Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 25 januari 2014

Julköttbullar

Av Lena - 25 januari 2014 11:00

Nu när julen och nyåret är över lägger jag ut ett recept på julköttbullar. Jag hade varken ork eller lust då. Dessutom la ändå alla matbloggare ut sina recept på sina underbara köttbullar och annat lustfyllt just före jul och man ska ju inte krocka i korsningen så jag höll mig undan.

Nu kommer mitt recept bara för att jag vill, har lust och tycker det är dags. Det är ju ändå snart jul igen


KÖTTBULLAR TILL JULBORDET


1 kg nymalen nötfärs (byt gärna ut 2-3 hg mot fläskfärs)

2 hyfsat stor gula lökar, finhackade

smör

2 ekologiska ägg

1 dl panko (asiatiskt ströbröd, finns i nästan alla butiker) eller annars 1 dl ströbröd

1 dl vispgrädde

1 dl julmust

3 tsk salt

1 tsk nymalen vitpeppar

4 krm kryddpeppar


Gör så här:


Blötlägg pankon i grädden och julmusten. Hacka löken och smält den sakta i smör utan att den tar färg. Om du saltar lite på löken i stekpannan tar den inte färg så lätt.


Blanda ner alla kryddor, ägg och lök i ströbröds- och vätskeblandningen. Rör om ordentligt. Tvätta händerna en gång till och vält ner köttfärsen däri och knåda allt med näven. Se till att allt blir väl blandat. Lägg plastfolie över och ställ i kylen minst en halvtimme.


Ta fram färsen och blanda runt en gång till. Stek en klutt och låt svalna av lite. Smaka nu och känn om du behöver mer kryddor.

P.S Är den het så känner du inte kryddningen på samma sätt så ta dig tid och låt den svalan innan du smakar.


Blöt ett msk-mått och skopa ur och lägg kluttarna på en vattensköljd skärbräda.


 


Rulla kluttarna till runda bullar. Stek i smör så de blir gyllene runt om.

Lägg på fat att svalna.


 


Trilla över bullarna på ett fat klätt i plastfolie. Ställ fatet i frysen så bullarna styckfryses. Ta ut dem och trilla ner dem i en fryspåse och in i frysen igen.


Ta fram så många du behöver av köttbullarna när du behöver dem. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se