Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 19 februari 2013

Pannbiff med lök som är både saftig och smaskig!

Av Lena - 19 februari 2013 23:49

Ja, både saftiga och delikata! Har man bara ren nötfärs kan biffarna bli lite torra om man inte gör som jag gjorde nu! Gott så det är svårt att sluta äta! Pressgurka till! Detta har jag nog inte lagat på flera år. Hade glömt maträtten. Nu glömmer jag den inte mer för detta är husmanskost från sin bästa sida!


Pressgurka till så klart!

1/2 slanggurka

salt

hackad persilja

Lag:

1 del ättikssprit, 12%-ig

2 delar strösocker

3 delar vatten

1 krm vitpeppar


Skala och hyvla gurkan tunt med osthyvel, salta den, blanda runt och lägg i press under ett fat och ex en mortel.

Blanda lagen tills sockret lösts.

Häll av vattnet från gurkan. Lägg gurkan i lagen och strö hackade persilja över.


Pannbiff med lök 4 pers


500 g nötfärs

1 ägg

1/2 dl grädde

1/2 dl vatten

3 msk ströbröd

1 kokt potatis, riven

1,5 tsk salt

1/2 tsk vitpeppar


Löken:

3 stora gula lökar

40 g smör

1 nypa råsocker

vatten


Gör så här:


Färsen:

Vispa ihop ägget med vätskan. Ha i ströbrödet och vispa runt. Blanda i den rivna potatisen och kryddorna. Låt stå 10 minuter. Bland noga i färsen och låt vila i kylen en stund.


Löken:

Skala och skiva de gula lökarna. Smält smöret i stekpanna och fräs löken tills den blivit mjuk och fått lite färg utan att bli riktigt brynt. Det tar åtminstone 20-30 minuter om det ska bli riktigt bra.

Strö över lite råsocker på slutet för färg och smak.

Lägg löken åt sidan.


Biffarna:

Forma 8 pannbiffar av färsen. Stek dem i smör, några i sänder, och lägg åt sidan.


Vispa ur pannan med 2-3 dl vatten. Lägg i löken och låt den bli varm. Lägg i biffarna och låt dem puttra med lite.


Servera med kokt potatis och pressgurka.


Ett snyggare alternativ: lägg pannbiffarna på ett uppvärmt fat, lägg löken på biffarna och häll skyn över och servera.



Här, i det AlmaMaterska residenset  hade vi självservering (brukar ha det). Jag bad min make fota sin tallrik för bloggen. Det visade sig då att hans tallrik bestod av kokt potatis med stekt lök serverat med pannbiff.

Nåja, alla sätt är bra bara man gillar det själv!

 



 
ANNONS
 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

21 februari 2013 20:38

Pressgurka (eller som Anki sa när hon var liten Prästgurka) är sanslöst gott och fullkomligt omöjligt att sluta äta när man väl börjat...

http://martenssonskok.blogspot.se

 
Lena

Lena

22 februari 2013 02:27

Mårtenssons: "Prästgurka" är ett måste till mycket!! Man kan gå till kylen och nypa ett par skivor då och då!

http://www.almamater.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se