Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 23 mars 2011

Rättikagratäng fick det bli när jag skulle köra en LCHF-middag utan potatis

Av Lena - 23 mars 2011 13:38

Jag tänkte fuska lite inom LCHF. Ja, inte mer än ”LCHF light” tills vidare. Har alldeles för lite kunskap och en aningens haltande vilja för att köra fullt ut. Hade först tänk mig en 4-dagars kur men det sket sig redan första dagen, i måndags, då det blev varma mackor till middag.

Igår blev det riktig lchf men idag vet jag inte. Ska handla först. Tänkte ha fisk och funderade på att servera med quinoa för jag ville ha ett tillbehör som inte bara var grönsaker. Googlade på detta, hittade Nyfiken vital och insåg att det var en förfärlig massa kolhydrater i. Struket från inköpslistan.

Ger tillfälligt upp jakten på tillbehör och lagar soppa i morgon. Med lchf-frallor!


Igår blev det i alla fall en gratäng på rättika som säga vara lchf-världens svar på potatis. Jag älskar potatis och söker efter ett bra substitut. Det här gick rätt bra. Det var faktiskt jättegott, särskilt om du inte tänker på potatisgratäng när du äter. Funkar nog ännu bättre om du inte fått potatis på flera veckor.


Jag serverade detta till biffar gjort på rent nötkött, saltade och pepprade och blandade med en rejäl dos riven ost med bra smak. Västerbotten är bäst! En klick dijonsenap är inte fel i.


Rättika har svårt att dra åt sig vätska direkt i en gratäng, den bör förkokas och ånga av ordentligt först.


Gratäng på rättika, ca små 4 portioner


rättika (jag hade 2 bitar)

vatten

salt

3 dl grädde

1 dl mjölk

1 gul lök, skalad, halverad, skivad

2 klyftor vitlök, skalade & skivade

smör

salt, peppar

2-3 dl riven ost med bra smak (Västerbotten)


Ugn: 225°


Då så:

Skala rättikan och skiva den i ½-cm tunna skivor. Koka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Låt rinna och ånga av i durkslag.


Blanda grädde, mjölk, lök och vitlök i en kastrull med salt och nymalen peppar. Koka upp och koka det aningens krämigt. Blanda i rättikan, blanda om och låt det puttra ca 5 minuter eller tills rättikan känns mjuk.


Häll allt i en smord form och grädda ca 15-20 minuter. Täck formen på slutet om det verkar få för mycket färg.


Servera med ovanstående biffar och en sallad + vinägerdressing. Jag är inne på en period med pumpakärnor i nästan alla sallader och det är himla gott.


 


 

Det var så gott att jag kommer att göra det igen, lchf eller inte!

 

 
ANNONS
 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

23 mars 2011 17:14

Inte lätt det där med kolhydraterna... Vi var så himla duktiga för nåt år sedan och åt helt enligt GIkonstens alla regler, men efter en utlandssemester med alltför mycket fusk så blev det inge bra. Hoppas du lyckas bättre (och att du hittar en ny gnista snart)!

http://martenssonskok.blogspot.com

 
Lena

Lena

24 mars 2011 00:35

Mårtenssons kök: Jag har en obefintlig karaktär vad gäller det jag måste avstå! Det jag inte kan få vill jag ha! Vi får se hur det går! Tack :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Spisat

@Spisat

24 mars 2011 10:23

Rättika. Måste nog erkänna att jag är oskuld på rättika.. Nyfiken nu :D

http://spisat.se

 
Lena

Lena

24 mars 2011 10:48

Spisat: Prova! Har helller aldrig köpt eller lagat det. Ska testa att göra en korvkiosk-räksallad vid tillfälle. Sådan sallad brukar ha rättika i sig.

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Fru Kräsen alias Avataria

24 mars 2011 22:08

Ja, det var då för väl att du struntade i quinoa, så äckligt som det är! *Retas lite..*

 
Ingen bild

Fru Kräsen

24 mars 2011 22:09

Men, se rättika, det älskar jag! Har aldrig provat den tillagad, men rå är den ljuvlig, krispig, saftig, smakrik med ett litet, litet sting i!

 
Lena

Lena

24 mars 2011 23:06

Fru Kräsen: Nä, inte gillar du varken det ena eller andra! Det har jag märkt minsann på kommentarerna! Löksoppa var det väl du kräktes över sist?
Nu är det quinoa! Vad är det nästa gång? Jahaaaaa! Så rättikar passar nådig frun? I räksallad då, så klart! Hmpf!!!!
Äh, rara du! *retas lite ..*

Alltid kul när du tittar in :) Hoppas du får en fin helg!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Avataria

25 mars 2011 23:36

Nä, vet du, att jag har på sistone förvånat mej själv med kräsenheten. Idag var det ris som var i skottgluggen för min del. Jag är egentligen trött på allt vad mat heter. Och inte vill jag ha godis heller. Glass kanske man kan leva på ett tag. Om den är hemgjord? Med ett par glas vatten...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se