Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 12 februari 2013

Pannkaksdagen

Av Lena - 12 februari 2013 17:16

Visserligen är det även semmeldagen idag men det struntat man väl i. Gillar inte kletet om jag inte får semlan från ett särskilt konditori (Mullers) i Nynäshamn!

Nu kör vi pangkakor!


Pannkaksformeln först!


1 del ägg  + 1 del mjöl + 2 delar mjölk


Frasiga pannkakor

3 dl vetemjöl

3 ägg

6 dl mjölk

(gärna 1/2 dl sodavatten om du har)

1,5 tsk salt

massa smör att steka i

Vispa mjölet med hälften av mjölken. Vispa i ägg och salt. Visp i resten av mjölken och låt smeten stå och svälla ett tag. Gärna några timmar i kylen. Smaka av salthalten på smeten.

Ganska het panna, en klick smör som får bli brynt innan du har i smet. Helst inte mer smet åt gången än att det blir en frasig brynt kant runt pannkakan. Nytt smör i panna för varje pannkaka är godast!

 

Godast är också om pannkakan går direkt från stekpanna till tallrik och slipper vila i en stor hög på ett fat.


Så kan man göra om man inte ska steka till ett helt kompani. Alla sitter runt bordet och väntar, får varsin i sänder, och man varvar vem som står och steker. Jag brukade förr steka till alla andra först och sedan till mig själv i lugn och ro och stå och äta vid spisen. Men det var då det. Fast, idag sak jag göra så till makens son för vi är ensamma hemma och då är det inget större jobb. 

Man kan ju äta plättar till efterrätt!

 

 
ANNONS
 
M

M

20 februari 2013 13:23

Vill varna för att köpa non-stick stekjärn från det exklusiva märket Le Creuset http://mony71.blogspot.se/2013/02/10-ars-garanti-pa-stekjarn-fran-le.html

http://mony71.blogspot.se

 
Lena

Lena

22 februari 2013 02:31

M: tack för info.

http://www.almamater.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se