Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 6 mars 2013

Köttfärssås Bolognese

Av Lena - 6 mars 2013 23:41

Skitgott! Tar timmar av väntan men själva "jobbet" tar inte lång stund.


1 gul lök

1 stjälk selleri

1 morot

2 vitlöksklyftor

olivolja

salt

nymalen vit- och svartpeppar

en skvätt vin

500 g nötfärs

olivolja

nymalen vit- och svartpeppar

1 tetra passerade tomater, Muttis

1,5 msk kalvbuljong

vatten

några nypor torkade örter som oregano, rosmarin, basilika m.m

ev. en skvätt Heinz ketchup om du måste


Finhacka gul lök, selleri, morot och vitlök. Fräs sakta i olivolja, i en stekgryta, tillsammans med salt och peppar tills det är blankt och mjukt, ca 10-20 minuter. På italienska kallas detta Soffritto och är mycket bra sätt att få ut alla smakerna ur grönsakerna. (I Frankrike heter motsvarigheten mirepoix, men det är samma innehåll) 

Ha i en skvätt vin och låt koka in.


Bryn köttfärsen i lite olivolja i en stekpanna. Lägg färsen i grytan med de frästa grönsakerna. Häll i de passerade tomaterna, kalvbuljong samt ett par dl vatten. Låt koka upp och låt sakta sjuda utan lock i 2-4 timmar. Funkar att sjuda en halvtimma men ... hur kul blir den då? Inte samma!

Rör om då och då. Kolla så det inte kokar torrt. Späd med mer vatten om det behövs. 


Smaka av med salt, peppar, örterna och kanske ketchup om det behövs. Låt sjuda en stund till. Smaka av igen.


Servera med nykokt pasta.


Soffritto

 


Bolognese

 


Morgonfrilla

 
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se