Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 26 januari 2012

Köttfärsbiffar med gräddsås

Av Lena - 26 januari 2012 12:30

Bra och god vardagsmat som varken tar en massa tid eller kraft.


Grundrecept – vardagsköttfärsbiffar


500 g nötfärs

1 stor gul lök, riven på rivjärn så du gråter.

1 ägg, ekologiskt så klart

½ dl ströbröd (helst panko som du krossar lite extra, finns i butiker med
asiatiska livsmedel eller hos Kryddlandet)

½ dl riktig vispgrädde

½ dl vatten

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk nymalen vitpeppar

ca1 msk kalvfond

1 tsk dijonsenap


Sås:

skyn från köttbullarna

vatten

vispgrädde (några dl faktiskt)

ädelost

kalvfond

salt

nymalen
vitpeppar

redning
(vetemjöl + vatten)




Blötlägg
ströbrödet i vätskan. Blanda i resten. Ställ smeten kallt ca en halvtimme.

Stek en provbit av smeten så du kan reglera kryddningen.


Forma plattare större biffar och stek i smör till de fått fin färg. Lägg åt sidan.


Vispa ur pannan med 2 dl vatten så alla godsaker släpper och låt koka ett tag. Ha i
några dl vispgrädde och låt koka ihop en del. Smaka av med någon tsk ädelost,
salt, vitpeppar, fond. Red av, låt koka ihop lite till. Smaka av och släng i köttbullarna
alt. biffarna tillsamman med skyn som de genererat. Låt puttra ett tag och
smaka av igen.


Jag serverade med potatismos och lättkokt blomkål och morot som jag smörslungade på
slutet.

Och iskall mjölk.

Kanske skivad gurka och/eller kanske pressgurka?

Lite gelé?



De måste inte vara så snygga!


Provsmak!


Serverat!

   

   

 
Jag köpte ett blomkålshuvud. När jag skulle dela det så visad det sig att det bestod av en hel massa "småhuvuden" inneslutna i egna blad. I mitten fanns "moderhuvudet" som inte alls var stort. Har aldrig sett detta förr. Men goda var de. Åts både råa till grönsaksdip och till denna dags biffar. Lättkokta och slungade i smör.

  

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09


Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se