Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 10 januari 2013

Oxrulader med gräddsås

Av Lena - 10 januari 2013 00:08


Oxrulader med bilderna först!

Skitgod husmankost!


       


Jag har varit sugen på oxrulader sedan jag gjorde dem sist. Den gången blev de dock inte lika goda som denna gången. Då har jag bacon i men denna gången köpte jag rent grisspäck som fick förgylla de centralare delarna av ruladerna. Lövbiff som halveras och kryddas och fylls och bryns i smör och får koka länge nog i pannan så de blir möra som attan och sedan får bada i gräddsås. Kan det bli bättre?


Detta blir inget fullständigt recept med exakta mått utan du får faktiskt känna/tänka lite själv. Magkänslan plockas fram. Det blir alltid bäst och godast så! I alla fall för mig!


Oxrullader med bästa gräddsåsen:


lövbiffar

Dijonsenap

salt

nymalen vitpeppar

hel saltgurka i stavar

tunna strimlor grisspäck

tunna morotsstavar

tunna lökstrimlor

tandpetare

smör

köttbuljong

persiljestjälkar

hackad lök


Sås:

Vispgrädde (riktig 40%-ig)

salt

nymalen peppar

redning på mjöl & vatten

ev smaktillsats som 1 tsk svart vinbärsgelé och ett par cm ädelost på tub


Tillbehör:

potatis

saltgurka

morot

lingon

hackad persiljaGör:

Lägg ut lövbiffarna, dela dem på hälften tvärs över. Smeta på senap, krydda med slat och peppar och lägg på en strimla var av gurka, späck, morot och lök. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

Fäst tandpetaren utmed och inte tvärs över så blir de lättare att rulla runt i pannan när du bryner dem.

Bryn ruladerna i smör, några i sänder, och lägg över på ett fat allt efter som.


Lägg alla rulader tillbaks i pannan och häll buljong över så det nästan täcker och i med persiljestjälkarna och hackade löken. Låt bräsera tills köttet är mört. Kan ta upp emot en timme eller mer, ge och ta. Stick en potatissticka i ruladen och om ruladen släpper direkt (stickan inte fastnar i köttet) ja då är det mört och klart.

Vem har klocka numera?


Plocka upp ruladerna och lägg på ett fat. Sila av buljongen och gör såsen enligt ovan med så mycket av varje som du tycker. Såsen bör koka ihop något med grädde i sig innan då reder den och kryddar upp.


Pluppa i ruladerna i såsen och låt dem bli riktigt varma. (10-15 minuter)


Servera med kokt potatis eller mos, saltgurka, lingonsylt för den som vill och kanske någon kokt morotsstav. Strö hackad persilja över och avnjut med ett glas iskall mjölk! 


vi åt och vi åt och vi åt

utan att spricka

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se