Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 18 december 2011

Ungersk Gulaschsoppa

Av Lena - 18 december 2011 16:27

Den här ungerska rätten är både lättlagad och mycket god. Hittade och skrev ner receptet för länge sedan men har inte lagat det förrän nu. Det blir många fler gånger. Jag gjorde min på nötfärs men hela köttbitar är väl det riktiga. Lite andra ändringar blev det också, för att passa våra smaklökar men inte så det (för)stör.


Ungersk Gulasch enligt Wikipedia:
”Ungersk gulasch, ofta bara kallad gulasch, även stavat gulyás, är en kött- och potatissoppa och Ungerns nationalrätt. I ursprungslandet kan den även ha formen av en gryta. I Europa är gulaschgryta en populär variant. Recepten för gulasch kan variera ganska kraftigt i ursprungslandet, eller övriga Centraleuropa, även om de i serietillverkad burkform i Sverige kan ge ett enhetligt intryck. En ofta omnämnd gemensam nämnare sägs under alla förhållanden vara, att den innehåller paprika och kryddan kummin. I Sverige kallas ofta (även i kokböcker) pörkölt felaktigt för gulasch. I pörkölten används oftast samma kryddor men det skall inte vara kummin i denna. I Ungern serveras gulasch traditionellt med Csipetke, en typ av hemgjord pasta som får koka med i soppan.”


GULASCHSOPPA
4 personer
Ingredienser:


500 g nötfärs
½ dl smakneutral olja
2 gula lökar
2 tsk paprikapulver
1 tsk starkt paprikapulver
½ - ¾ tsk hel kummin
2 klyftor vitlök
1/2 dl vatten
2 paprikor, grön och gul eller röd
2 tomater om de är bra annars motsvarande hela på burk
600 g fast potatis
salt
mer vatten
ev. nymalen peppar


Gör så här:
Skala och hacka den gula löken mycket fint och fräs den i oljan utan att den tar färg.
Blanda i paprikapulvret och låt det fräsa med en stund. Ha i köttfärsen och fräs ett tag under tiden du fördelar den i munsbitar. Blanda i kumminfröna och pressa i vitlöken samt salta. Ha i en skvätt vatten och låt småsjuda under lock någon halvtimma. Rör då och då.


Tärna paprika, tomater och potatis (1x1 cm) och rör ner i grytan. Häll på vatten så det täcker och låt det gå på svag värme utan lock tills potatisen är klar. Rör om då och då så det översta kommer underst. Smaka av.



  

 
ANNONS
 
Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat

18 december 2011 18:37

Gott :) Hade en nästan likadan soppa på menyn när jag jobbade som Köksmästare på en liten restaurang i Åre för massor av år sen. Gissa om den var populär bland skidåkarna, finns knappt bättre mat efter en dag i backe eller spår.
Kramar och glada Julhälsningar från Östersund till min kära Bloggvän :)

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
sofie mumsfillibaba

sofie mumsfillibaba

18 december 2011 21:56

Har också gjort med köttfärs ett par gånger. Gott och går snabbare att göra än med helt kött. Älskar gulasch!

http://www.mumsfillibaba.blogspot.com

 
Lena

Lena

20 december 2011 01:31

Birgitta: Visst är det en bra skidbackesoppa! Fast god hemma med :)
Kramar och glada julhälsningar tebax!

Sofie: Det är gott och ibland är det härligt när maten går lite snabbare! Och - mums!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09


Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se