Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 15 november 2013

Boken Tältmat

Av Lena - 15 november 2013 21:51

Eftersom vi gillar att campa och laga mat på stormkök så blev jag glad när jag hittade en bok om tältmat. Ja, den heter ”Tältmat” rätt och slätt och är skriven av Anders Billing.


Bläddrade lite på måfå och det såg ju bra ut! Kul med lite nya idéer. Sambon tittade lite i den och fick nästan gåshud, så frestande såg det ut!


Det är bara det att jag blev grymt besviken när jag synade boken i sömmarna. Det är charkvaror i många recept och hur många dagar kan man förvara köttfärs och falukorv i en kylväska? Det speciella med boken är nog att de flesta recept inte innehåller så många ingredienser men sådan mat kan de flesta laga utan särskild kokbok . Typ; stek det, koka det och blanda allt.


Frukostkapitlet, som är det fattigaste, innehåller recept på 5 olika sorters gröt och ett stekpannebröd? Hallå! Hur många här vet inte hur man kokar gröt. Inte är det särskilt annorlunda på ett spritkök! Fast han föreslår förstås att man i ett recept har i linfrö och i ett annat grötrecept frukt, t.ex äpple!


Vad sägs om recept på havregrynsgröt?


3 dl havregryn

½ tsk salt

6 dl vatten


Blanda gryn och salt i vattnet.

Koka ca 3 minuter. Rör om då och då.


Det där står ju redan på havregrynspåsen!


Visst finns det bra recept, t.ex hur man bakar sockerkaka på ett stormkök, men för övrigt kan man lika gärna köpa en av de där kokböckerna som heter ”Laga mat av 5 råvaror”.


Boken avslutas med en redskapslista och en lista som heter bunkring.


 I redskapslistan står det att man inte ska glömma smörkniv! Eh, man tar inte med smörkniv om man ska ha minimal packning, man brer hellre med morakniven/allkniven som ju ändå måste med. Har man varsin gaffel och varsin grillkniv så klarar man det mesta.


I bunkringslistan räknar han upp torrvaror, kryddor, konserver och grönsaker samt hållbarhets-mejerivaror och bacon. Där hade vi guldkornet i boken! Han berättar att bacon håller många dagar utan kylskåp! Fast det gör inte falukorven, köttfärsen eller kycklingfilén även om man tar med det fryst. Är det varm ute tinar allt på en gång och då får man laga sig en femrätters och åka hem.


Jaja! Det är väl inte meningen att man ska laga hela kokboken på en enda tur men jag hade skrivit den bättre själv. Den är oövertänkt och oövertänkt är det sista man får vara om man ska campa.


Jag ger boken en halv tältpinne av fem.


Tips: Ägg håller i tre månader i högsommarvärme och man vänder dem var tredje dag! Läste det hos en som gjort en Västindienresa. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se