Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 8 mars 2011

Den gick åt skogen! Såsen alltså!

Av Lena - 8 mars 2011 08:58

Söndagsmiddag.

Jag visste att jag inte skulle labba och slabba själv men envis som jag är så körde jag bara på.

Middagen skulle vara ugnskokt torskrygg med Beurre Blanc, lättkokta sockerärtor och potatis.

Det blev vanlig torskfilé och smält smör utan syra.

Smörsås får man öva sig på läste jag och det märker jag är sant. Och läsa i kokböcker hur andra har gjort. Själv utgick jag från en filmsnutt på Youtube där det talades franska men jag såg ju hur de gjorde, tänkte jag! Jag var så ivrig att jag till och med mailade systembolaget och frågade vilket vin jag skulle ha i.

Marqués de Riscal (nr 6001) tyckte de jag skulle ha. Eller, det var det billigaste av deras förslag.

Jo, jag läste alltså en massa recept på nätet och fick ihop ett men det hjälpte inte för ingen sa hur man verkligen ska göra och vad man ska tänka på.


Jag blankade hackad schalottenlök i lite smör, tillsatte vinäger och vitt vin och lät det koka ihop. Sedan vispade jag i det rumsvarma osaltade smöret och smakade av med salt, peppar och citronsaft. Eller, det var så jag skulle göra. Nu skar sig såsen efter en tredjedel av smöret och jag tänkte ge upp. Men så ryckte jag upp mig, silade av smöret från löken och började om. Det skar sig inte men det blev inte krämigt. Och syran försvann visst med smöret jag fick sila av.


Nu har jag läst om hur man egentigen gör och så blir det nästa gång. För jag kommer att göra såseländet tills jag lyckas! Eller, tror jag lyckas. Jag har ju aldrig ätit såsen så jag får gissa lite hur den ska vara/smaka.


Edit: Ringlade Olivados avokadoolja zest över fisken innan den åkte in i ugnen. Helt fantastiskt gott!   Bildebevis på eländet.

Det såg egentligen inte så här illa ut. Färgerna på bilden blev minst sagt skumma.


Vinet var i alla fall bra. Det smakade som det stod att det skulle smaka.

  

 
ANNONS
 
@Spisat

@Spisat

8 mars 2011 23:45

Kika på vitbalansinställningen, ställ den efter din ljuskälla så blir det bra :)
Smörsås, okej - då ska jag akta mig för att ens försöka.. Men jag ser ju vad du gjorde fel men jag törs nog inte skriva det här :P
Lööv.

http://spisat.se

 
Lena

Lena

8 mars 2011 23:48

Spisat: Jag fotar ju med min Xperia. Jag har lärt mig att rikta kameran mot taklampan först och sedan mot maten men ibland har man lite för brått. Tack för tips!

Smörsåsen ska göras igen och då ska den bli bra och då ska jag skriva utförligt hur jag gjorde! Så det så! ;)
löv

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se