Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 26 december 2010

Man får såsa på annandag jul

Av Lena - 26 december 2010 22:15

Vi beslutade oss för att äta lite annat på annandan. Inga ungar eller föräldrar eller andra störande element. Ja, det var inte självvalt men helt ok. Lutfisken och kalkonen får vänta tills vi är fler. Jag stekte helt enkelt varsin utskuren biff som serverades med Karljohansvampsås, råstekt potatis och en rejäl sallad.

Förrätten bestod av gratinerad hummer med Freixenet (vitt fuskbubbel) till och hummern var visst god men inget som går till historien. Lydde Birgitta Höglunds råd och hade 3-stjärnig Grönstedt i såsen och den var god! Tog en liten en (cognac alltså) som smakprov före för att komma i stämning och det gjorde jag rätt i! Jadå, sambon fick smaka han med :)


Sås av Karljohansvamp, 2 personer

 

20 gram torkar Karljohansvamp

1 stor schalottenlök, finhackad

2 msk smör

¼ tärning mörk buljong

1 dl vatten

ca 3 dl vispgrädde

salt

vitpeppar

1 tsk svartvinbärsgelé


Blötlägg Karl Johan i 20 minuter. Häll bort spadet och fräs svampen med hackad schalottenlök i smör några minuter. Späd med mörk buljong och grädde, vitpeppra ur kvarn, och låt koka ihop tills den tjocknat. Smaka av med lite salt. 1 tsk gelé blandas gärna i.


Den här rackaren vägde bara 275 gram och det får inte plats mycket stuvning i en sådan när den är halverad och rensad. Då kan man lägga resten i en skål bredvid och gratinera på samma gång!


   Att det här är sås på Karjohansvamp syns väl på långt håll!

 
ANNONS
 
Kryddburken

Kryddburken

28 december 2010 23:24

Hej finaste Lena!!
Saknar allt dina inlägg om kvällarna som ofta är långa och välskrivna som gör att jag väljer att läsa dom som RSS i iPhonen innan jag somnar... *bra betyg* Hoppas ni har det bra i nya lyan och tack för din fina goa hälsning (som blinkade precis NYSS, men såg på datumet att de var flera dar sen...) Jädrans facebook. Vill önska dig och gubben ett riktigt GOTT NYTT ÅR!! Å så skickar jag över ett gäng stjärnsmällar och nyårspussar också! ;o) Stor kram fina du!

http://kryddburken.sese

 
Lena

Lena

29 december 2010 00:04

Kryddburken: Gulle dig! Ja, det var ett fint betyg jag fick av dig! Tack :)
Har ju inte hunnit skriva ju! Packar upp, ordnar och städar som en besatt för vem vill bo i något som ser ut som ett skitigt soprum? Jag har faktiskt (och det är skrämmande ovanligt för att vara mig) haft datorn avstängd rätt mycket. Fast när den varit på så självdör den ofta så ... Kanske vill den säga mig något? ;)
Stjärnsmällarna och nyårspussarna skickar jag i retur tillsammans med en varm kram! Vi ses och hörs här i cyberrymden :) Ta väl hand om er och ett riktigt GOTT SLUT!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se