Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 13 februari 2013 14:22

Den här veckan blir det "barnmat". Snabbt och plättlätt. Är ensam hemma med makens son men utan maken.


Måndag:

köttfärssås och spagetti


Tisdag:

pannkakor


Onsdag:

Kokt fisk med sås och potatis


Torsdag:

Falukorv och potatismos

ANNONS
Av Lena - 12 februari 2013 17:16

Visserligen är det även semmeldagen idag men det struntat man väl i. Gillar inte kletet om jag inte får semlan från ett särskilt konditori (Mullers) i Nynäshamn!

Nu kör vi pangkakor!


Pannkaksformeln först!


1 del ägg  + 1 del mjöl + 2 delar mjölk


Frasiga pannkakor

3 dl vetemjöl

3 ägg

6 dl mjölk

(gärna 1/2 dl sodavatten om du har)

1,5 tsk salt

massa smör att steka i

Vispa mjölet med hälften av mjölken. Vispa i ägg och salt. Visp i resten av mjölken och låt smeten stå och svälla ett tag. Gärna några timmar i kylen. Smaka av salthalten på smeten.

Ganska het panna, en klick smör som får bli brynt innan du har i smet. Helst inte mer smet åt gången än att det blir en frasig brynt kant runt pannkakan. Nytt smör i panna för varje pannkaka är godast!

 

Godast är också om pannkakan går direkt från stekpanna till tallrik och slipper vila i en stor hög på ett fat.


Så kan man göra om man inte ska steka till ett helt kompani. Alla sitter runt bordet och väntar, får varsin i sänder, och man varvar vem som står och steker. Jag brukade förr steka till alla andra först och sedan till mig själv i lugn och ro och stå och äta vid spisen. Men det var då det. Fast, idag sak jag göra så till makens son för vi är ensamma hemma och då är det inget större jobb. 





Man kan ju äta plättar till efterrätt!

 

ANNONS
Av Lena - 9 februari 2013 03:55

Vad har jag gjort?


Denna bild togs vid annat tillfälle men vill visa att man bryner svampen i en torr panna ...

 


... sen vått ...

 


... sen ska det bli torrt igen innan man drar i en bra klick smör och sedan ... 

     


... stuvar man men det tar vi i morgon...


... och grannens katt är förvirrad i snön ...

 


fixar

 


lagar (dubbelpanerat)


äter

   


lagar

 


lagar

 


äter

  


njuter

 






Av Lena - 9 februari 2013 03:13

Har fotat lite. Det är ett program jag sitter klistrad vid. Man får inte recept men inspiration! Love!


 



Snygga va? Riktigt se hur Michel gillar! Eller - ser han lite skeptisk ut?

 


 


Fint upplagt? Tre ***

 



 

Kan det börja bättre?


 

Och vinnaren ÄR ......



 



   



   Har jag nått målet nu?

Av Lena - 8 februari 2013 19:25

Helgen bjuder dessvärre inte på några överraskningar för oss. Ibland orkar man inte. Jag har ett kort i ärmen jag kanske tar fram om jag får inspiration men det visar sig.


Fredag:

hämtkebabpizza (dock från Faluns bästa pizzeria) med stark sås och vitlökssås


 


Lördag:

Pasta Alfredo som vi skulle haft igår men det blev inte så



Söndag:

Köttfärslimpa från frysen med champinjonsås och massa gröna saker till



*trött*


 

Av Lena - 7 februari 2013 03:39

Några små tips för den ovetande som inte hunnit lära sig

 

Lök:

Förvara alltid lök i rumstemperatur.


Schalottenlök blir lättare att skala om du låter den ligga i ljummet vatten en stund före du skalar den.


Skalar du gul lök som ska hackas så ta inte bort allt från rotänden. Den gör att löken håller ihop när du skär i den. Samma gäller så klart schalottenlök.


Vitlök blir lättare att skala om du trycker till en kniv mot den så det hörs ett litet "knak" när den ligger på skärbrädan. Då lyfts liksom skalet från löken.


Hacka aldrig lök en längre tid i förväg för då frigörs syror som gör löken besk.


Om du ska "fräsa" gul lök utan att den tar färg ska du salta lite på den. Då släpper den vätska och blir inte brynt.



Fläskpannkaka:

Om du lagar fläskpannkaka i ugn så mjöla formen efter du smort den. Då fastnar den inte.  


Grytor och soppor:

Om du kokar en gryta och ska ha i hela pepparkorn så lägg dem i en tekula så behöver du inte leta pepparkorn i alla skrymslen på köttet eller biter i ett helt korn när du äter.


Grytor och soppor blir godast om du lagar dem "dagen före". Det händer något magiskt med smakerna i kylen över natten.


Potatisgratäng och Janssons frestelse:

Låt stå i ugnen 20 minuter innan du häller på grädden för då försvinner merparten av det lösta vattnet. Slå på grädden (rikligt av riktig grädde) som nu kommer att ersätta vattnet och komplexbinda med stärkelsen i potatisen.

Detta sagt av Rikard Nilsson som skrivit kokböckerna Den tekniske kocken 1 och 2. 



Béchamelsås, Sauce béchamel, vit sås eller fransk vit sås:

Ja, kärt barn har många namn. Fräs lika delar vetemjöl och smör och låt det bubbla ett tag (eventuellt utanför plattan) utan att ta färg. Späd långsamt med vätska. Vispa noga mellan varje skvätt.

Låt sedan såsen sjuda på svag värme minst 10 minuter innan du avgör hur mycket mer vätska du ska ha i. Efter 10 minuter händer nämligen ett mirakel och såsen tjocknar till lite extra. Då kan du späda och krydda.


Vatten:

Spola alltid i vattenkranen ett par eller tre minuter på morgonen innan du kokar ditt kaffe. Vattnet har legat stillastående i vattenledningen hela naten och samlat på sig elaka spårämnen.


Ska du hälla/späda med  vatten i en gryta så är det bra om du först kokat upp det i din vattenkokare. Har du ingen vattenkokare så ta för jösse namn inte varmvatten direkt ur kranen utan då är det bättre med kallvatten. Varmvatten ur kranen diskar man med men det innehåller saker du inte vill dricka eller ha i maten! Elaka spårämnen!


Använd inte heller "fingerljummet" vatten ur kranen när du ska baka!


Salt:

Använd aldrig s.k gourmetsalt eller havssalt när du gravar t.ex lax. Det ska vara riktigt koksalt där!


Salta vattnet till potatisen och pastan rikligt så vattnet smakar som en kallsup på västkusten! Var annars försiktig med salt eftersom vi alla äter för mycket av det.


Mjöl:

Sikta mjölet när du ska baka en kaka! Förr siktade man nog för att få bort småkryp ur mjölet men även för att kakan blir luftigare då.


Lax:

Om du brukar köpa frusna laxfiléer i butiken tänk på vad du köper. Framför allt om du ska grava den. Köp inte Chumlax för den smakar skit!


Om Chumlax här!


Om Lax här!


Så, läs på förpackningen!


Broccoli:

Ångkoka! Det bevarar både färg, tugg och vitaminer då! Ikea har en ångkokningsinsats för ett par tjugor. Satsa på den! Så mycket bättre smak!


Tomater:

När du köper tomater ska du lukta på dem. Luktar de igenting så köp dem inte.


Förvara alltid tomater i rumstemperatur!


Tomatsmak i mat får du fram med en nypa socker.


Ska du ha i tomatpuré i maten så bryn den i fett i grytan/pannan så den får fram sin smak och blir av med konserveringssmaken.


Är det inte säsong för tomater som smakar mycket så är det bättre med tomater på burk. Hela tomater på burk har oftast bättre tomatsmak än krossade tomater på burk. Vill du ha krossade så kör en mixerstav i burken.


Blomkål:

Ska du äta rå blomkål, t.ex till dip? Lägg blomkålen i en bunke vatten med en bra slurk ättika i. Skölj noga efteråt. Det dödar de eventuella spår som kan orsaka att du får "mask i magen". Jo, det är sant!


Selleri:

Det GÅR inte lika bra utan! Ha alltid en bunt stjälkselleri i kylen. Finhacka den tillsammans med löken när du gör fiskgrytan, köttfärssåsen eller vad du gör. Sellerin är umami, dvs den lyfter och tar fram alla andra smaker du har i din mat. Samma, umami, gäller trattisar, chitaake m.m


Ägg:

Spara äggvitor i frysen efter att du gjort glass eller bea eller annat. Perfekta att panera med.


Ägg håller i flera veckor mer än det står på förpackningen. Är du utomlands och det är väldigt varmt kan du förvara dem i rumstemperatur lääänge bara du vänder på demvar tredje dag. 


Citron:

När du ska ha saften ur en citron gör du som med lime; rulla den hårt några varv så får du ut mer saft av den.

Om du får citron över så pressa saften och häll på ett plastfolieklätt fat och frys och stoppa sedan i plastpåse. Ska du ha någon tsk citronsaft så finns det i frysen, att bryta bitar av.


Redning/Havregryn:

Mixa havregryn med mixer och red köttfärssåser och grytor med. En dold nyttighet. 

 

Vidbränd gryta:

Häll grovsalt i grytan och en slatt hett vatten. Låt stå ett par dygn. Nu är det lättare att få bort det svarta!


En fettfläck på tapeten/soffan?

Jag råkade vända en hel tallrik Janssons frestelse rakt ner i soffan som var klädd i tyg. Många år sedan nu.

Min mamma var där som tur var. Hon blandade raskt ihop en gegga av potatismjöl och "kemiskt ren bensin" som finns i vanliga affärer. Hon smetade det på fettfläcken och gav order om att inte röra det hela förrän det torkat helt.

När det torkat så dammsög vi upp mjölet och fläcken var puts väck! Det syntes inte ett spår!

ALLS!


Avlopp:

Rensa alltid vasken i diskbänken varje dag. Kan annars blir grogrund för en koloni blomflugor.


Banan/fruktflugor i köket?

En skål med äppelcidervinäger toppat med ett par droppar Yes diskmedel. Blanda runt.


Blomflugor:

Köp Pyrex och vattna enligt anvisning.



Stopp i avloppet?

Häll en dl grovsalt i avloppet. Häll i en halvliter kokande vatten. Vänta.


Dålig lukt i köksskåpen (även mot viss ohyra):
Ställ en liten skål med hel svartpeppar och hela nejlikor där.


Tvättmaskinen:

Kör dina disktrasor och kökshanddukar i 90 grader ibland. Dagens tvättmedel är för milda så det bildas "annat". Kan bli både mögel och annat. Ta ur tvättmedelsfacket och lägg på tork ibland.

Använd gärna "vittvättmedel" ibland.





   


Av Lena - 5 februari 2013 15:31

Allt jag lagar blir så klart inte gott. Jag lagar väl sällan "äcklig" mat men om man experimenterar mycket kan man ju inte lyckas varje gång. Likaså när man provar andras recept tycker man inte alltid det är någon hit.

Denna veckan kör jag bara gammal skåpmat förutom en eventuell Alfredo som jag har ätit ute men inte lagat hemma.


Måndag:

Minestrone


Tisdag:

raggmunkar


Onsdag:

Panerad fiskfilé med remouladsås serverat med kokt potatis, gröna ärtor och citron


Torsdag:

pasta Alfredo (eller pasta med kassler) (eller ... )

Av Lena - 2 februari 2013 14:06

Tänk på att göra ren överdelen på konservburken innan du öppnar den!

Den har ofta stått i veckor/månader i en skitig lagerlokal och är inte ren.

Det är väl inte direkt några bakterier men lite äckligt med gammalt fett damm. 

Det är ju ändå så att när du öppnar burken så flyter innehållet upp och blandar sig med skiten på locket. 



Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se