Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 28 januari 2014 10:15

Till novisen vid spisen:

Såsen är en klassiker och används till mycket som du ju vet. Med grönsaksspad eller annat infogat ibland. Lite mindre vätska så får du en stuvning. Eller mer redning (se nedan) så får du en stuvning. Beroende på hur mycket du vill ha.

Mitt personliga tips är att du låter såsen/stuvningen sjuda drygt 10 minuter. Då, och först då efter dessa 10 minuter, genomgår såsen en metamorfos och får sin rätta konsistens. Det spelar ingen roll när du ska ha såsen till en lasagne eller en gratäng men ska du ha såsen som den är så gör som jag säger. Den blir så mycket bättre då! Så mycket godare!

Och vad det gäller mängden av allt? Alltid lika mycket smör som mjöl och resten vätska till både sås och stuvning!

 

Såsen beskrivs här



Béchamelsås för fyra (ca en halvliter)


Ingredienser

2 msk smör

2 msk vetemjöl

5 dl standardmjölk (röd mjölk) eller gräddmjölk

0,5 tsk salt

ev. några varv peppar om det är en sådan sås som ska kryddas


Gör så här:


Smält smöret på nästan högsta värme. Vispa i mjölet och vispa noga och bort med alla klumpar. Är plattan för varm tar du av kastrullen när du sänker värmen.

Se hela tiden till att vispen når hela botten på kastrullen. Missar du att vispa en del av botten av kastrullen blir såsen bränd just där och när du vispar vidare får du bruna flagor i såsen. Fult och inte gott!


Dutta i den kalla vätskan lite pö om pö (lite i sänder) och vispa idogt (mycket) under tiden.

Blir det klumpar så sluta ha i vätska och bara vispa och vispa.

När klumparna löst sig häller du på mer vätska.


Missar du att vispa en del av botten av kastrullen blir såsen bränd just där och när du vispar vidare får du bruna flagor i såsen. Fult och inte gott!


Ta gärna av kastrullen från den varma plattan emellanåt men sätt tillbaks den sedan. Det blir ingen sås utan värme.


Är vätskan (om du har varmt grönsaksspad eller liknande) varm får du vara mer försiktig och  gärna ha kastrullen på sidan mer så det inte klumpar sig när du vispar och vispar. Vispa!


När allt verkat gått bra sätter du plattan på lägsta och låter kastrullen stå där och rör då och då. Se till att såsen kokat upp först (en bubbla eller flera syns på ytan) Du kanske måste höja värmen lite för att det ska ske.


När det gått ca 10 minuter av sjudning är det dags att smaka av och eventuellt späda med mer vätska om såsen är för tjock. Du behöver inte oroa dig för att såsen ska vara för tunn. Eller - det är så klart en smaksak.


Till en stuvning rekommenderar jag 4 msk smör och 4 msk mjöl och låter det bubbla på ett tag innan väska tillsättes.


Done!


Gör du "vitsåsen" på det här sättet kommer alla att säga "guuuud vilken god sås du gjort". Särskilt om det är till lutfisk!



ANNONS
Av Lena - 27 januari 2014 10:00

Denna röra gör jag ibland bara för att det är gott. Enkelt och smakligt.


KORVRÖRA


150 gram falukorv per person, strimlad

1/2 lök, röd eller gul, per person, finklyftad

1/4 paprika, välj färg, per person, strimlad

1/4 squash per person, strimlad eller "kvartad"

1/4 stor grovriven morot per person

1 finhackad vitlöksklyfta


Kryddor:

1 tsk chiliflakes

nymalen peppar

lite vatten

persilja och andra färska örtkryddor



Bryn allt så det får färg, krydda och smaka av och ha i lite vatten så det såsar sig. Strö över persilja m.m av vad du har.


Servera med potatis, potatismos, pasta, ris eller bröd.




ANNONS
Av Lena - 26 januari 2014 11:30

Nu i dessa snåltider då de flesta har handlat upp sitt kapital på onödigt dyra julklappar till allt för många så sitter det väl perfekt med billig mat. Vad kan vara billigare än en soppa gjord av billiga ingredienser?

Så klart blir det billigast med kycklingbuljongtärning eller någon pod kycklingbuljong men godast blir det med en bas på hemlagad buljong. Nåja, nu skulle det vara riktigt billigt. Detta är snällmat.

Du kan ju oxå göra en frysrensning om du vill och slänga i vad du vill. Allt är tillåtet bara det blir gott.


Billig och god soppa till några pers:

1,5 liter kycklingbuljong

1 stor gul lök

4 stora morötter

8 stora fasta potatisar

1 purjolök

ev. en näve persilja

salt

nymalen peppar


Gör så här:

Koka upp buljongen. Finhacka den gula löken. Ha i den gula löken och låt den sjuda tills den rumlar runt. Skala och slanta morötterna. Är de tjocka så halvera dem först. Lägg morötterna i grytan och låt dem sjuda några minuter.


Skala och tärna potatisen. Lägg potatisen i grytan. Låt den sjuda en stund.


Skölj purjon och ta bort det fula. Halvera den och strimla den. Ha i strimlorna i grytan.


Låt soppan sjuda tills potatisen är klar. Smaka av med salt och peppar. Släng ner en näve hackad persilja om du har.


Servera med bröd. Gärna hembakt som är både billigt och jättegott! Klicka här!



Av Lena - 25 januari 2014 11:00

Nu när julen och nyåret är över lägger jag ut ett recept på julköttbullar. Jag hade varken ork eller lust då. Dessutom la ändå alla matbloggare ut sina recept på sina underbara köttbullar och annat lustfyllt just före jul och man ska ju inte krocka i korsningen så jag höll mig undan.

Nu kommer mitt recept bara för att jag vill, har lust och tycker det är dags. Det är ju ändå snart jul igen


KÖTTBULLAR TILL JULBORDET


1 kg nymalen nötfärs (byt gärna ut 2-3 hg mot fläskfärs)

2 hyfsat stor gula lökar, finhackade

smör

2 ekologiska ägg

1 dl panko (asiatiskt ströbröd, finns i nästan alla butiker) eller annars 1 dl ströbröd

1 dl vispgrädde

1 dl julmust

3 tsk salt

1 tsk nymalen vitpeppar

4 krm kryddpeppar


Gör så här:


Blötlägg pankon i grädden och julmusten. Hacka löken och smält den sakta i smör utan att den tar färg. Om du saltar lite på löken i stekpannan tar den inte färg så lätt.


Blanda ner alla kryddor, ägg och lök i ströbröds- och vätskeblandningen. Rör om ordentligt. Tvätta händerna en gång till och vält ner köttfärsen däri och knåda allt med näven. Se till att allt blir väl blandat. Lägg plastfolie över och ställ i kylen minst en halvtimme.


Ta fram färsen och blanda runt en gång till. Stek en klutt och låt svalna av lite. Smaka nu och känn om du behöver mer kryddor.

P.S Är den het så känner du inte kryddningen på samma sätt så ta dig tid och låt den svalan innan du smakar.


Blöt ett msk-mått och skopa ur och lägg kluttarna på en vattensköljd skärbräda.


 


Rulla kluttarna till runda bullar. Stek i smör så de blir gyllene runt om.

Lägg på fat att svalna.


 


Trilla över bullarna på ett fat klätt i plastfolie. Ställ fatet i frysen så bullarna styckfryses. Ta ut dem och trilla ner dem i en fryspåse och in i frysen igen.


Ta fram så många du behöver av köttbullarna när du behöver dem. 

Av Lena - 24 januari 2014 08:00

Jag skrev det här receptet till min mans son så han ska ha något att gå efter. Satte upp receptet i en ram på väggen. Att ha efter skolan om han var hungrig och sugen.

Formeln lika många ägg som decilitet mjöl samt dubbelt så mycket mjöl funkar både till vanliga pannkakor som till ugns- eller fläskpannkaka. Gärna ekologiskt av så mycket som möjligt men särskilt äggen.


Pannkakor


2 dl mjöl

4 dl mjölk

2 ekologiska ägg

3/4 tsk salt

smör


Gör så här:

Vispa mjölet med hälften av mjölken så smeten blir slät.


Tillsätt resten av mjölken, äggen samt salt och vispa slätt.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen.

Hetta upp en stekpanna, lägg i ca 1 tsk smör, häll i smet och grädda gyllenbrun på båda sidor.


Av Lena - 23 januari 2014 09:30

Tv 4 har ju Morgon-tv. Varje morgon faktiskt. Hm!

Ett av dessa hade, för en tid sedan, med damen (Marléne Eriksson) som lär oss att vi har så skitigt hemma och det luktar så illa  fast man inte ens har märkt det själv. Klicka här!


 


Några tips från henne:


Grillbriketter i plastburk med hål på locket eller i plastpåse med hål i - mot lukt som fotsvett (lägg den i skon) eller unken lukt i badrum (lägg den i en vacker bytta med hål på locket)


En skål med kattsand mot mögeldoft i källare/badrum


Senapsfrön i en skål mot fukt- och eller källardoft


Bikarbonat i askfat mot fimplukt (eller sluta röka?)


Husmorsknep för storstädning



 



Av Lena - 22 januari 2014 10:45

1 burk inläggningssill á 420 g (varav 210 g sill)
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1/2 finhackad rödlök
1 liten knippa hackad dill
1 liten knippa klippt gräslök
1 burk röd stenbitsrom
några varv på vitpepparkvarnen

salt

Skölj filéerna och låt dom rinna av väl. Skär sillen i 2 cm breda bitar. Blanda crème fraiche, majonnäs, rödlök, dill , gräslök och rom. Vänd ner sillbitarna och smaka av med vitpeppar och ev. lite salt. Låt stå och dra 1-2 dygn.

Av Lena - 22 januari 2014 00:16

Lättbakat och skitgott


BÄSTA BRÖDET


25 gram jäst

2 tsk salt

1 msk honung

ca 12,5 dl vetemjöl

1 dl mjölk

5 dl vatten


Smält jäst, salt och honung i en bunke.

Ljumma vätska till 37° och blanda ner i bunken. Tillsätt mjöl. Rör med träslev tills degen är ordentligt blandad. Täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme.

Ugn 250°

Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Dela degen i två delar och lyft upp på varsin bakplåtspappersklädd plåt. Grädda en i sänder ca 20 minuter. Skorpan ska vara ganska mörk.

Låt svalna på galler utan bakduk.





Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se