag gjorde plus att jag har egna bilder. Det du! Darra av förväntan! Vissa av bilderna är otydliga men man kan väl inte alltid vara så där stadig på hand?

Scans recept på inlagd rödlök fick dåliga recensioner så jag tog annat.

Och - allt blev skitgott! En riktig saltkarsvältare!  Nu kör vi!


Behövs:

fläskkarré (1 - 1,5 kilo)

kryddblandning

sötsur sås

hoisinsås (finns i vanlig mataffär)

inlagd rödlök

pitabröd

 

Så till verket!


Pitabröd:

50 g jäst

5 dl vatten

1 tsk flytande honung

2 tsk salt

11-12 dl vetemjöl


Så här gör du!

Sätt ugnen på 275 grader, stoppa in en osmord plåt.

Dela jästen i en bunke, rör ut med ljummet (37grader) vatten.

Tillsätt salt, honung och vetemjöl. Spara lite mjöl till utbaket.

Arbeta till du får en smidig deg, jäs under en ren duk i 1 timma.

Knåda degen på lätt mjölat bord. Dela upp degen i 16 delar.

Rulla dem till bollar. Kavla ut bollarna till runda kakor cirka 1/2 cm tjocka.

Under tiden ska alltså en osmord plåt ligga i ugnen och bli ordentligt het.

Lägg kakorna på den heta plåten, grädda i mitten av ugnen  ca 3 minuter.

Brödet ska kallna under duk.



Kryddblandningen:

1 msk spiskummin

1 msk paprikapulver

1 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

1 msk chilipulver

1 msk ljust muskavadosocker

2 msk salt

1 tsk cayennepeppar

1 tsk malen svartpeppar

Gör två satser kryddblandning.

Den ena gnuggar du in i köttet innan tillagning och den andra satsen (räcker egentligen med en halv eller tredjedels här) strör du lite av på köttet innan du rostar det i ugnen. När du gör andra satsen tar du bara halva ängden salt.


Sötsur sås:

1 dl passerad tomat

1 dl vatten

1 dl vinäger

½ msk honung

½ msk smör

1 tsk salt

svartpeppar


Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp, sjud i 15-20 min och smaka av med salt och peppar. Låt svalna


Inlagd rödlök:

1 stor rödlök

0,5 dl ättiksprit, (12 %)

1 dl strösocker

1,5 dl  vatten

5 svartpepparkorn

1 litet lagerblad

1 tsk citronsaft, pressad

0,5 tsk salt


Skala och strimla rödlöken. Blanda ättika, socker, vatten, svartpepparkorn, lagerblad, citronsaft och salt i en skål. Lägg i rödlöken och låt ligga minst 20 min.


Gör så här:

Gnugga in kryddblandningen på  karrén. Låt ligga i rumstemperatur i 1 timme. Lägg karrén i en gryta och sätt på locket, sätt in i ugn på 100° i 7-8 timmar. Ta ut och låt svalna lite. Repa karrén trådig med gafflar eller med händerna. Blanda med Hoisinsås och sötsur sås. Låt vila i vakuumpåse över natten. Lägg ut på plåt, strö över lite av kryddblandning med halverat saltinnehåll och rosta i ugn på 225° i 10-15 min, rör om då och då.

 

Servera i pitabröd ihop med rödlöken.


Fint kött


Fint kött

   


Rubbat och klart

 


Gafflar

 


Gafflat

 


Skjuts in i ugnen. Använde knappt halva satsen nu.

 


Degar

 


Perfekt

 


Inlagt

 


Mums!

 

Av Lena - 12 oktober 2013 10:30

Kleta in din sega köttbit med skivor eller mos av kiwi. Låt köttet njuta av närheten. Efter ett tag så ser du att ytan förändras. Funkar bara på hyfsat tunna skivor eller mindre bitar för hur ska annars fruktköttet komma intill. Det är inte trolldom utan det är kemi.



Rödvinssky (stulet från halvåttahosmig)

1 dl rödvin

1 dl balsamvinäger

ca ½ dl råsocker eller muscovadosocker

½ dl kalvfond

ca 50 g smör


Rödvinssky

Ha i rödvin, balsamvinäger, råsocker, kalvfond i en kastrull och låt koka upp. Låt sedan puttra på svag värme tills skyn reducerats till hälften, dock minst 15 min. (Det tar minst en halvtimma)

Tag kastrullen från värmen och  montera i smöret.

Enligt originalreceptet skulle smöret varit i från början men så har inte jag lärt mig så då så gör jag inte så dårå!

Att jag skriver om såsen är för att det var en av de godaste rödvinssåserna maken ätit. Sa han.


Klart man tester på ena köttbiten och jämför resultat!

 


Man ser på den översta att den har genomgått behandling. 

 


Provar båda och det känns en tydig skillnad.

Nästa gång ska jag ta en tunnare köttbit och möra en timma så får vi se. Detta funkade och blev riktigt bra. 

 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se