Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 31 mars 2011

Köttgrotta för nybörjare och en eventuell gräddsås samt tips om en bra redningsbägare

Av Lena - 31 mars 2011 01:08

Köttfärslimpa är väl egentligen inte mycket att skriva om. En vardagsrätt, bra husmanskost, som man gör till och från. Nu råkade den här bli så där bra att jag ändå skriver ner vad jag gjorde.


Ibland kan det nästan bli jobbigt. Man har lagat en rätt som egentligen inte är så mycket att tjoa över men så råkar den bli ovanligt bra i smaken. Den här blev väl inte märkvärdig men – den blev skitgod i alla sin enkelhet.


Då ska man dels skriva ner exakt vad man hade i. Det kommer man per automatik ihåg eftersom det sitter i ryggmärgen att mäta allt. Det gör man när man har en blogg som handlar om mat. Varenda grej mäter man fast man inte från början hade tänkt skriva om vad man lagat.


När man så har skrivit ner listan på ingredienser så ska man försöka skriva hur man gjorde så att en person som aldrig lagat, som nu, köttfärslimpa i hela sitt liv ändå begriper hur man gör och vad man ska tänka på och hur man får det gott.


Så, nu kommer här den långa versionen av recept på en god köttfärslimpa! Eller, köttgrotta. Den är ju fylld med något. Smaken är mycket barnvänlig men även vuxna smaklökar blir lyckliggjorda.

Jag tog bara ett foto i början för jag hade, som sagt, inte tänkt skriva om den.

Observera att detta är en mycket grundlig beskrivning för dig som är novis! Men du, läs allt innan du börjar. Såsen t.ex kan du läsa om nästan sist.


Edit: Glömde ju nämna att inspirationen kom från Birgitta Höglund's köttfärslimpa. F'låt! Den har lchf-stuk vilket inte min har.Köttgrotta fylld med champinjoner och vitlök

 

1 kg köttfärs av bra kvalité (inte förpackad i skyddande atmosfär för den smakar inte ett smack)

2 finhackade gula lökar

ca 5 dl finhackade färska champinjoner (glömde väga)

2 + 2 finhackade stora vitlöksklyftor (3 x 3 mm)

2 dl finrivet vitt bröd eller lantbröd, med kant å allt

1 dl riktig vispgrädde

2 dl kolsyrat vatten med citronsmak (citronsmak för att det var vad jag hade till hands och det blev ju bra)

1 ägg + 1 gula (hade stora ekologiska)

ca 2 tsk salt

varva på med svartpepparkvarnen (ca 10 varv eller mer?)

varva på med vitpepparkvarnen (ca 10 varv eller mer?)

smör

 

Till formen: smör, en skalad morot i bitar, en gul lök i klyftor, 1-2 dl vatten, ett par kvistar färsk timjan eller lite torkad.


Gör som jag:


Fyllningen först:

Hetta upp en stekpanna och låt svampen dansa runt under omrörning tills den släppt sin vätska och återtagit den.

Tillsätt 2 av de hackade vitlöksklyftorna samt en klick smör. Låt den fräsa sakta med svampen tills vitlöken blivit lite genomskinlig. Tag åt sidan (lägg i en skål).


Sedan:

Blanda det rivna brödet med vattnet och grädden i en stor skål. Här kan jag säga att jag inte fick brödet så finrivet som jag ville så jag körde ner mixerstaven och virrade runt när brödet blivit lite uppblött.


Fräs den gula löken i smör tills den blivit blank. Om du saltar lite på löken så tar den inte färg. Tillsätt två av de hackade vitlöksklyftorna på slutet. Har du för hög värme så bränner vitlöken och smakar rostat och det funkar inte här. Låt svalna.


Ta fram skålen med bröd och vätska. Tillsätt äggen och krydda med salt och peppar. Tillsätt löken och färsen och blanda riktigt ordentligt.


Stek en provbit för smakens skull:

Tag en köttbullestor bit och stek upp i lite smör och låt svalna. Smaka av kryddorna. Att du ska låta den svalna innan du smakar beror på att det är först när det inte är hett som du verkligen känner smaken.


Smakar det okryddat så kryddar du med det som behövs, annars ställer du skålen i kylen någon halvtimme eller timme. Då gifter sig smakerna och färsen ”tar sig”. Kommer inte ihåg exakt varför den tar sig men lita på mig. Har för mig att det har med proteiner att göra.


Nu till själva iordningställandet:

Ugnen har du redan satt på 200°. Det står ofta att ugnen ska vara på 175° men personligen tycker inte jag den får nog med färg då. Jag täcker hellre över på slutet. Det inre av köttgrottan ska ha en temp på 70° när den är klar.


Smörj en större form. Ta ut färsen ur kylen, blanda runt färsen och forma två limpor rätt i formen och gör en fördjupning längst med varje. Fördela den stekta champinjonblandningen i skåran. Förslut med vattenblöta fingrar. Se till att det är slätt och tätt.

Lägg några klickar smör ovanpå varje limpa. Strö runt morotsbitarna och lökklyftorna och fördela timjan här och där. Häll i vattnet som bör täcka botten men inte mer. Sätt gärna i en stektermometer i mitten av en limpa så du vet när du ska avsluta.


Man ser att det ligger en dragonkvist där i mitten. Den tog jag bort för jag kom på att den smaken inte passade så bra till det hela. Det räckte med timjan.

 


Ställ in i ugnen, strax under mitten, och ställ klockan på 15 minuter. När klockan pinglar tar du ut formen ur ugnen och öser limporna med vätska som är i botten. Veva runt lite på morötter och lök samtidigt så de får en dos vätska.


Detta upprepas en gång till. När klockan ringer för tredje gången ska limpan vara i princip klar. ca 65-70°?


Nu har du två val!


1: Du har kokat potatis och grönsaker som nu är klara och serverar med skyn som bildats samt lingonsylt eller gelé. Gärna pressgurka men det är väl överkurs just nu! Hackad persilja över allt är ett extra plus. Lite färska grönsaker som tomater är också gott till.


2: Eller så gör du en gräddsås strax innan potatisen är klar:

Detta måste du planera för så inte grönsaker och potatis blir klara för tidigt.


Såsen då …


Ta formen ur ugnen och förflytta köttgrottor (använd stekspade) och grönsaker till en annan form. Var försiktig så du inte får med av stekskyn som behövs till såsen. Sätt limporna i ugnen som du sänkt tempen på till ca 100°

Skrapa, med en slickepott, ur stekskyn ur formen och ner i en gryta. Var noga så allt kommer med.


Gräddsås:

(Detta använde jag just idag och det blev jättegott)

 

stekskyn

3 dl vispgrädde + kanske mer

ca 1 dl vatten

1 tsk ädelost på tub

1 tsk svart vinbärsgelé

2 tsk tomatpuré

2 tsk kalvbuljong, Touch of taste

salt och peppar

redning på ½ dl vetemjöl och 1 dl vatten (men vet inte hur mycket jag använde av det)


Koka upp steksky, grädde och vatten. Tillsätt ädelost, gelé, tomatpuré och buljong. Låt koka ihop några minuter. Häll i lite redning i sänder, håll koll på att det inte blir för tjockt. När du tycker det är lagom konsistens så tar du och smakar av. Du kan behöva mer grädde (eller vatten om smaken är för gräddig för dig) eller peppar eller salt? Det är du som avgör med dina smaklökar men det handlar om att smaka av om och om igen så du får det som du vill ha det.


Servera nu med kokt potatis, gräddsås och kokta grönsaker. Och lingonsylt eller gelé. Gärna pressgurka men det är överkurs just nu! Hackad persilja över allt är ett extra plus. Lite färska grönsaker som tomater är också gott till.


Har du nu orkat läsa ända ner hit så orkar du även laga ovanstående. Det tar tid första gången, säkert minst tre timmar, men sedan går det fortare för varje gång. Du kan, utan att skämmas, bjuda hem dina föräldrar på detta första gången du ska bjuda dem på mat sedan du flyttade hemifrån. De kommer att bli stolta över dig!


Smaklig spis!


Så till redningsbägaren!

Visst kan du vispa ihop mjöl och vatten med en gaffel eller handvisp utan att det blir klumpar men det finns alternativ. Jag har haft några redningsbägare i mitt långa liv men den bästa av dem har jag nu. Jag köpte den på Ikea för bara 29 kronor och den är så bra. Den är stadig, hållbar och läcker inte. Du slipper stänk av redning i halva köket!

Vet du inget om priser på plastprylar till köket så kan jag tala om att detta är billigt och det är en mycket prisvärd grunka!

Du kan blanda drinkar med den också om du nu har den fallenheten.

Jag har haft min i 3 år och det är 10 kronor om året. Inte en spricka än och jag har använt den mycket!


Ett redbart alternativ! *fniss*   bilden är lånad för jag orkade inte fota


 
ANNONS
 
@Receptomaten

@Receptomaten

31 mars 2011 01:38

En köttfärslimpa är verkligen något att skriva om. Två skäl till det, första att lyckas bra och nr två för att det är bra mat som inte är i ropet.
Det är kladdigt, det tar tid och jada jada - vad folk inte tänker på är att det faktiskt är både latmat och snabbmat i en förlängning.
Strålande Alma, tycker hårt på *Gilla*!

http://spisat.se

 
Lena

Lena

31 mars 2011 01:40

Reeptomaten: Du kan inte ha läst hela redan! Då hade du inte kommenterat på minst en timme! ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Receptomaten

@Receptomaten

31 mars 2011 01:49

Ähum, jag hann faktiskt ta fram köttfärs å! Blev ju sugen nu och du får vänta ytterligare en dag på Sweet Baby hum hum & hur den smakar :p
Entrecoten får möra vidare!

http://spisat.se

 
Lena

Lena

31 mars 2011 02:04

Recepto: Du tog fram köttfärs!?! Haha! Glöm inte smör å grädde!
Väntar på att ditt kött ska möras nu!

:D

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat

31 mars 2011 05:29

God morgon. Absolut nåt att skriva om, både ser och låter gott ut. Lite skoj, för mitt senaste inlägg var också en köttfärslimpa. Första gången jag hade en sån inne, glömt bort att det är så gott.

Ser fram emot alla fina tomatrecept till hösten, du verkar få till en hel del med dina busfrön ;)

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

31 mars 2011 11:21

Birgitta: Jag såg din limpa och den såg kanon ut!

Tomatrecept få vi allt se! Jag brukar inte hinna göra något med dem innan jag käkat upp dem som de är :)
Håller på och driver upp åt svärmor också. Rena storskaliga odlingen.

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Receptomaten

@Receptomaten

31 mars 2011 11:30

Smör, grädde, bäjkon & ägg finns alltid hemma - kör ju med godtycklig lchf :D

http://spisat.se

 
Lena

Lena

31 mars 2011 11:33

Recepto: Jag hoppar över lchf denna veckan. Vi har ju barn-vecka och ...
Bäjkon är så gott till allt. Hade inget hemma annars hade jag klätt limpan med det.

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Karin W.

Karin W.

31 mars 2011 11:47

Att skriva ner recept på något gott som man tillagat kan låta enkelt, men ibland kan den processen vara nog så svår när mått och metoder ska plitas ned i minsta detalj.

Själv har jag yrkeserfarenhet av att försöka lära skolelever med olika utvecklingsstörningar och funktionsnedsättningar hemkunskap med allt vad det innebär. Då vill det till en annan sorts kommunikation och inte blir det mycket text i matrecepten.

http://favoritrecept.blogspot.com

 
Lena

Lena

31 mars 2011 11:49

Karin W: Det tog över en timme att skriva ner det hela. Med ändringar och allt. Jag skulle vara en urusel lärare. Du har all min beundran!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
karin

karin

31 mars 2011 14:16

åh så gott!

http://trattoria.blogg.se

 
Moma

Moma

31 mars 2011 14:27

Äsch, du är en toppenlärare!!

http://www.momaskitchen.se

 
Lena

Lena

31 mars 2011 15:18

karin: Det var faktiskt just vad det var :)

Moma: Äh, det där säger du bara ... eh, tack!:)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Emmy

Emmy

31 mars 2011 19:29

Jisses vilket recept! Tog nästan en timme att bara läsa det... Det måste vara en jävulskt god köttfärslimpa om den tar tre timmar att få ihop.

http://remsansbistro.blogspot.com

 
Lena

Lena

31 mars 2011 21:19

Emmy: Om man aldrig har gjort köttfärslimpa tar det nog så lång tid med alla moment. Effektiv tid är väl inte så lång men det ska ju svälla och gräddas och fixas :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Birgitta Höglund\\\'s Mat

Birgitta Höglund\\\'s Mat

31 mars 2011 23:02

Tackar, tackar för länken. Din färs är inte långt från LCHF-stuket heller, bara mjöl och vitt bröd som går bort. Men annars skulle jag hemskt gärna komma och smaka.
För min del funkar det alldeles utmärkt med lite gelé också, är inte kolhydratskrämd. Men mjöl och bröd går fetbort ;)

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

1 april 2011 07:40

Birgitta: Ja, den är ju inte svår att omvandla till lchf. Gelé äter jag inte men har en liten klick i såsen. Lingonsylt till, som många måste ha, går fetbort ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Filifjonkan

Filifjonkan

1 april 2011 09:17

Hej Lena Mums. med köttfärslimpa hade jag i måndags men mina är lite mindre är ju en som äter så det räcker med små åt mig men det blir lite till frysen med sen då.
Det är ju bra att du skriver hur man gör finns många ungdomar som kanske nyss har börjat laga mat och kan behöva få lite tips och råd.Trevlig helg på dig.

http://filifjonkan-se.bloggplatsen.se

 
@Receptomaten

@Receptomaten

1 april 2011 12:41

Tänka rätt mitt i natten gjorde jag inte, ett paket köttfärs gör ingen limpa så det blev en köttfärssås à la Crock-Pot.. Men vilken lycka, det blev den bästa någonsin jag lagat och med minimala medel!

http://spisat.se

 
Lena

Lena

1 april 2011 14:22

Filifjonkan: Ja, Mums! Och det blir nästan alltid lite över till frysen. Bra-att-ha-mat!

Trevlig helg till dig med!

Recepto: Bryner du färsen först eller åker den rå i pottan? Nyfiken!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Receptomaten

@Receptomaten

1 april 2011 17:44

Alma: Bryner lök & färs på spisen direkt i Crock-Pot:en. Inlägg med bilder på väg, kommer i helgen!

Nyfiken är bra :D

http://spisat.se

 
Lena

Lena

1 april 2011 18:08

Receptomaten: Tack! Väntar med spänning!

Hur kul är det att dö ovetandes? ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Receptomaten

@Receptomaten

2 april 2011 21:13

Med ett ? på gravstenen? Nää, inte ett alternativ alls.

http://spisat.se

 
Lena

Lena

3 april 2011 00:20

Receptomaten: Nä, det duger inte!
På min ska det stå: Alma has now left the kitchen!
:D

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se