Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 16 september 2013

Vad gör man inte för sina barn? Kanske rödbetssoppa (Borsjtj)!

Av Lena - 16 september 2013 23:34

Min son hade en favoriträtt på dagis. Kokerskan Gunnel lagade rödbetsoppa och min son var salig. Favoriträtten minsann! Han tjatade och tjatade och jag provade. Jag fann då ut ett recept men det smakade så där. Har provlagat sedan men fick bästa inspirationen från en rysk restaurang i Tallin förra året. Här kommer soppan jag gillar och som verkligen är jättegod! Min son kommer att älska den! Om du skippar köttet blir det en underbar vegetarisk rätt. Både för 5-2 dieten, GI, LCHF och allt du vill! Nä, lite för lite fett för LCHF men -


 


Rödbetssoppa på mitt sätt, typ annan Borsjtj


400 g kött, gärna av olika slag (skinka, nöt och kyckling) jag hade dock bara skinka och nöt denna gång (nötköttet syns inte på bild) Tror lite rökt bacon eller fläsk skulle funka att ha med också.

2 msk smör

en rejäl knippe färska rödbetor (500 g?)

2 gula lökar

1 morot

1 klyfta vitkål (200 g)

2 grönsaksbuljongtärningar

vatten

1 lagerblad

1 msk rödvinsvinäger

salt

svartpeppar

1/2 dl finhackad persilja

Ett nubbeglas iskall vodka till varje vuxen som äter soppan


Till serveringen:

Crème Fraiche, eller för magrare alternativ gräddfil, smaksatt med pepparrot, nymalen vitpeppar och gnuttan salt.


Strimla köttet och bryn i smör. Lägg åt sidan.


Skala rödbetor, lök och morot. Skiva löken och vitkålen tunt och grovriv rödbetor och morot men spara en rödbeta till senare. Jag rev morot och rödbeta på råkostkvarn (månlandare). Ha gärna plasthandskar när du hanterar rödbetan. Billiga hos Clas Olsson.


 


Fräs grönsakerna i lite smör 10 minuter och tillsätt köttet. Lägg i buljongtärningarna och lagerbladet och häll på vatten så det väl täcker.


Låt koka på svag värme en halvtimma. Grovriv den sparade rödbetan och låt soppan koka en stund till. Ha i vinägern och smaka av med salt och peppar. Ta ur lagerbladet och blanda i den hackade persiljan.


Servera soppan i (varma) skålar där du ringlar över crème fraichen eller gräddfilen som smaksatts med pepparrot. Föreslår Winborgs pepparrot på burk för den smakar nog mest. Eller färskriven för den som orkar.


Soppan blev jättegod och kommer nu att bli en återkommande rätt i mitt kök.

Lätt att förvandla till en vegetarisk rätt genom att utesluta köttet.  

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se