Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 13 februari 2013

Falukorv i ugn på olika sätt

Av Lena - 13 februari 2013 18:45

Ett recept på ugnsgratinerad falukorv med lite olika smakförslag. Potatismos serveras till. Och kanske en grönsallad. Vi brukar variera enligt nedanstående smaker.

Köp gärna en bra falukorv med hög kötthalt.


Sätt ugnen på 225 grader


Skala potatisen.

Förbered grönsakerna.


UGNSGRATINERAD FALUKORV 4-5 PORTIONER


Snitta falukorven (en hel ring) och lägg den i en ugnsfast form. Lägg till det du vill ha på/i.


Olika smakförslag:

Ös i lökklyftor och morotsstavar. Lite senap och ketchup mellan varje korvskiva. Ett par smörklickar här och där. Ostskivor över hela korven eller i alla skåror.


eller

Ös i lökklyftor och morotsstavar. Blanda 5 dl mjölk (eller gräddmjölk) med ketchup tills såsen blir tomatfärgad. Ha i vitpeppar direkt ur kvarn och häll såsen över korven.


eller

peta ner tunna strimlor lök och en ostskiva mellan alla korvskivor. Ringla över ketchup och/eller senap. Toppa med riven ost.


eller

pensla senap på korven och strö över ströbröd


Ställ in korven strax under mitten av ugnen mitten av ugnen samtidigt som potatisen kokar upp. Ös gärna korven emellanåt.

Kolla korven mot slutet så den inte får för mycket färg, då du får täcka den.


Häll av den färdigkokta potatisen och gör mos.


Ta ut korven och servera med mos och grönsaker.


 POTATISMOS 4-5 PORTIONER


1 kilo mjölig potatis

vatten

3 tsk salt

3 msk smör

2-3 dl mjölk, ev kokande

15 varv ur vitpepparkvarnen

ev mer salt


Skala potatisen och se till att bitarna är jämnstora. Skölj av all stärkelse i kallt vatten.


Häll på kallt vatten så det nätt och jämt täcker, ha i saltet, lägg på lock och koka upp. När potatisen kokat upp sänker du värmen till 2:an eller 3:an på en 6-gradig skala.

Potatisen ska sjuda, inte stormkoka, under lock i ca 15-25 minuter. Eller kortare tid om du skar småbitar av potatisen.

Montera elvispen, ta fram smör och häll mjölken i en liten kastrull.

När potatisen känns genomkokt, precis mjuk rakt igenom häller du av vattnet och låter potatisen ånga av lite på plattan.

Ställ kastrullen på ett underlägg på diskbänken.


Klicka i smöret i potatisen, kör över några varv med vitpepparkvarnen.

Ta elvispen, utan att starta den, och använd den som potatisstamp. Krossa all potatis lite snabbt.

Starta elvispen och kör runt samtidigt som du häller i den kokande mjölken, lite i sänder. Häll i så mycket mjölk att du blir nöjd med konsistensen. Mer mjölk ger fluffigare mos.

Smaka nu av om det behövs mer salt eller peppar.



Gamla bilder men icke desto mindre aktuella i sammanhanget.

 



 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se