Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 5 december 2010

Ädelost- och skinksås till pasta (och lite dressad sallad)

Av Lena - 5 december 2010 12:22

Det har inte blivit så mycket matbloggande på ett bra tag som du säkert har märkt. Boggen har hamnat i ett slags ”personlighets-svacka”. Jag har inte heller lagat så mycket mat som man kan blogga om. Skräp- och skitmat. Jag HAR lagat rätt mycket riktig mat men all tid har gått till flytten och dessutom har vi inte haft internet. Den riktiga maten jag lagat har jag inte orkat skriva om.

Ja eller, internet har vi inte nu heller, vi stjäl av grannen (Läs här mamma: det kostar inte grannen något så jag är inte en äkta skurk) men jag blir utloggad hela tiden så det hela är ytterst osäkert.

Nu har jag kört järnet hela dagen (flera köksskåp och städskåpet är som jag vill i ordning) och sedan slutade jag kvällen med att laga pasta med ost- och skinksås.

Den blev verkligen god i all sin enkelhet. Har du aldrig lagat sådan sås så prova den här. Tänk bara på att börja i tid. Själva såsen tar inte mycket tid men den vinner stort på att få puttra på ett bra tag i vissa moment. Fast, den blir så klart god även om du lagar den snabbt.

Observera receptet på sallad här på slutet och att du gör den lite före så dressingen får dra.


Ädelost- och skinksås, 3 pers


2 gula lökar

3 msk smör

120 g rökt skinka

1-2 msk vitt matlagningsvin

2 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

2-3 dl mjölk

minst 2 msk ädelost på tub (smaka av)

svartpeppar ur kvarn

vitpeppar ur kvarn

salt


Gör som jag:

Finhacka den gula löken och låt den smälta i smöret (i en vanlig tjockbottnad kastrull) på låg värme länge eller tills den verkligen är mjuk.

Under tiden kan du hacka skinkan och diska.

Fräs skinkan i en stekpanna tills den släppt fettet och fått fin färg och ös då ner den i kastrullen med den genomskinliga löken.

Låt detta gärna stå på puttring tills du torkat disken.

Häll på vinet och lått det fräsa ett tag. Bergis 5 minuter.

Strö över mjölet, rör tills det är inrört och häll på vätska, lite i sänder, tills du är nöjd med hur krämigt det är. Låt puttra på minsta värme under tiden du plockar in disken.

Virvla i ädelosten, mal över pepparn, låt koka upp, puttra några minuter och smaka av med salt (1/2 tsk?), peppar och ädelost.

Nu kan du låta såsen stå på låg (minsta) värme undertiden du kokar pastan som troligen tar ca 7 minuter. Häll av pastan men inte helt. Lite vatten kvar till att smaksätta såsen med. Basta!

Blanda sås och pasta.


Du serverar med en fantastisk sallad som innehåller sallad (isberg och roman hade jag), urgröpta och strimlade tomater (frys in gröpet och använd i köttfärssåsen), finstrimlad purjo (lite grönt och lite vitt) och bladselleri som är lite skalad som med rabarber och i väldigt tunna skivor.


Dressing: 3 msk fin olivolja (Citronodlingens), 1 msk balsamvinäger, 1-2 tsk Knorr grönsakskrydda, salt och vitpeppar.


Blanda dressingen och låt den strimlade purjon gotta sig däri en stund. Resten av salladen (som du förberett) blandar du i när du serverar härligheten.


Ett glas gott vin till har aldrig skadat någon gom!


Bild? Nä!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Avataria

5 december 2010 13:12

Kanske ska pröva ditt recept - ost- och skinksås har aldrig fallit mej på läppen, blekt och kväljande smak, har jag tyckt. Blitt illamående av det. Men ditt recept kanske är gott!

 
@Spisat

@Spisat

5 december 2010 14:15

Men, nu fungerar det ju :)

http://spisat.se

 
Lena

Lena

5 december 2010 15:21

Avataria: Jag gillar ju faktiskt vanlig ost- och skinksås men det blir en annan sak med ädelost. En skvätt vitt vin i gör inte ont! Fast gillar man det så gillar man det inte :)

Spisat: Japp, nu funkar det. Var det just det du ville ha sagt :D

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Filifjonkan

Filifjonkan

6 december 2010 17:06

Hej Lena En flytt kräver sin kvinna sannerligen. Ja men du kan inte hinna med allt ju. Jag har varit rätt avkopplad med. Strömlöst ideligen tappat massor ur datan elände elände men idag verkar det peppar peppar ..hålla tror jag ,,ses framöver take care..

http://filifjonkan-se.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

7 december 2010 01:20

Filifjonkan: Haha! Ja, så kan det bli!
Här är det ur led. Internet är mestadels nerkopplat och min hjärna urkopplad och jag är felkopplad!
Ja men så klart vi ses framöver! :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se