Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 15 oktober 2012 23:17

Ja, då hoppar vi glädjeskutt med det vi har. Eftersom vi har allt i frys, kyl och skåp så köper vi bara det vi måste ha.

Jag vill ha det bästa, godaste och billigaste men jag tror vi kommer överrens. Ja, hos oss kallas det frysrensning med modifikation. Det är ju ändå så att man måste ha färska grönsaker hur mycket frystömning man än har!


Fredag:

Wok av (frysta) grönsaker plus kyckling (från frysen) och sesamfrön. Fröna kylförvaras.

Tina kycklingfilé och strimla. Stek i olja med Teriyakisås. Fräs grönsaker i olja med samma sås. Ha i kycklingen. Ha i sesamfrön. Fräs runt. Servera med olika såser och se glad ut.


Lördag:

Västerbottenspaj med kantareller


Söndag:

Potatis- och kasslergratäng med paprika


Nu sitter jag och planerar var vi ska äta i veckan av det vi har i frysen. Den är fullare än någonsin men det ordnar sig. Frysen SKA frostas av och därmed är det! Har i alla fall råkat uppmärksamma av vi har ganska många små påsar med förvällda kantareller och hyfsat med Harplinges grönkål och det gör mig glad.


Återkommer.

Tror jag.


Bild på vägen! Snigel i flykt! Från min bästa väninnas och mitt trattisrensande! Den mätte 1 cm!

 

ANNONS
Av Lena - 15 oktober 2012 23:04

Vissa kallar den kantarell- och västerbottenspaj andra svamppaj eller ost- och svamppaj men det beror på mängd av de olika och är en smaksak. Svamp och ost kan man öka eller minska mängden på som man behagar. Allt är relativt och smaken är som baken. Självklart kan man byta ut en del eller hela av svampen mot annan. Karl-Johan och/eller trattkantareller är inte dumt det heller. Och visst går det bra med annan smakrik ost. Kort sagt, byt ut det du vill. Skippa pajskalet och gör något annat. Spenatsoppa??? Tog jag i nu? Som alltid! *fniss* Hur som haver så blev den pajen jag gjorde just denna gång god! Mycket god! Använder gör jag en pajform på 28 cm. Springform med löstagbara kanter. Har du mindre/lägre form får du minska allt. Annars får du översvämning i ugnen!


Pajskalet först


Ingredienser:

3,5 dl vetemjöl (byt gärna ut någon deciliter eller så mot t.ex dinkelmjöl för att få nyttigare och nötigare smak på pajskalet)

150 g smör

2 - 3 msk vatten

1 krm salt


Häv i mjölet i matberedaren och putta i tärningar av kylskåpsiskallt smör.

Kör tills det blir en smulig blandning vilket inte tar många sekunder.

Strila i kallt vatten i små omgångar och stäng av matberedaren så fort degen formaterat sig till en klump! Klart!

Eller blanda allt med fingertopparna i en skål.

Platta ut och svep om med plast och kyl i minst en haltimme.

Ta ut degen och kavla ut den eller tryck den direkt i formen. Nagga. Klä gärna kanterna med aluminiumfolie så de inte sjunker ner.  Förgrädda i 175° en stund. 5-10 minuter?


Ingredienser:


3 dl förvällda gula kantareller utan spad

1 finhackad gul lök

smör

salt o nymalen svartpeppar


200 g riven Västerbottenost


Äggstanning:

4 stora ekologiska ägg

4 dl vispgrädde eller gräddmjölk

1 tsk salt

1/2-1 tsk nymalen vitpeppar

Vispa allt och smaka av salt och peppar.


Gör så här:


Fräs kantareller och lök i smör tills löken är genomskinlig och mjuk. Salta och peppra.

Här kan man även ha i lite finhackad timjan eller rosmarin. Om man vill.


Gör äggstanningen.


Fördela svamp- lökblandningen i pajskalet. Strössla osten över. Häll över äggstanningen.

Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.

Min pajform är 28 cm och får en pajkant på ca 4-5 cm. Mindre form = mindre tid. Äggstanningen ska ha stannat och fått färg.

Serverar alltid en bra sallad till med matiga och goda saker i. Gärna lite rostade frön å så med. Bästa dressingen så klart!


Smaklig spis! 


Vet att bilden blev färglös och tråkig men nu är det försent för pajen är slut! 

God var den!

 

ANNONS
Av Lena - 13 oktober 2012 02:55

Snurrat runt min egen axel ett oändligt antal gånger i flera (många) månader. Inte varit hungrig eller sugen på någon mat alls och så klart då inte kunnat laga mat. Eller, lagat mat? Kunde laga mat som var ätbar men inget särskilt. Kärlekslös mat. Inget att skriva om. Jag har dock tänkt mat dygnet runt. Mått dåligt. Ångest över vad jag vill men inte orkar och ångest över att jag kanske inte kan det jag vill eller om det blir bra nog. Känslan av att inte duga kan golva vem som helst. Det vet väl du!


Lät jag rörig nu? Inget emot vad jag varit/är eller kommer att vara.



Nästan varannan måndag blev du min kompis. Uppiffat med stekt ägg, rödbetor och grovhackad bladpersilja. Extra lök så klart. Orkade inget annat. Jo, ett glas kall mjölk har aldrig suttit fel.

Tack Findus Pytt!


Sedermera och allt eftersom så har jag ju nu till syvende och sist börjat att så smått laga ätlig mat enligt mina och makens mått mätt och våra (numera) gnälliga smaklökar. Jag har klagat över bristande lust (nej, inte sex) och maken har gnällt över att jag har lagat efter kokböcker (ville ha inspiration av andra). Han vill att jag ska laga mina samma gamla rätter han är van vid. Min vana trogen att laga husmanskost sitter i ryggmärgen. Men, jag vill ju bredda mig och göra annat. Fast, jag är nog bäst på husmanskost. Med en knorr. Inte Knorr dock!

Hur gör man då?


Börjar nu så sakteliga återkomma och vilja äta. "Man måste äta lite för att bli hungrig" fick jag lära mig på min undersköterskekurs när de pratade om pensionärer. Det är en sanning som gäller. Inte bara "gamlingar" utan även oss som har svårt att äta annars.


Nåja.


Åter till en annan verklighet.


Jo. Vi var ju och åt på Hammars för några månader sedan. Jag fyllde (många) år och ville "äta ute". Hammars hägrade. Äkta Italienskt ju! Maken pratade om stället (fast då, på den tiden, var det en vanlig restaurang) och sedan dess har jag varit sugen. "Bra ryktet" liksom.

De är rätt dyra så jag ville vänta tills vi hade tid att gå dit på "after work" för då är det att äta för två men betala för en.  Kalla det snålhet om du vill.


Trevlig atmosfär och vatten i flaska (från Ikea) på bordet. Fast det har ju alla nuförtiden. Alltså vattenflaska från Ikea.

Servitrisen kommer ganska snart och tar emot beställningen. Trevligt med snabb service.

Vi beställer varsin pizza plus en vatten och ett glas vin av "husets". Vinet kommer ganska omgående och det är riktigt bra. Riktigt bra!

Vi får bröd och något bredbart nu. Gott! Gillar! Ett smaksatt smör sitter aldrig fel! Om det är gott som det här!

Sedan får vi vänta länge på pizzan. Fast det nästan bara är vi där i hela lokalen. Det nästan ekar så öde är det.

Vi väntar.

Och väntar.

Och väntar.

Pizzan kommer när mitt vin nästan är slut (smuttat lääänge) men jag vill bara ha ett glas så det får bli vatten för resten.


Pizzan var verkligen rätt god. Nu är det så länge sedan att jag inte kommer ihåg vad vi tog. Får synas på bilden.

Tänk att man kan klaga om för mycket pålägg på pizzan.


Pizzan var ändå inte tillräckligt (trots överflöd av "extra allt") god för att vi går dit igen. Inte ens för "ta två och betala för en" som vi gjorde nu. Till de priser de tar får de hosta upp sig rätt mycket mer.

Billigaste för 135.


 


 


För övrig har jag varit på City Gross och handlat. Kanooon att vi som har "kortet" får 12 % avdrag på frukt & grönt. Alla som drar deras kort slipper momsen. Bra där!


För övrigt är jag så trött nu att jag skriver i sömnen


Nu sitter vi här, maken och jag. Var och en vid sin dator. Jag har att göra i morgon med tanke på paj i morgon kväll och förberedelse till gratäng till svärisarna på söndag efter  vår planerade trattisplockning. Ses i skogen på söndag!


Nu gäller det!


 

Av Lena - 13 oktober 2012 00:58

Det blir som det blir när man inte blev som man skulle! Allt duger å jag med. Eller? Man måste inte alltid laga finmat och gott är bäst! Veckan som gick bjöd (jag) på detta i det Almaterska palatset! Tänk - allt var gott! Till och med mackorna på måndagen! Allt går ner med lite sallad.


Måndag

Ostmackor duger ibland.


Tisdag

Falukorv och mitt bästa potatismos


Onsdag

Makaronipudding


Torsdag

Rester från frysen. Alla tre fick olika mat:

Korv Stroganoff

Blomkålssoppa

Chili Con Carne (mitt underbara recept kommer annan dag)


Makens matlåda fick denna dag innehålla fläskpannkaka från frysen. DÅ tar han väl och tärnar den och smörsteker tärningarna! Bra där! Gott!


Kan det bli bättre? Nä ....


jo ...

Av Lena - 12 oktober 2012 22:14

Måste lägga in mina menyer så jag inte upprepar mig för mycket. Detta är i detta nu från förra helgen.


Fredag

Hemgjorda hamburgare


Lördag

Bacon- broccolipaj


Söndag

Köttfärscrêpes: grädda pannkakor. Gör din bästa köttfärssås men låt den vara rätt tjock.

En sked färs i varje pannkaka. Rulla in. Lägg i smord form. Riv bra ost över. Gratinera.

Ät med god sallad!


Bild?

 

Av Lena - 12 oktober 2012 22:03

Smarrigaste pajen sedan jag gjorde en bacon- och broccolipaj sist! Serveras med fördel tillsammans en snygg sallad!


Strimla och fräs 1 1/2 paket (gärna ekologiskt) bacon

Rensa och skölj ett broccolihuvud. Dela i små buketter. Ångkoka (eller förväll i lättsaltat vatten) tills de är nästan mjuka. Låt rinna av.


Pajskal


Ingredienser:

3,5 dl vetemjöl (byt gärna ut någon deciliter mot dinkelmjöl för att få nyttigare och smakrikare pajskal)

150 g smör

2 - 3 msk vatten

1 krm salt

Använd matberedare! Jag har använt fingrarna förr i brist på matberedare men degen blir bara så mycket bättre med beredaren! Har jag märkt!

Häv i mjölet i matberedaren och putta i tärningar av kylskåpsiskallt smör.

Kör så det ryker tills det blir en smulig blandning vilket inte tar många sekunder.

Strila i kallt vatten i små omgångar och stäng av matberedaren så fort degen formaterat sig till en klump! Klart! Svep om med plast och kyl i en halvtimme eller mer.


Ta ut degen och kavla ut den eller tryck den direkt i formen. Nagga. Klä gärna kanterna med aluminiumfolie så de håller formen.  Förgrädda i 175°.


Riv 3-4 dl välsmakande ost

Vispa ihop 4 ägg och 4 dl grädde: Smaka av med salt, peppar och en nypa cayennepeppar.


Fördela broccoli och bacon i botten på pajen. Strö osten över och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen 175° tills stanningen stannat och pajen har fin färg. 30-40 minuter brukar vara lagom.


 



 


Jag har inte gjort paj så ofta för det är så jobbigt att kavla degen tunnt men sedan jag tog maken i bruk att trycka ut den i formen så har det hela blivit enklare.

Tror det blir paj varje vecka nu. 

Maken har stora starka tummar :D






Av Lena - 7 oktober 2012 01:18

Vi skulle äta hemgjorda hamburgare med tillbehör. Goda saker och annat!

Ja, burgare kan innehålla en hel mängd av "ingredienser" men mina gör inte det.

Man plattar ut ren nymalen nötfärs eller vilken färs man vill och kryddar med salt och peppar just när man steker dem. Gärna både vit- och svartpeppar.  Ett hål i mitten med ett finger gör att de håller formen. Just nu vill vi inte ha bulliga biffar. Jag väger varje köttfärsklump så alla blir klara på samma tid.


Men först bakar man bröden!


Hamburgerbröd:

50 g jäst

5 dl mjölk

1 msk honung

2 tsk salt

½ dl olja

2 dl dinkelmjöl

2 dl vetemjöl

6 dl vetemjöl special

2 dl rågsikt

½ dl linfrö

½ dl rågkross

 

Häll vätskan över jästen och rör ut.

Tillsätt resten och bearbeta degen så den blir smidig.

Låt degen jäsa övertäckt i 40-60 minuter.

Knåda degen med lite grovt mjöl och dela upp i lagom stora bitar.

Forma till hamburgerbröd; Rulla en bulle av en degbit, platta till den och bearbeta kanten med fingrarna runt hela för då håller den sig platt vid jäsning utan att dra ihop sig (Jag fixar några korvbröd på samma gång.).

Ta en klutt deg och rulla på.

Låt jäsa på övertäckt plåt i 15 minuter.

Platta till alla bröden och låt jäsa ytterligare 15 minuter.

Grädda i 200° i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.

Bröden ska inte ha för mycket färg.

Linda in dem i en handduk när de ska svalna så de håller sig mjuka.


Sedan gör man dressingen (om man inte redan gjort den innan så den fått stå i kylen där ingredienserna ingått ett lyckligt äktenskap):


Hamburgerdressing

1,2 dl majonnäs

1 msk ketchup

1 msk senap, jag tog Slotts vanliga

4 skivor inlagd gurka med dill

¼ tsk paprikapulver

¼ tsk vitlökspulver

en nypa cayennepeppar

Kör allt med en mixerstav, kortare tid om du vill ha lite tugg från gurkan kvar.  Klart!

                                                  

                                                  

                                                  

                                                  

                             

Här i hemmet serveras det även Coleslaw till (ibland). Den kan man dock, med fördel, göra lite tidigare så den gosar tills sig med smakerna.


Coleslaw

6 dl osthyvlad vitkål

1 riven morot

1 bit kålrabbi, storlek motsvarande moroten

4 cm finstrimlad purjo, av det vita

 Blanda runt detta i en skål.


Blanda

4 msk majonnäs

2 msk crème fraiche

1/2 tsk fransk senap

1 nypa råsocker

salt, efter smak

peppar, efter smak

spiskummin, efter smak


Blanda allt och smaka av. Gott!


Själva hamburgaren då:

Nötfärs, salt, nymalen peppar (svart och vit) och smör. Väg och dela upp köttfärsen till burgare till det du vill ha i vikt på varje. Själva gjorde vi 200-grammare. Platta ut ordentligt. Kör ner ett finger i mitten av burgaren så fortsätter den att vara platt när du steker den. Krydda med salt och peppar på båda sidorna. Hetta upp en stekpanna med smör i. Rejält hett! Stek burgarna på båda sidorna.


Innan du steker dem så har du förberett allt vad det gäller att rosta det delade hamburgerbrödet så det är varmt när du ska montera skapelsen. Du har självklart lagt fram sallad, skivad lök, tomatskivor och annat du vill ha i. Skålarna med dressing och coleslaw står på plats.


Det enda man inte kan förbereda före är aptiten! :D


Väg färsen till hur stora du ska ha, platta ut klumparna och stick ett finger i mitten så den inte blir en rund biff när du steker dem.

 


De hembakade burgarbröden är så goda att vi äter dem som mackor! 

 


Coleslaw på mitt sätt!

 

å inte vann vi på travet, mamma å ja





Av Lena - 5 oktober 2012 10:00

Så skulle vi då åka till Orsa Camping som vi alltid gör varje sommar. Bästa på många sätt är stället tycker vi som älskar att campa. På vägen upp skulle vi äta ute-lunch. Jag ville det och jag ville ha riktig och god mat. Ingen pizza, ingen burgare och ingen korvkiosk. Lite kräsen? Till Rättvik!


Maken har jobbat en del där och hade ett ställe han visste var kanon så dit styrde vi kosan.

Stängt.


Maken har jobbat en del där så han visste ett annat ställe som han visste jag skulle gilla.

Stängt.


Maken har jobbat rätt mycket i Rättvik så han visste ett ställe där de skulle servera jättegod mat.

Öppet.

Men de hade ingen lunchservering just då.


*suck*


De (tanten i repan) på det stället hade dock två förslag på ställen där vi kunde få riktig lagad mat. Det ena förkastade maken för de hade buffé som han inte tyckte dög så han valde att åka till det andra.


Det första som slår upp i min näsa när vi kliver ur bilen på parkeringen är doften av fett från burgare! Bah! Jag vill backa men sambon säger övertygande att "här serveras inga hamburgare. Det enda de har i den vägen är hemgjorda köttullar" .

Jaja! Vi går väl in då och kollar. Hos Görgen på Höjden


Vi går in i lunchrestaurangen och frågar efter "dagens". Då säger lilla hovmästaren: "hamburgertallrik"

JAG SA JU DET!!!! JÄVLA BURGARE!!!


*suck*


Frågar efter alternativ och får svaret laxsallad eller lax- och silltallrik. Gillar fisk men är inte direkt sugen på något av förslagen men tar den där lax- och silltallriken dårå. Blir som det blir. Mat. Hungrig! Smått besviken.


Vi sätter oss och där står en flaska vatten. Gott. Törstig! Sommar.


Kollar runt och ser salladsbordet. Fint och härligt fluggigt väldoftande bröd, smör, ostar å grejer. Gott, gottigott!


Tar för oss och sätter oss. Brödet är kanon och det andra hur bra som helst!


Maten kommer in. Jag smäller av!


Maken får sin förbannade "burgare" han alltid tar om det finns.

Finaste, finaste. Rosa inne i och lagt i nybakt bröd. Härliga tillbehör. Nobisdressing som var aningens för syrlig för hans smak. Men jösses annars! Oj!


Och min mat då!

Lax- och silltallrik? Hm!

Jorå! Söta servitören sätter ner fyra fat sill och en större tallrik. Pekar ut vad det är för saker. Fyra sorters sill i separata skålar. Lingonsill och tre andra jag inte minns  namnet på nu. Stora tallriken innehåller en skål stekt färskpotatis, en skål tärnad Västerbottenost , en hög fintärnad gravad lax och en hög annan (har för mig det var kallrökt) lax. En klick hovmästarsås jag inte tycker om annars men denna var gudomlig, prydde tallriken.


Detta var något med det absolut godaste jag ätit på länge! Laxen perfekt och sillarna helt underbara!


Åk dit och kolla själv.


Mer om stället: här




Makens Burgare

 


Sill- och laxtallrik. Fanns bröd att ta men jag vart mätt innan jag hann tänka på det. 

 


nu blev jag ju hungrig igen


Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se