Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2012

Barn och mat och hur man faktiskt beter sig vid matbordet!

Av Lena - 30 oktober 2012 02:04

Har man passerat barnaåren och är nybliven tonåring ska man faktiskt ha fått förmånen att ha lärt sig att uppföra sig vid matbordet av sin föräldrar. Föräldrar är till för att lära och skola inför livet.

Sätter man barn till världen så ska man jävlar i mig uppfostra dem på ett sätt att de inte behöver skämmas när de kliver ut i "det verkliga" livet.

Man har en skyldighet att ge sina barn verktyg att bete sig!


Jag har skrivit om barn och mat förr: "Att få barn att äta mat".

Där har jag berättat hur jag gjorde. Lååång text som det tar en lååång tid att läsa men .. LÄS!


Nu har vi hamnat i situationen att makens son tycks ha fått för sig att han är domare i Masterchef. Vi har berömt honom i många år för att han har haft "vuxna" smaklökar. Han har surplat vitlöksstinna sniglar, käkat nykokta musslor och ätit kapris och ansjovis (han som inte gillar sill) med glatt humör och velat ha mer. Men, nu börjar han dissa maten. Problemet är att han gör det på fel sätt!


Han kan sitta vid matbordet och säga att maten får 3,5 av 5 möjliga. Han talar om att maten han äter inte smakar lika bra som förra gången han fick samma rätt. Och det inför gäster.

Han lär få lära sig att man berömmer inför andra men kritiserar i avskildhet.


Jag vet att han bara är ett barn men den uppfostran han fått ger att man inte gör så.

Han har ändå fått lära sig att om man gillar maten så säger man det och om man inte tycker om så petar man åt sidan utan gnäll. Man måste inte äta det man inte gillar men man måste inte heller ropa ut det till alla. Man petar helt enkelt bara bort det till kanten av tallriken.


Nåja. Detta om detta. Eller, vill du läsa om hyfs och stil? Läs Magdalena Ribbing!


Har förut ställt två frågor till henne (om hur man måste bete sig i vissa situationer), per mail, och fick svar väldigt omgående. Mycket trevlig med utförliga svar


Hur du gör (när du lär barn för livet hur de ska gör när de blir vuxna). Detta tar du pö om pö och jag vet att inte ens alla vuxna gör så här men ...


Etikett vid matbordet (inte bara för barn) :

Så fort någon säger att maten är klar så går man direkt till bordet. Personen som lagat maten är mån om att alla kommer på en gång så maten som ska serveras varm fortfarande är varm. Mat kallnar fort. Kommer du inte direkt så gå på toa. Och sitt kvar! Är det sallad får du väl skynda dig så att inte maten hinner vissna.

Alla brukar sätta sig på samma gång men det är från fall till fall.

Du lägger den eventuella servetten i ditt knä.

När alla har satt sig börjar du ta mat. (Om det inte redan är serverat färdiga tallrikar)

Du börjar äta först när alla fått mat, om man inte är för många (fler än sex efter vad jag lärt mig) eller den som serverar säger att man får börja direkt så maten inte kallnar.

Du äter med kniv och gaffel. Alltså, du låter inte ena armbågen vila på bordet (mellan tallrik och dig själv) och skyfflar in maten med andra armen med bara en gaffel. Om du inte är utomlands.

Du tuggar inte med öppen mun så det låter i andras öron som om någon klafsar runt i lera. Slafs, klafs. Eller pratar med mat i munnen. Prata med mat i munnen gör att alla ser vad du äter och det behövs inte för alla vet vad du äter för de äter samma! Det är äckligt att se en tugga rulla runt på en tunga. Att prata med mat i munnen gör ofta att det stänker runt bordet och ingen annan vill äta vad du nyss tuggade på!

 Du avbryter inte när någon annan pratar. Du byter inte heller samtalsämne "mitt i" bara för att du tycker att det de pratar om är tråkigt eller att du inte känner dig delaktig. Då håller du käften eller tyst!

Du säger inte att maten är 3,5 på en skala på 5 om ingen frågar exakt vad du tycker "på en skala". Om den som lagat maten frågar om det smakar bra så säger du ja, förutsatt att maten alls går att äta. Är det äckligt så säger egentligen inget  utan du petar bara bort det oätliga till kanten av tallriken och håller käften!

Du går inte från bordet förrän alla ätit upp.

Du sitter kvar och pratar, tiger eller lider. Är du ett barn kan du dock få gå från bordet när alla andra barn har ätit upp eftersom du inte behöver stå ut (inte SKA behöva stå ut) med vuxenprat. Om du inte är osedvanligt nyfiken på vuxenpratet. Är du så nyfiken på vuxenprat är det något fel på dig.

Du frågar dock om du får lämna bordet eller "ursäktar" dig.

Du tar bort din tallrik efter dig om ingen säger något annat. Och när du gör det så tackar du samtidig så väldigt över den goda maten oavsett hur den smakade dig.


 


Edit: Nej,det är väl klart att ungar sällan beter sig exemplariskt och inte kör vi med 

kadaverdiciplin heller men man måste ha som mål att de ska lära sig med tiden.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se