Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 28 januari 2011

Persiljesås till kokt fisk

Av Lena - 28 januari 2011 12:16

Vi brukar äta fisk med äggsås ibland men det är trevligt med variation så det blev kokt torsk med persiljesås till middag. Mycket gott! Extra god blev såsen eftersom jag hade lite fiskspad i frysen sedan jag kokade torsk sist men det går ju även med köpebuljong.


Persiljesås - 3 pers


2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl fiskbuljong

2-3 gräddmjölk eller mjölk

nymalen vitpeppar

ev en skvätt vitt matlagningsvin

ev salt

½ dl finhackad persilja


Gör så här:

Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med vätskan, lite i taget under omrörning, tills du tycker såsen är lagom tjock. Mal i lite vitpeppar och häll ev i en skvätt vitt vin.

Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 minuter. Smaka av om det behövs salt och kanske mer vitpeppar. Rör i persiljan just före du serverar.


Koka torsken i ugnen:

Ugn 200°

Smörj en form och lägg i torskfiléerna. Salta och lägg en klick smör på varje. Täck med folie och ställ in i mitten av ugnen och baka ca 15-20 minuter, beroende på hur tjocka bitarna är. Tempen ska bli ca 55°. Termometer i tjockaste biten är inte så tokigt. Tänk på att fisken ”kokar” en stund efter du tagit den ur ugnen så ta ut den lite före den är klar.


Torsk (Gadus morhua) Klicka på bilden för att läsa beståndsstatus.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - Måndag 15 sept 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - Torsdag 11 sept 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - Torsdag 11 sept 18:09


Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Av Lena - Torsdag 11 sept 15:56


Så här ser den ut på riktigt i verkliga livet! Den är riktigt god även om jag personligen tycker att laxen är lite för hårt rökt. Lite sågspån över den. Tårtan var inte så kul utan lite "ohemmagjord" och för söt.   Värt pangarna? Absolut!    ...

Av Lena - Tisdag 9 sept 10:00

400 g t.ex. torsk, sej eller annan. Lax funkar. 100 g fänkål 1 gul lök 1 klyfta vitlök olivolja + smör 1/2 dl tomatpuré 1 dl vitt vin (det går faktiskt bra med Winborgs matlagningsvin) 6 dl fiskbuljong 1 burk krossade tomater 2 krm ...

Sök i bloggen

Presentation

Kontakt

Medlem av Pågens brödpanel

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Bloggtoppar

Matbloggstoppen
Bloggpunkten.se

bloglovin
BloggRegistret.se
Topplista
Startblogg.se
Matbloggar.NET
Mat & dryck bloggar
Mat och Dryck

Översätt bloggen

Tillhör

  

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se