Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 14 november 2012

Räkfond helt enkelt

Av Lena - 14 november 2012 11:11

Hur man gör? Så här!



RÄKFOND:

skalet från 1 kilo fusna och tinade räkor (storleken har här ingen betydelse)

2-3 hackade schalottenlökar eller en liten gul lök.

1 tärnad selleristjälk eller en liten bit tärnad rotselleri

1 tärnad morot

några persiljestjälkar sitter inte fel

25 g smör

ett par msk tomatpuré

10 vitpepparkorn

2 dl vitt vin

vatten så det täcker

pudra över lite cayennepeppar


Fräs räkskalen i en stor och upphettad gryta så de ångar av lite och vitnar.

Ha i smör och veva runt.

Gör plats i mitten på botten av grytan och klicka i tomatpurén.

Pilla runt lite där så den får puttra.


Släng i vitpepparn, sellerin, moroten och löken. Fräs en stund under omrörning

så alla skal blir ”frästa” och löken får sig en omgång.

Rör runt allt och fräs några minuter under fortsatt omrörning och

pudra samtidigt över lite cayennepeppar .

Häll i vinet och låt det gå med tills det kokat in lite.

Häll på vatten så det nästan täcker, låt puttra i ca 20-30 minuter,

rör om då och då.


Dra det sen av plattan.

Har du tid så kan du låta räkskalen ligga kvar i grytan någon

halvtimme och gotta sig innan du häller av vätskan.

Häll av det hela i ett vanligt durkslag med en bytta under för fonden.

Blanda runt och pressa lite så allt kommer ur.

Där kan den gärna stå ett tag så allt hinner rinna ur.

Sila sedan över fonden genom en mer finmaskig sil.


Häll den i en gryta och låt den sakta reducera (koka ihop) om du ska frysa den.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se