Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 26 oktober 2012 00:29

Gammalt skräp blir nya förpackningar

Sortera förpackningar – varför ska man göra det? Jo, för att det är mindre miljöbelastande och mer ekonomiskt att tillverka nya produkter av återvunnet material än av nytt. 

När du sorterar är det viktigt att du inte slänger några prylar i förpackningsinsamlingen. Inga stekpannor, dricksglas, knivar eller kaffekoppar. Det är endast använda förpackningar som samlas in av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Det är FTI, inte din kommun, som har uppdraget att samla in och återvinna förpackningar och tidningar i Sverige. FTI ägs av svenska producenter, och de finansierar insamlingssystemet genom att betala en avgift per antal förpackade varor som de säljer i Sverige.

Denna avgift läggs på priset, så indirekt är det alla konsumenter som betalar för återvinningen. Grovsopor som inte är förpackningar ska du frakta till en återvinningscentral och sortera där.  

Text: Ingrid Jacobsson

 


PLASTFÖRPACKNINGAR

Ett kilo återvunnen plast minskar koldioxidutsläppen med två kilo jämfört med nytillverkad plast. Du får slänga både hårda och mjuka plastförpackningar i samma behållare. Plasten separeras i hård och mjuk plast och sorteras sedan automatiskt till respektive plastsort, krossas till flingor, som sedan smälts och filtreras till pellets.

Den återvunna plasten körs till plastindustrier som tillverkar delar till fordonsindustrin, byggindustrin och många andra plastprodukter. Det finns stor efterfrågan på sorterad plast. Ett ton hårda plastförpackningar kan till exempel återvinnas till 84 000 blomkrukor.

TIPS: FRIGOLIT RÄKNAS OCKSÅ TILL PLASTFÖRPACKNINGAR. RENGJORDA FRIGOLITTRÅG TILL KÖTT OCH FISK SKA ALLTSÅ SLÄNGAS I PLASTINSAMLINGEN. 


TIDNINGAR

Nio av tio tidningar återvinns i Sverige – över 300 000 ton varje år. Det gör att vi är bland världens bästa tidningsåtervinnarländer.

Energibesparingen vid användning av returpapper är 70 procent jämfört med att använda ny fiber till tidningspapper. Returpapperet blandas med granved till nytt tidnings- och telefonkatalogspapper.

Papperet skärs itu och blandas med kemikalier och vatten för att lösa upp trycksvärtan, som sedan avskiljs från pappersmassan.

Du kan lämna alla typer av tidningar till insamlingen, dags-, veckotidningar och magasin, men också kopieringspapper, ritpapper och liknande.

TIPS: HÄFTKLAMRAR, SPIRALER OCH DYLIKT BEHÖVER INTE TAS BORT FRÅN TIDNINGAR ELLER BLOCK, DE AVSKILJS MED MAGNETER OCH SKICKAS TILL METALLÅTERVINNING. 


PAPPERSFÖRPACKNINGAR

Var tredje pappersförpackning i din livsmedelsbutik består av återvunnet papper. En pappersfiber kan återvinnas upp till sju gånger. Vid återvinningen blandas papperet med vatten.

Fibrerna löses upp till ny råvara och plast, och andra ovidkommande material rensas bort. Pappersförpackningar är olika kartonger som chokladaskar, mejeriförpackningar, toapappersrullar, omslagspapper, wellpapp och dylikt.

Pocketböcker, kataloger och reklamblad hör till tidningsinsamlingen. Böcker med hårda pärmar ingår inte i någon separat insamling, de ska slängas i grovsoporna.

Eller, ännu hellre, lämna dem till en second hand-butik. På mjölk-, juice- och yoghurtförpackningar kan du låta plastdelen som sitter fast i kartongen vara kvar, den rensas bort. Men skruvkorken ska tas av och läggas i plastinsamlingen.

TIPS: KUVERT OCH POST IT-LAPPAR INGÅR INTE I FÖRPACKNINGSINSAMLINGEN. INGET KLISTER I PAPPERSMASSAN! LÄGG DEM I HUSHÅLLSSOPORNA ELLER I CONTAINERN FÖR BRÄNNBART AVFALL.  


METALLFÖRPACKNINGAR

Många bäckar små … Tänk på att du kan återvinna kapsyler, folielocket på crème fraiche-burken, skruvkorkar och värmeljushållare. Om alla metallkapsyler lämnades till återvinning skulle stålet räcka till 2 200 nya bilar per år.

Stål och aluminium separeras maskinellt vid återvinningen med hjälp av magneter. Därför är det viktigt att du vid sortering av värmeljuskoppar lossar den lilla vekehållaren och lägger den separat i metallåtervinningen – vekehållaren är nämligen inte av aluminium. Stål och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst.

Det tar ungefär en timme i stålverket att smälta 120 ton skrot till flytande stål. Återvinning av stål sparar 75 procent och aluminium 95 procent av energin vid återvinning.

TIPS: METALLTUBER SOM INNEHÅLLER MAT KAN DU FÖRSTÅS INTE DISKA UR. KLÄM UT SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT OCH LÅT KORKEN SITTA PÅ SÅ DET INTE BÖRJAR LUKTA ILLA INNAN DU LÄMNAR TUBEN I METALLBEHÅLLAREN. PLASTKORKEN FÖRBRÄNNS OCH GER ENERGI NÄR METALLEN SMÄLTS NER.  


GLAS

Glas kan också återvinnas hur många gånger som helst. I Sverige finns cirka 186 000 ton glasförpackningar ute på marknaden – framför allt flaskor och burkar. 93 procent av dessa återvinns.

Glasförpackningarna krossas, rester av till exempel metall och keramik blåses bort med tryckluft. Andra material än rent glas räknas som föroreningar och får inte läggas i glasigloona.

Har du till exempel en flaska som är tillverkad av olika material ska du ta den till återvinningsstationen och lägga den i containern för brännbart. Glaskrosset blandas med kalk, sand och soda och smälts samman till nytt glas. Sex av tio flaskor på butikshyllorna är av återvunnet glas.

Det är en myt att färgat och ofärgat glas töms tillsammans på lastbilarna. På flaket sitter en skiljevägg, så att de olika glastyperna separeras redan när de hämtas på återvinningsstationerna.

TIPS: SKRUVKORKAR AV METALL SKA INTE SITTA KVAR PÅ FLASKORNA, MEN RINGEN SOM ÄR KVAR EFTER KORKEN KAN SITTA KVAR. FLASKHALSARNA AVSKILJS, OCH METALLRINGARNA ÅTERVINNS SEPARAT.

 

Källa: Råd & Rön


ANNONS
Av Lena - 25 oktober 2012 21:31

Vill bara slå ett slag för ekologiskt bacon! Scan har detta. Även om det kostar nästan ett par tior för 120 gram så är det värt det! 


Mycket godare!

 


ANNONS
Av Lena - 25 oktober 2012 01:51

En av de rätter Jens Linder är mest stolt över enligt hans ord i kokboken "Det glömda köket". Bra så. Rätten blev verkligen otroligt god med saftig och smakrik kyckling men jag har lagat minst lika goda rätter av Jens förut. Inte för att detta var "sämre" men han ska inte förringa allt annat gott han gjort. Jag valde att följa receptet till punkt och pricka. Receptet finns i hans kokbok "Det glömda köket" utgiven av Bonniers Förlag 2005. Boken finns ej att köpa längre. Bästa "söndagsmiddagen" vi haft en onsdag.


Ingredienser rimmad kyckling:


1 hel kyckling (kanske 1,2-1,4 kilo)


Saltlake:

2 liter vatten

6 msk salt

2 tsk torkad rosmarin

1 tsk torkad kyndel eller timjan


Glasyr:

2 msk japansk soja

2 msk honung (finns ekologisk)

2 msk pressad citronsaft


1. Koka upp alla ingredienser till saltlaken. Låt kallna.

2. Skölj av kycklingen och plocka bort eventuella extra fettbitar samt de återstående fjäderpennorna de kan ha. Lägg kycklingen i den kalla saltlaken och låt stå i kylskåp ca 14-15 timmar.

3. Låt kycklingen rinna av i ett durkslag under tiden du sätter ugnen på 225°.

4.Torka av kycklingen och blanda till glasyren. Pensla kycklingen med hälften av glasyren och spara resten.

5. Lägg kycklingen i en oljad ugnsfast form och sätt den i mitten. Ugnsstek den i ca 22-20 minuter eller tills den fått fin färg.

6. Sänk värmen till 150°. Pensla kycklingen med resten av glasyren.

7. Stek kycklingen tills den är klar, ca 35-60 minuter. Se efter med en sticka i kycklinglåret att köttsaften är klar och inte blodig samt att köttet lätt lossnar från benen.

8. Skär upp kycklingen.


(Ha gärna i en bottenskyla vatten efter ett tag så det inte blir för bränt i botten och sila därefter skyn som nu eller sedan kan användas till en god sås. )


Servera med potatis och/eller grönsaker.


Edit: Det blir en veritabel katastrof i ugnsformen med fastnad honung och soja. Har skurat min form i två dagar. Lägg bakplåtspapper under så slipper du eländet!


Edit 2: tror jag glömde säga att kycklingen blev underbar?


Och visst låter hans Magiska oktobersoppa god! Se själv här!Kyckling i väntan på ugn!

 Gillar du inte receptet:

Stek Daloons vårrullar i olja.

Under tiden gör du en sallad på vitkål, morot och groddar. Blanda i teryakisås!

Servera med soya och Sweet chili!

 


Själva Jens!

 


Av Lena - 20 oktober 2012 10:41

Klicka här: Koka en kyckling. Då har du både kycklingkött samt en underbar buljong.


En s.k "klassisk" rätt.


Grejer:

kycklingkött

sås

fullkornsris

fina grönsaker


Koka kycklingen. Fiska upp den och plocka av köttet. Kyl köttet.

Kyl buljongen.Currysås:


1 gul lök

4 msk smör

1-2 msk curry + gärna lite "extra stark" curry

4 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

4-5 dl kycklingbuljong

salt

nymalen vitpeppar


Gör sålunda:

Finhacka löken och smält den i smöret. Den ska bli mjuk och blank utan att få färg. Lyckas bäst om du saltar lite på löken.

Ha i curryn och höj värmen lite och låt det fräsa ett tag.

Pudra över mjölet och späd med grädden och så mycket buljong du tycker är lagom. Låt småputtra i 10 minuter och kolla om du behöver späda mer med buljongen. Smaka av med salt och nymalen peppar.


Frys nu in resten av buljongen för senare behov. Det blir en underbar soppa av den!


Koka riset och fixa de fina grönsakerna. Värm samtidigt upp den goda såsen tillsammans med kycklingköttet. Smaka av igen och krydda på om du tycker så!


Servera!


Bild? Nä, för gult för min kamera!


 Du kan dock få en bild av min tomatplanta om det duger?

Just nu har tomaterna i översta toppen börjat mogna.   

Av Lena - 20 oktober 2012 08:02

... och då, när jag ändå göra det, vill jag så klart äta gott! Plankstek är något jag verkligen gillar även om det kanske är lite banalt.

Jag och maken hade bestämt oss för att vi skulle ha en utekväll och äta på restaurang. Jag hade stora förhoppningar eftersom jag så sällan äter annat än det jag själv lagat och då smakat av (minst)fem gånger det som hamnar på tallriken. Att äta något någon annan lagat, som jag inte vet i förväg vad det smakar är en dröm.

Vi hade flera restauranger i åtanken men valde en i mellanprisklassen. Inte billigt men heller inte för dyrt. Mellan Banken (bra men dyrare) och Kings Arms (hyfsad planka) hamnade Marianns.


Vi läste menyer på nätet före och bestämde oss för att planksteken var något vi ville ha. Det stod 200 g nötkött och det lät ju bra. Vi var jättehungriga när vi kom.


När vi beställer frågar de inte hur vi vill ha köttet (varningstecken) men jag hann haspla ur mig "medium rare" innan han gick. Maken fick då tillfälle att säga "medium".


Maten kommer efter en dryg halvtimme och det är bra eftersom vi har beställt "fördricka" före. Ja, ett glas vitt och en god öl.


Plankan ser verkligen god ut när den kommer. Ångande het och med två rejäla köttbitar samt en tomathalva, som sig bör.


Jag skaver av en bit av köttet och puttar på en bit av moset (som är välgrillat med fina och lagom mörka linjer) och min första tanke är Felix. Pulvermos med dåligt kött. Köttet smakar Felix köttbullar på burk (jag är campare så jag vet) och moset är av pulver! Dessutom är moset totalt okryddat. Inget salt eller peppar där inte!


Fortsätter att äta men för att kunna få en bit kött på tuggan måste jag karva av rätt stora bitar senor. Såna där breda man måste såga sig igenom. Under köttet befinner sig en halvtaskig pulverpepparsås där det simmar morotsslantar. I en skål på plankan lever en dödligt läskig bea sitt eget liv i egen skål. Det enda på plankan som var ätbart var en bakad tomat som var smaklös.


Okryddat pulvermos samt taskiga pulversåser serverade med det sämsta kött jag någonsin ätit. Det gick bara inte att äta!


När vi betalade till honom i baren så sa vi ifrån. Han sa att det visst är riktigt mos. Vaba? Då säger jag, en riktigt dålig kock! Maken sa "sparka kocken"! Ingen skugga över "personalen" för han var väldigt trevlig.


Jag minns inte när jag åt så här dåligt sist. Även om man får skylla sig själv som äter på ett mellanprisställe så finns det gränser. The bottom is nådd! Jag brukar vara bra på att såga det jag inte är nöjd med men nu fick jag ta bort den vanliga och ladda motorsågen!


Kul uteätarkväll? Det blev en dyr kväll för vi fick gå till närmsta hamburgerställe. Var ju fortfarande hungrig! Jag gillar inte feta uteätarburgare men den smakade tamejtusan bättre än maten hos Marianns!


Ridå!!!!


  

Av Lena - 16 oktober 2012 14:05

Måndag:

Sjömansbiff från frysenTisdag:

Bacon- broccolipaj samt Västerbottenost- och kantarellpaj från frysen


Onsdag:

Kyckling i currysås


Torsdag:

Grönsakssoppa av egen kycklingfond från frysen samt grönt från frys och kyl.Fredag:

Äta ute. Blev Marrianns! Urk och fy!


Lördag:

Räkor vi skalar allteftersom


Söndag:

Rimmad kyckling från Jens Linders bok "Det glömda köket". En bok jag glömt jag hade.

Serverat med Linders förslag till; "Potatis som risotto". Spännande!

Boken är slutsåld överallt men Jens finns här i DN!


Förresten så vet jag en som har tappat både smak- och luktsinne men som ändå jobbar i köket på ett dagis. Att ungarna klagar på maten beror nog på råvarorna!


Röd pärontomat. Jag har fått ta in hela plantan men de mognar allt eftersom.

Mycket goda! Ska spara några frön till nästa år. 

 

Av Lena - 16 oktober 2012 02:47

Äggröra 2 pers:

5 ägg

1 ½ dl riktig vispgrädde

½ dl standardmjölk

salt (börja med 1/2 tsk och smaka sedan av smeten)

nymalen vitpeppar

smör


Gör så här:

Vispa samman allt. Doppa ner ett finger och smaka om salthalten är lagom. Det ska smaka av saltet men inte mer.

Smält lite smör i en kastrull. Häll i blandningen och värm på medelvärme. Rör hela tiden med en träslev. Håll på så tills röran är krämig. Ta av från plattan och servera direkt.

Av Lena - 16 oktober 2012 02:33

Om alla metallkapsyler lämnades till återvinning skulle stålet räcka till 2 200 nya bilar per år.

 

Källa: Råd & Rön

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se