Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 28 januari 2014

Béchamelsås eller Sauce Béchamel eller vitsås eller stuvning

Av Lena - 28 januari 2014 10:15

Till novisen vid spisen:

Såsen är en klassiker och används till mycket som du ju vet. Med grönsaksspad eller annat infogat ibland. Lite mindre vätska så får du en stuvning. Eller mer redning (se nedan) så får du en stuvning. Beroende på hur mycket du vill ha.

Mitt personliga tips är att du låter såsen/stuvningen sjuda drygt 10 minuter. Då, och först då efter dessa 10 minuter, genomgår såsen en metamorfos och får sin rätta konsistens. Det spelar ingen roll när du ska ha såsen till en lasagne eller en gratäng men ska du ha såsen som den är så gör som jag säger. Den blir så mycket bättre då! Så mycket godare!

Och vad det gäller mängden av allt? Alltid lika mycket smör som mjöl och resten vätska till både sås och stuvning!

 

Såsen beskrivs härBéchamelsås för fyra (ca en halvliter)


Ingredienser

2 msk smör

2 msk vetemjöl

5 dl standardmjölk (röd mjölk) eller gräddmjölk

0,5 tsk salt

ev. några varv peppar om det är en sådan sås som ska kryddas


Gör så här:


Smält smöret på nästan högsta värme. Vispa i mjölet och vispa noga och bort med alla klumpar. Är plattan för varm tar du av kastrullen när du sänker värmen.

Se hela tiden till att vispen når hela botten på kastrullen. Missar du att vispa en del av botten av kastrullen blir såsen bränd just där och när du vispar vidare får du bruna flagor i såsen. Fult och inte gott!


Dutta i den kalla vätskan lite pö om pö (lite i sänder) och vispa idogt (mycket) under tiden.

Blir det klumpar så sluta ha i vätska och bara vispa och vispa.

När klumparna löst sig häller du på mer vätska.


Missar du att vispa en del av botten av kastrullen blir såsen bränd just där och när du vispar vidare får du bruna flagor i såsen. Fult och inte gott!


Ta gärna av kastrullen från den varma plattan emellanåt men sätt tillbaks den sedan. Det blir ingen sås utan värme.


Är vätskan (om du har varmt grönsaksspad eller liknande) varm får du vara mer försiktig och  gärna ha kastrullen på sidan mer så det inte klumpar sig när du vispar och vispar. Vispa!


När allt verkat gått bra sätter du plattan på lägsta och låter kastrullen stå där och rör då och då. Se till att såsen kokat upp först (en bubbla eller flera syns på ytan) Du kanske måste höja värmen lite för att det ska ske.


När det gått ca 10 minuter av sjudning är det dags att smaka av och eventuellt späda med mer vätska om såsen är för tjock. Du behöver inte oroa dig för att såsen ska vara för tunn. Eller - det är så klart en smaksak.


Till en stuvning rekommenderar jag 4 msk smör och 4 msk mjöl och låter det bubbla på ett tag innan väska tillsättes.


Done!


Gör du "vitsåsen" på det här sättet kommer alla att säga "guuuud vilken god sås du gjort". Särskilt om det är till lutfisk! 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se