Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 januari 2011

Kallt eller kokande vatten till grönsaker?

Av Lena - 22 januari 2011 00:41

Jag trodde i mitt stilla enfald att alla grönsaker mådde bäst om man la dem i kokande vatten. Av en potatisexpert på TV fick jag höra att mjölig potatis ska läggas i kokande vatten och det är väl regeln som bekräftar undantaget då.

Fel, då det visar sig att den mjöiga potatisen kokar fort på utsidan men är då väldigt rå på insidan. 

Nästa undantag är färskpotatis som bör läggas i kokande vatten och dessutom kokas utan lock. De ska enbart sjuda för man har bäst koll utan lock. Sa potatisexperten. Och experter vet vi att de vet vad det talar om.


Annars är legeln:

Det som växer under jord = läggs i kallt vatten

Det som växer ovan jord = läggs i kokande vatten


Allt ska dock sjudas försiktigt.

Allra bäst blir det så klart om man ångkokar vissa! Bäst, bäst, bäst! Oftast blir det då bäst med lite salt och en gnutta smör och ofta (för vissa) en nypa socker.


Tänk, man lär så länge man lever.


Grönt är härligt & skönt & förbannat gott

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se