Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 27 december 2011

Vill du läsa en kokbok för nyfikna? Då är Matmolekyler rätt för dig!

Av Lena - 27 december 2011 00:42

Fick den i mitten av oktober!
Bokus kan du köpa den optimala litteraturen om du är en nyfiken matnörd och älskar att få veta hur det egentligen funkar i grytan på spisen! Ska du ha lock på kastrullen när du kokar tomatsås eller ska du inte? Ska du ge dig själv minst 20 minuter när du fräser löken? Varför ska du överhuvudtaget ta tid på dig när du fräser löken? Varför är Maillardreaktionen så viktig när du steker? Hur friterar du bäst? Vad du än vill veta (i alla fall nästan) så finner du det i den här nya köksbibeln. Jag harvar den från pärm till pärm. Eller rättare, jag bläddrar emellan sidorna hit och dit och njuter. Detta är ingen kokbok med fina bilder. Det är en bok du läser och konstaterar att; "Aha, var det såååå det funkar". "Aha, det är dääärför det blir så där!".
Jodå, det finns recept med! Beprövade sådana! Mmm!
Reklam? Japp! Och? Jag har följt Lisa Förare Winbladhs blogg i många år och det är hon som där lärt mig att putta i naturliga smakförstärkare, som t.ex selleri , i maten. Ska du ha selleri i, och i vad, berättar hon på bloggen! Läs hela!

Edit: Skäms över att jag inte sagt ett ord om Malin Sandström som ändå är medförfattare! Äras dem som äras bör!


 


Här har du registret från boken så du vet vad du får!


Förord  7


Lukt och smak: En introduktion 9
Smak: Njutning och överlevnad, 10/ Luktsinnet: Utforskat men okänt, 12/ Habituering: Vanans makt, 13/ Smaksinnet: Fem grundpelare, 14/ Bara du äter med din mun!, 16/ Generna påverkar dina preferenser, 19/ Retroaromatisk effekt: Aromer skapas i munnen, 21/ De mentala smaklökarna, 22

Grundsmakerna: De fem stora 27


Salt: Sagolika smaksättare, 28/ Beska: Bittra balansövningar, 33/ Sötma: Mer än socker, 38/ Syra: Frisk smakbrytning, 45/ Umami: Det femte elementet, 48/ Finns det en sjätte smak?, 52


Irritanter: Den ljuva smärtan 55


Glödande alkaloider och explosiva isotiocyanater, 56/ Chili: Het som kärlek, 59/ Mentol: Irriterande cool, 66/ Senap: Klick med kick, 677 Wasabi: Pimpad pepparrot?, 70/ Peppar: Svart eller vitt?, 70/ Kolsyra: Sofistikerade stick, 70


Konsten att sätta smak 79


Kryddning: Kemi som skön konst, 80/ Kryddlexikon, 83/ Smakmäkling: Lyckliga äktenskap och mardrömsdejter, 108/ Umamibomber: Smak i kubik, 112


Konsten att laga mat 133


Kökets värmekällor: Ugn, spis, induktion mikro, wok och grytor, 134/ Maillard: Hemligheten bakom gyllenbrunt, 148/ Karamellisering: Exsterme makeover för socker, 155/ Känn ditt kött, 159/ Saltets magi: Förkryddning, marinader och gravning, 173/ Frestande frasighet: Fritering och panering, 190/ Långlagning: Tillsätt tid, 200/ Emulsioner: När två blir en, 227/ Luft: En skum ingrediens, 240/ Bakpulver: Bittert fluff, 249/ Glass: Iskallt uppdrag, 253/ Rester: Andra chansen, 265/ Färgämnen: Krydda för ögat, 271


Kökets trotjänare 279


Lök: Krig och kärlek, 280/ Baljväxter: Älskade problembarn, 298/ Styrketårar: Vin och sprit i maten,b306/ Vinäger: Alkoholens andra andning, 327/ Choklad: Högteknologisk gudaspis, 320/ Tomat: Frukten som älskas som grönsak, 331/ Honung: Dunderkur med bismak, 338

                                                  


                        Älska och njut!


  

 
ANNONS
 
Trollpackan

Trollpackan

27 december 2011 14:42

"Det går lika bra med selleri!" HAHAHA! Nja..får jag välja, vilket jag naturligtvis får, iallafall om det är jag som fixar maten, så låter jag bli selleri, för jag gillar inte smaken alls. är inte så förtjust i citrongräs heller, för det har en så konstig kemisk smak...
Däremot så finns det ju så många andra naturliga smaksättare, och jag har just nu snöat in på chili och gurkmeja.*skratt* Det är så att det pärlar sig i pannan på Maken;), vad vi än äter.

http://www.trollpackan.bloggplatsen.se

 
ANNE

ANNE

27 december 2011 18:20

Den boken verkar riktigt intressant ^^

http://favs.se/mode

 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

28 december 2011 16:40

Den har jag läst om någonstans, någongång tidigare... Varför tänkte jag inte på den till julklapp till maken... Arrr va retligt! Men man kan ju får presenter till nyår också kanske, om man varit riktigt snäll...:)

Och du, en riktigt god fortsättning till dej Lena, tycker det är så kul att du är tillbaka på banan igen!
Kramar Anki (och Håkan fast han är på jobbet)

http://martenssonskok.blogspot.com

 
Mixi

Mixi

28 december 2011 23:38

Hittade denna blogg av en slump idag och jag gillar den skarpt! Tack för ett sådant bra arbete och bra blogg!

http://mixi.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

29 december 2011 01:42

Trollpackan: Jo men visst går det inte aldrig utan selleri ;) Klart man kan ta annat så klart!
Det pärlar sig i pannan på mig nu av bara tanken ;)

ANNE: Apselut!

Mårtenssons kök: Som nyårspresent är den perfa!
Och - tack för så fina ord! *rodnar' lite där. Kramar till er båda!

Mixi: Tack Mixi! Det var snällt sagt! Jätteglad!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se