Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 10 januari 2013 00:08


Oxrulader med bilderna först!

Skitgod husmankost!


 



 



 



 



 



 



 


Jag har varit sugen på oxrulader sedan jag gjorde dem sist. Den gången blev de dock inte lika goda som denna gången. Då har jag bacon i men denna gången köpte jag rent grisspäck som fick förgylla de centralare delarna av ruladerna. Lövbiff som halveras och kryddas och fylls och bryns i smör och får koka länge nog i pannan så de blir möra som attan och sedan får bada i gräddsås. Kan det bli bättre?


Detta blir inget fullständigt recept med exakta mått utan du får faktiskt känna/tänka lite själv. Magkänslan plockas fram. Det blir alltid bäst och godast så! I alla fall för mig!


Oxrullader med bästa gräddsåsen:


lövbiffar

Dijonsenap

salt

nymalen vitpeppar

hel saltgurka i stavar

tunna strimlor grisspäck

tunna morotsstavar

tunna lökstrimlor

tandpetare

smör

köttbuljong

persiljestjälkar

hackad lök


Sås:

Vispgrädde (riktig 40%-ig)

salt

nymalen peppar

redning på mjöl & vatten

ev smaktillsats som 1 tsk svart vinbärsgelé och ett par cm ädelost på tub


Tillbehör:

potatis

saltgurka

morot

lingon

hackad persilja



Gör:

Lägg ut lövbiffarna, dela dem på hälften tvärs över. Smeta på senap, krydda med slat och peppar och lägg på en strimla var av gurka, späck, morot och lök. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

Fäst tandpetaren utmed och inte tvärs över så blir de lättare att rulla runt i pannan när du bryner dem.

Bryn ruladerna i smör, några i sänder, och lägg över på ett fat allt efter som.


Lägg alla rulader tillbaks i pannan och häll buljong över så det nästan täcker och i med persiljestjälkarna och hackade löken. Låt bräsera tills köttet är mört. Kan ta upp emot en timme eller mer, ge och ta. Stick en potatissticka i ruladen och om ruladen släpper direkt (stickan inte fastnar i köttet) ja då är det mört och klart.

Vem har klocka numera?


Plocka upp ruladerna och lägg på ett fat. Sila av buljongen och gör såsen enligt ovan med så mycket av varje som du tycker. Såsen bör koka ihop något med grädde i sig innan då reder den och kryddar upp.


Pluppa i ruladerna i såsen och låt dem bli riktigt varma. (10-15 minuter)


Servera med kokt potatis eller mos, saltgurka, lingonsylt för den som vill och kanske någon kokt morotsstav. Strö hackad persilja över och avnjut med ett glas iskall mjölk! 


vi åt och vi åt och vi åt

utan att spricka

ANNONS
Av Lena - 9 januari 2013 00:17

Jag är verkligen noga när jag ska köpa prylar! Jag Googlar och letar och läser recensioner ! Det ska vara billigast, mest funktionsdugligt och mest ekonomiskt och dessutom miljövänligt! Och ha kunder som köpt samma och som är nöjda! Basta!


Lagom tills vi skulle suga upp granbarren efter jul så la så klart vår 15 år gamla dammsugare av. Den har varit en trotjänare på alla sätt. Skit oxå!


*letar*

*hittar*


Säger bara:

Electrolux ZUSG3901 UltraSilencer Green


 


Enda som överröstar dammsugaren är makens som som har oral inkontinens

ANNONS
Av Lena - 8 januari 2013 21:19

... upp bilder jag tagit?


Vi har ätit mat fast jag inte sagt det!

Detta är hemgjorda "fiskpinnar" med min egen remouladsås!

 


Köttfärsbiffar med godaste gräddsåsen!



Å vi gjorde paj med! 

   

Isterband & potatismos


 


Min gravade lax

 


 


Han klippte inte gräset klockan tolv på nyårsafton!

 

Av Lena - 8 januari 2013 12:50

Nej, här har det inte skrivits några matsedlar. Jag har varit borta, frånvarande och inte så hemma. Och när jag väl kom hem orkade jag liksom inte annat än att bara vara hemma. Jag har ätit jättegod mat men inget jag velat dela med mig av. Jag behövde en timeout. Klart med det nu!

Dock blev oxrulladerna ( december, förra året) en veritabel dröm. Återkommer med recept för det vill du absolut laga och vräka i dig som både gourmet och gourmand! 

Edit: Recept på underbara oxrulader!


Måndag:

Bacon- och broccolipaj


Tisdag:

Kokt fisk med äggsås

(lagar till kalopsen till nästa dag för smakerna gifter sig i kylen över natten)


Onsdag:

Spenatsoppa

(Frångå aldrig dina vanor och försök aldrig göra något nytt! Jag skulle göra spenatsoppa men tänkte i lite nya banor, läste recept och hade mig. Den fick en "pod" Dond du chef's kycklingfond i sig. Nu smakar den bara fond och inte ett dugg spenat. Inte god alls! Fy!)


Torsdag:

Skånsk kalops



 

Av Lena - 24 december 2012 02:10

... till dig som råkar hamna här just nu. Om du söker på bloggen efter julmat så har du kommit rätt för här finns det du behöver. Jag har inte lagt ut några länkar för jag har en bloggpaus men den som söker kommer att finna.

Jag har bl.a gjort Jansson, gravat lax, fixat Dansk sill och gjort mina köttbullar. Min mat är godast och det märker du om du provar.


Som sagt .... GOD JUL!

Av Lena - 18 december 2012 12:17

... för rekreation och återhämtning! 

Av Lena - 16 december 2012 11:39

Jag är ju bara såååå bra! Så konsumentmedveten att det räcker till och blir över.

För något halvår eller år sedan tänkte jag att jag behövde en ny köksassistent. Min gamla är 35 år gammal. Den fungerar men är väldigt rörlig. När den knådar deg måste jag stå och hålla i den annars vandrar den ner i diskhon. Och den låter som helvetets avgrund. Ljudet kan jag stå ut med men ...

Så jag satte mig och Googlade och kollade runt på modeller och vad de kostade och läste användarrecensioner. Alla som är lite "med" vill ju ha en KitchenAid men jag är inte den som följer strömmen. Jag kom fram till, och lade som favorit, en Kenwood. Samma märke jag haft i 35 år.

Nu köpte jag ingen. Är lite snål. Min gamla funkar ju och ... jag står ut.


Lördagens Falukurir hade test på dessa maskiner och vilken vann? Jag bara frågar! Självklart blev Kenwood bäst i test! Så Kenwood får det bli. En annan dag. För den kostar 5-7000 pix och min sparbössa har inte samlat så mycket än.


Men kom ihåg, ska du ha något så ska du ha en Kenwood KMM 020 Major!



Hur kan man förresten låta bli att jämföra priser på nätet? Samma maskin kostar 5000 på ett ställe och 7000 på ett annat.

Vem handlar då på den dyraste butiken?


På samma sätt har jag köpt min mixerstav, min matberedare, tvättmaskin och torktumlare. Alla är "bäst-i-test och jag köpte dem alla från de butiker där de var billigast just då.

Jag borde få en köksassistent gratis bara för det! Som en liten uppmuntran liksom. Eller hur?


 

Av Lena - 29 november 2012 23:34

... det kommer att eka tomt här en vecka. Har klippt av mitt långa och tunna hår så .. det får bli korta spagetti nästa vecka!

Är hos älskade mamma och njuter hennes underbara mat. Du vet, den maten som fick mig att älska att laga och äta mat. Främst husmanskost. Även om min mamma snart är 75 bast så gillar hon att läsa nya recept och prova oväntade smaker.


Vi får höras senare!

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se