Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 28 januari 2011

Persiljesås till kokt fisk

Av Lena - 28 januari 2011 12:16

Vi brukar äta fisk med äggsås ibland men det är trevligt med variation så det blev kokt torsk med persiljesås till middag. Mycket gott! Extra god blev såsen eftersom jag hade lite fiskspad i frysen sedan jag kokade torsk sist men det går ju även med köpebuljong.


Persiljesås - 3 pers


2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl fiskbuljong

2-3 gräddmjölk eller mjölk

nymalen vitpeppar

ev en skvätt vitt matlagningsvin

ev salt

½ dl finhackad persilja


Gör så här:

Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med vätskan, lite i taget under omrörning, tills du tycker såsen är lagom tjock. Mal i lite vitpeppar och häll ev i en skvätt vitt vin.

Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 minuter. Smaka av om det behövs salt och kanske mer vitpeppar. Rör i persiljan just före du serverar.


Koka torsken i ugnen:

Ugn 200°

Smörj en form och lägg i torskfiléerna. Salta och lägg en klick smör på varje. Täck med folie och ställ in i mitten av ugnen och baka ca 15-20 minuter, beroende på hur tjocka bitarna är. Tempen ska bli ca 55°. Termometer i tjockaste biten är inte så tokigt. Tänk på att fisken ”kokar” en stund efter du tagit den ur ugnen så ta ut den lite före den är klar.


Torsk (Gadus morhua) Klicka på bilden för att läsa beståndsstatus.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - Fredag 29 aug 00:59

Chili på mitt sätt för att det blir så gott! En stor sats så det blir till någon matlåda i frysen.   Ingredienser:  800 g nötfärs 3 stora gula lökar 2 + 3 stora klyftor vitlök 2 blekselleristjälkar 1 msk smör 1 msk rapsolja 2 morött...

Av Lena - Torsdag 28 aug 13:24

Enligt Wikipedia så gör jag inte rätt men vi tycker det blir väldigt gott så här.   Vitt franskbröd ev. smör Dijonsenap rökt skinka av bra kvalité (helmuskel) tomater ost med ordentlig smak, riven eller skivad salt nymalen vitpeppar...

Av Lena - Måndag 25 aug 13:15

Ja, det var ett tag sedan jag skrev matsedel per vecka men nu tar jag nya tag.   Så .... vi åt följande ...   Måndag: potatissoppa med hårt surdegsknäckebröd och ost   Tisdag: liten sallad till förrätt stekt fläsk med löksås och kok...

Av Lena - Lördag 12 april 15:41

Pinfärska ägg är ofta svåra att skala. Vill man ha mer lättskalade ägg till påsk bör man köpa dem redan nu och förvara dem svalt. Ägg håller flera veckor efter bäst-före-datum och de förvaras svalt.   Det stod i Pralin-tidningen. Jag visste det m...

Av Lena - Lördag 12 april 01:23

Lotta Brink var så vänlig att påminna mig om att det är LINSSOPPANS DAG i morgon den 12 april. Jag har så klart lagat till den i dag så vi kan avnjuta den i morgon. Soppar och grytor avnjutes bäst efter en natt i kylen. Tack Lotta, för påminnelse! ...

Sök i bloggen

Presentation

Kontakt

Medlem av Pågens brödpanel

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Bloggtoppar

Matbloggstoppen
Bloggpunkten.se

bloglovin
BloggRegistret.se
Topplista
Startblogg.se
Matbloggar.NET
Mat & dryck bloggar
Mat och Dryck

Översätt bloggen

Tillhör

  

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se