Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 5 oktober 2012

Sommarens matminne: Görgen på Höjden på Bruntegården i Rättvik

Av Lena - 5 oktober 2012 10:00

Så skulle vi då åka till Orsa Camping som vi alltid gör varje sommar. Bästa på många sätt är stället tycker vi som älskar att campa. På vägen upp skulle vi äta ute-lunch. Jag ville det och jag ville ha riktig och god mat. Ingen pizza, ingen burgare och ingen korvkiosk. Lite kräsen? Till Rättvik!


Maken har jobbat en del där och hade ett ställe han visste var kanon så dit styrde vi kosan.

Stängt.


Maken har jobbat en del där så han visste ett annat ställe som han visste jag skulle gilla.

Stängt.


Maken har jobbat rätt mycket i Rättvik så han visste ett ställe där de skulle servera jättegod mat.

Öppet.

Men de hade ingen lunchservering just då.


*suck*


De (tanten i repan) på det stället hade dock två förslag på ställen där vi kunde få riktig lagad mat. Det ena förkastade maken för de hade buffé som han inte tyckte dög så han valde att åka till det andra.


Det första som slår upp i min näsa när vi kliver ur bilen på parkeringen är doften av fett från burgare! Bah! Jag vill backa men sambon säger övertygande att "här serveras inga hamburgare. Det enda de har i den vägen är hemgjorda köttullar" .

Jaja! Vi går väl in då och kollar. Hos Görgen på Höjden


Vi går in i lunchrestaurangen och frågar efter "dagens". Då säger lilla hovmästaren: "hamburgertallrik"

JAG SA JU DET!!!! JÄVLA BURGARE!!!


*suck*


Frågar efter alternativ och får svaret laxsallad eller lax- och silltallrik. Gillar fisk men är inte direkt sugen på något av förslagen men tar den där lax- och silltallriken dårå. Blir som det blir. Mat. Hungrig! Smått besviken.


Vi sätter oss och där står en flaska vatten. Gott. Törstig! Sommar.


Kollar runt och ser salladsbordet. Fint och härligt fluggigt väldoftande bröd, smör, ostar å grejer. Gott, gottigott!


Tar för oss och sätter oss. Brödet är kanon och det andra hur bra som helst!


Maten kommer in. Jag smäller av!


Maken får sin förbannade "burgare" han alltid tar om det finns.

Finaste, finaste. Rosa inne i och lagt i nybakt bröd. Härliga tillbehör. Nobisdressing som var aningens för syrlig för hans smak. Men jösses annars! Oj!


Och min mat då!

Lax- och silltallrik? Hm!

Jorå! Söta servitören sätter ner fyra fat sill och en större tallrik. Pekar ut vad det är för saker. Fyra sorters sill i separata skålar. Lingonsill och tre andra jag inte minns  namnet på nu. Stora tallriken innehåller en skål stekt färskpotatis, en skål tärnad Västerbottenost , en hög fintärnad gravad lax och en hög annan (har för mig det var kallrökt) lax. En klick hovmästarsås jag inte tycker om annars men denna var gudomlig, prydde tallriken.


Detta var något med det absolut godaste jag ätit på länge! Laxen perfekt och sillarna helt underbara!


Åk dit och kolla själv.


Mer om stället: här
Makens Burgare

 


Sill- och laxtallrik. Fanns bröd att ta men jag vart mätt innan jag hann tänka på det. 

 


nu blev jag ju hungrig igen


 
ANNONS
 
Anders

Anders

6 oktober 2012 16:36

En bra silltallrik är svårslagen :)

http://www.xn--hotellhssleholm-6kb.se

 
Lena

Lena

6 oktober 2012 17:42

Anders: Denna var suverän och gav mig lyckokänsla i magen.

http://www.almamater.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se