Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 12 januari 2011

Blodpudding med bacon låter väl inte så spännande direkt …

Av Lena - 12 januari 2011 22:50

Blodpudding med bacon och råkost är nyttigt, billigt och gott. Sambon älskar rätten och kan råga tallriken, jag gillar ett par skivor max. Råkosten till är godare med osthyvelhyvlad vitkål och grovriven morot och kålrabbi.


Stek baconet först. Baconfettet som blir i stekpannan silar du (bort med brända smulor) och använder. Förr sas det vara ohälsosamt men tiderna förändras och vi med dem. Läs här om baconfett:

Baconfett är inte farligare än potatis

Isterflott - bra fett för kroppen

Visserligen är artiklarna inte dagsfärska men de är väl inte dirket härskna heller.


Sköljer du kniven i varmt vatten blir blodpuddingen lättare att skiva. Jag vill nämligen ha tunna skivor som blir knapriga och de tenderar att fastna på kniven och gå sönder om man inte gör som jag säger.


Drycken till blir iskall mjölk!


Jag har sagt det förr men jag upprepar här vad Svensk köttinformation skriver:


"I blodmat finns mycket hemjärn, ca 98 %, men där saknas köttfaktorn. Upptaget från blodmat blir således lägre än från kött, men det totala järninnehållet i blodmat är så pass högt att det ändå är en mycket god järnkälla.

Att dricka juice till blodpuddingen ökar alltså inte upptaget, men minskar det inte heller. Däremot ökar "köttfaktorn" upptaget - t ex i form av rökt skinka eller stekt bacon."


  

bilden lånad från Wikipedia som den länkar till

 
ANNONS
 
Ingen bild

Avataria

18 januari 2011 19:38

Däremot blockerar kalciet i mjölken järnupptaget!

 
Lena

Lena

2 april 2011 11:43

Avataria: Man kan inte få allt! ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se