Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 1 november 2012 23:11

Var hos väninnan och åt hennes levergryta. Eller lever i gräddsås. Kalla det vad du vill men skitgott är det. Detta skulle jag kunna äta två gånger i veckan! Älska lever! Mitt eget recept utan bacon HÄR!


Ha:

850 gram lever (som du sedan rensar från senor och hinnor och skivar eller strimlar)

en plastpåse mjöl som du ruskar levern i

klicken smör

2 paket bacon

gul lök (1-3 beror på vad du tycker), hackad eller strimlad (beror på vad du tycker)

salt

peppar

5-7 dl vispgrädde


Strimla baconet och bryn det.


Stek den mjölade levern.


Stek löken.


Ha allt i samma gryta och krydda samt häll i grädden och låt koka upp.


Smaka av, låt puttra ca 5-flera minuter och smak av.


Under tiden har du nog börjat koka potatisen men nu ska du koka gröna ärtor med.


Smaka av levergrytan igen, häll av den genomkokta potatisen och häll av ärtorna.


Servera!


Tomatklyfta?


Dagen efter kvällen före:


Ja, här är den! Både utan gröna ärtor eller tomat! 

Fatta vad gott det är!

 



ANNONS
Av Lena - 1 november 2012 22:39

Så gott och nyttigt! Jag hade stekt lax och kokt potatis till men det är ju en smaksak.


potatis

fina portionsbitarbitar laxfilé

400 gram frusen bladspenat, tinad och urpressad på överskottsspad

4-5 dl vispgrädde

gnuttan socker

salt

nymalen vitpeppar

några tag av muskotnöt på rivjärnet

lite redning av mjöl och vatten


Skala potatisen. Koka upp.

Häll upp grädden i en kastrull och koka upp den och låt den sjuda ett tag. Rör ofta så den inte kokar över. Ha i spenaten och låt den puttra på ett tag.

Ha lite redning i spenaten och smaka av med kryddor.

Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i laxbitarna och stek 2-3 minuter på alla fyra sidor. De ska inte bli helt genomstekta men nästan. Lägg upp på papper.

Häll av potatisen.

Servera härligheten! Mums!

ANNONS
Av Lena - 1 november 2012 22:13


" PRESSINFORMATION

27 AUGUSTI 2012

 

Populär matlåda från SIA Glass – grön och mikrotålig

 

För några år sedan utnämnde Dagens Nyheter glassförpackningen från SIA Glass till landets bästa matlåda. Det var ingen nyhet för oss, som närmast dagligen får beröm för våra användbara plastburkar.

 

Så när Göteborgs-Posten slog larm om giftiga glassförpackningar behövde vi inte oroa oss. Glassförpackningar från SIA Glass kan med fördel användas i mikrovågs ¬ugn, eftersom den görs av miljövänlig polypropen.

 

– Våra kunder kan tryggt fortsätta att förvara mat i våra burkar, säger Rolf Frid, VD SIA Glass. Vi är gröna i allt vi gör, även förpackningarna.

 

I dagens Göteborgs-Posten varnas för att vissa glassförpackningar kan släppa ifrån sig gift när de hettas upp i mikrovågsugn. Den som använder förpackningar från SIA Glass behöver inte oroa sig. Förpackningen tillverkas av företaget RPC Superfos i Mullsjö, och dess marknadschef Per Sollenby förklarar varför:

– Polypropen (PP) som SIA Glass förpackningar görs av är utmärkt för återvinning, till exempel som matlåda, då den tål att mikras många gånger. PP är också en miljövänlig och bra plast, för när den förbränns belastar det inte miljön, det blir inga farliga slaggprodukter.

 

Per Sollenby menar att en bra matlåda ska vara lätt att öppna och stänga och gå att lyfta het direkt från mikron.

– SIA Glass förpackningar uppfyller allt detta, och är därför ett klokt val. Förpackningen ska hålla sig fräsch och vara luktfri och framför allt hålla tätt. Sedan är det förstås viktigt att man diskar ur den ordentligt vid användning.

 

På SIA Glass är man medvetna om förpackningens popularitet bland svenskar som tar med sig matlåda till jobbet.

– Det märks att svenska folket är bra på att återvinna, säger Rolf Frid. Våra konsumenter är väldigt kreativa och hittar alla möjliga användningar av burken"

 

 

Av Lena - 1 november 2012 12:47

Först lite reklam för alkoholfri öl. Trodde inte att det kunde smaka så gott som det gjorde. Har provat två hittills.


Störtebeker

Alkoholhalt: 0,5 %

Användning : Serveras vid 8-10°C till husmanskost eller som sällskapsdryck. 

Smak:  Brödig smak med inslag av honung, citrusskal och örter.


Betyg: 3-4 av 5


     


 


Staropramen

Alkoholhalt:  0,5 %

Användning:  Serveras vid 8-10°C till husmanskost eller som sällskapsdryck. 

Smak:  Maltig smak med inslag av knäckebröd, pomerans, kryddor och honung.


Betyg: 3-4 av 5


   


 


Mâcon-Villages Chardonnay (nr 2295)

Årgång:  2011 

Alkoholhalt:  12,5 %

Sockerhalt:  Mindre än 3,0 gram/liter

Användning:  Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk och skaldjur. 

Smak:  Torr, fruktig smak med inslag av gula äpplen, persika, örter och citrus.


Betyg 4 av 5

Ett jäkligt gott franskt vin som passar lika bra till havskräftor som till hummer som till laxrom! 


       




 


Bötet Barley Wine börjar säljas idag. En mycket begränsad upplaga som endast finns på utvalda systembolag. 


         

Av Lena - 1 november 2012 08:27

Min väninna lagade levergryta igår. Den gör hon som jag gör men hon har även bacon i. Mycket, mycket kanongott.


Rubriken "vinblogg" = vin i blogg!


Jag råkade välta väninnans fulla vinglas och råkade rikta det mot hennes bara årsgamla laptop. Jag fick hjärnsläpp och var tvungen att ringa maken även om jag i vanliga fall vet hur man gör i situationer som denna. Inte för att jag gjort det förr men jag har varit i närheten av såna som gjort det. Han sa det jag tänkte; torka av den. Jaja, och ställ den på tork i några dagar.


Som tur är var jag nykter när det hände men det försökte vi åtgärda så fort vi kunde. 


Sedan gick jag hem men det tog ett tag.


 

Av Lena - 31 oktober 2012 11:58

Nya dagar och nya matbekymmer. Försöken till frysrensning går väl si så där. Å andra sidan blir det många matlådor i frysen och det är ju bra.


Måndag:

Köttfärssås med spagetti


Tisdag:

Stekt lax med stuvad bladspenat och nyupptagen, egenodlad mandelpotatis


Onsdag:

Äter lever med grannen så maken får matlåda från frysen


Torsdag:

Potatismos med tillbehör jag inte kommit på än (troligen isterband)


Fredag:

Grönsaker med dip


Lördag:

Tacopaj


Innan vi öste över osten!

 


Söndag:

En hel entrecôte ligger i frysen. Får se vad den blir?


Sista mandelpotatisarna räddas ur frusna jorden.

 



Av Lena - 30 oktober 2012 02:04

Har man passerat barnaåren och är nybliven tonåring ska man faktiskt ha fått förmånen att ha lärt sig att uppföra sig vid matbordet av sin föräldrar. Föräldrar är till för att lära och skola inför livet.

Sätter man barn till världen så ska man jävlar i mig uppfostra dem på ett sätt att de inte behöver skämmas när de kliver ut i "det verkliga" livet.

Man har en skyldighet att ge sina barn verktyg att bete sig!


Jag har skrivit om barn och mat förr: "Att få barn att äta mat".

Där har jag berättat hur jag gjorde. Lååång text som det tar en lååång tid att läsa men .. LÄS!


Nu har vi hamnat i situationen att makens son tycks ha fått för sig att han är domare i Masterchef. Vi har berömt honom i många år för att han har haft "vuxna" smaklökar. Han har surplat vitlöksstinna sniglar, käkat nykokta musslor och ätit kapris och ansjovis (han som inte gillar sill) med glatt humör och velat ha mer. Men, nu börjar han dissa maten. Problemet är att han gör det på fel sätt!


Han kan sitta vid matbordet och säga att maten får 3,5 av 5 möjliga. Han talar om att maten han äter inte smakar lika bra som förra gången han fick samma rätt. Och det inför gäster.

Han lär få lära sig att man berömmer inför andra men kritiserar i avskildhet.


Jag vet att han bara är ett barn men den uppfostran han fått ger att man inte gör så.

Han har ändå fått lära sig att om man gillar maten så säger man det och om man inte tycker om så petar man åt sidan utan gnäll. Man måste inte äta det man inte gillar men man måste inte heller ropa ut det till alla. Man petar helt enkelt bara bort det till kanten av tallriken.


Nåja. Detta om detta. Eller, vill du läsa om hyfs och stil? Läs Magdalena Ribbing!


Har förut ställt två frågor till henne (om hur man måste bete sig i vissa situationer), per mail, och fick svar väldigt omgående. Mycket trevlig med utförliga svar


Hur du gör (när du lär barn för livet hur de ska gör när de blir vuxna). Detta tar du pö om pö och jag vet att inte ens alla vuxna gör så här men ...


Etikett vid matbordet (inte bara för barn) :

Så fort någon säger att maten är klar så går man direkt till bordet. Personen som lagat maten är mån om att alla kommer på en gång så maten som ska serveras varm fortfarande är varm. Mat kallnar fort. Kommer du inte direkt så gå på toa. Och sitt kvar! Är det sallad får du väl skynda dig så att inte maten hinner vissna.

Alla brukar sätta sig på samma gång men det är från fall till fall.

Du lägger den eventuella servetten i ditt knä.

När alla har satt sig börjar du ta mat. (Om det inte redan är serverat färdiga tallrikar)

Du börjar äta först när alla fått mat, om man inte är för många (fler än sex efter vad jag lärt mig) eller den som serverar säger att man får börja direkt så maten inte kallnar.

Du äter med kniv och gaffel. Alltså, du låter inte ena armbågen vila på bordet (mellan tallrik och dig själv) och skyfflar in maten med andra armen med bara en gaffel. Om du inte är utomlands.

Du tuggar inte med öppen mun så det låter i andras öron som om någon klafsar runt i lera. Slafs, klafs. Eller pratar med mat i munnen. Prata med mat i munnen gör att alla ser vad du äter och det behövs inte för alla vet vad du äter för de äter samma! Det är äckligt att se en tugga rulla runt på en tunga. Att prata med mat i munnen gör ofta att det stänker runt bordet och ingen annan vill äta vad du nyss tuggade på!

 Du avbryter inte när någon annan pratar. Du byter inte heller samtalsämne "mitt i" bara för att du tycker att det de pratar om är tråkigt eller att du inte känner dig delaktig. Då håller du käften eller tyst!

Du säger inte att maten är 3,5 på en skala på 5 om ingen frågar exakt vad du tycker "på en skala". Om den som lagat maten frågar om det smakar bra så säger du ja, förutsatt att maten alls går att äta. Är det äckligt så säger egentligen inget  utan du petar bara bort det oätliga till kanten av tallriken och håller käften!

Du går inte från bordet förrän alla ätit upp.

Du sitter kvar och pratar, tiger eller lider. Är du ett barn kan du dock få gå från bordet när alla andra barn har ätit upp eftersom du inte behöver stå ut (inte SKA behöva stå ut) med vuxenprat. Om du inte är osedvanligt nyfiken på vuxenpratet. Är du så nyfiken på vuxenprat är det något fel på dig.

Du frågar dock om du får lämna bordet eller "ursäktar" dig.

Du tar bort din tallrik efter dig om ingen säger något annat. Och när du gör det så tackar du samtidig så väldigt över den goda maten oavsett hur den smakade dig.


 


Edit: Nej,det är väl klart att ungar sällan beter sig exemplariskt och inte kör vi med 

kadaverdiciplin heller men man måste ha som mål att de ska lära sig med tiden.


Av Lena - 29 oktober 2012 23:53

1 burk väl avrunna bambukott

1 burk väl avrunna skivade vattenkastanjer

1 burk minmajs, väl avrunna och delade

1 röd paprika, sköljd, urkärnad och strimlad

1 pkt sockerärtor, rensade och fixade (hade jag inte med denna gång)

Valfritt strimlat kött, snabbstekt. Kyckling, fläsk eller nöt.

2 burkar kokosmjölk

2-4 msk röd currypasta

salt

(man kan tillsätta en strimlad chilifrukt och/eller något bankat citringräs)


Servera till:

äggnudlar

färska grönsaker och färska bön- eller ärtskott



Gör så här:

Låt först alla burkgrönsaker rinna av. Dela minimajsen i lagom bitar.

Fixa rensningen av paprikan.

Häll upp kokosmjölken i en gryta, koka upp och smaka av med currypastan.

Hetta upp olja i en panna/gryta och låt burkgrönsakerna fräsa på.

Stek snabbt upp köttet i en panna.

Koka upp vattnet till nudlarna.

Blanda allt till grytan och tillsätt kokosmjölken och paprika och ev. sockerärtor.  

Koka upp.

Lägg nudlarna i det kokande vattnet och koka enligt anvisningarna på paketet. ca 4 minuter?

Smaka av grytan och häll av nudlarna.

Servera med nyskurna fina grönsaker och färskodlade skott!


 



 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se