Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 18 januari 2011

Lasagne

Av Lena - 18 januari 2011 10:29

I söndags skulle vi ha lasagne. Bra mat när det finns färs i frysen och man vill ha pasta men inte just köttfärssås och spagetti. Jag provade frusna provencalska örter och det blev kanon!


Du behöver:

lasagneplattor

köttfärssås

béchamelsås

ca 4 dl riven ost (bra smak på osten, gärna lite parmesan med)

smör till formen


Köttfärssåsen:

350 g köttfärs

1 stor gul lök, finhackad

lika delar smör och olivolja

3 msk tomatpuré

1 lite bit (ca 30 g) grovriven rotselleri

2 finhackade vitlöksklyftor + 2 rivna

1 köttbuljongtärning, ekologisk

en slurk rödvin, oekat

1 burk hela tomater, gärna Mutti, som du klipper eller skär i småbitar. Hela burktomater har mer smak än krossade

2 dl vatten

salt

vitpeppar

2-3 msk Findus frusna Provencalska örter


Gör sålunda:

Smält löken i olja och smör, i en stekgryta, tills den är mjuk. Öka värmen och ha i vitlök, tomatpuré och rotselleri så det får fräsa lite.

Stek köttfärsen i en separat panna och ha ner i stekgrytan. Tillsätt rödvin och tomater, smaka av med salt och peppar. Tillsätt vatten och låt grytan puttra ½ - 2 timmar, beroende på hur mycket tid du har. Ju längre – desto bättre, men då får du späda med mer vatten så det inte kokar torrt. När såsen är klar, dra den av plattan och blanda i örterna och den rivna vitlöken.


Béchamelsås:

50 g smör

1 dl vetemjöl

1,1 dl mjölk

1 tsk salt

nymalen vitpeppar

2 dl riven ost med bra smak


Smält smör och rör i mjöl. Späd med mjölken, lite i sänder. Smaka av med salt + peppar och låt puttra i 10-20 minuter på svag värme. Ta kastrullen från plattan och smält i 2 dl riven ost.


Smörj en ugnsform och varva vitsås, plattor, köttfärs, vitsås, ost, plattor, köttfärs, vitsås osv. med vitsås överst. Spara lite ost att strö över i slutet av gräddningen.

Grädda enligt instruktionerna på paketet till lasagneplattorna. De sista 10 minuterna flyttar du upp formen högre upp i ugnen och strör över osten. Lasagnen ska bli gyllenbrun.


  

 
ANNONS
 
Anna/Frostrosor

Anna/Frostrosor

18 januari 2011 16:17

Jag brukar också använda de frysta örterna. Italienska örter är också gott. Däremot faller de asiatiska inte mig i smaken.

http://frostrosor.blogspot.com

 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

18 januari 2011 21:49

Lars Agne är en mer än välkommen gäst i vårt kök!

http://martenssonskok.blogspot.com

 
Lena

Lena

19 januari 2011 07:43

Anna: Det var första gången jag provade örterna men inte den sista! Kul att du tittade in :)

Mårtenssons kök: Lars Agne är bra mat som man ju kan variera i det oändliga om man så vill!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
charlotta

charlotta

20 januari 2011 10:38

lasagne är en stående favorit i vårt kök med. jag brukar köra på lite västerbottenost på toppen,det är hiskeligt gott!

http://www.matrepubliken.se

 
Lena

Lena

20 januari 2011 22:25

Charlotta: Klart jag råkade ha lite västerbotten på toppen :) Mums!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
bechamelsås

bechamelsås

18 april 2011 00:38

Vad god lasagnen ser ut. Jag är ett stort fan av lasagne. ;-)

Fin blogg!

http://lasagnerecept.nu/lasagne-bolognese-bechamel

 
Lena

Lena

18 april 2011 23:51

bechamelsås: Att du gillar lasagne förstår jag då du har en sida om den :)
Den här blev kanon!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se