Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 11 november 2010

Laxspenatvitvinsgräddädelostsås till pasta

Av Lena - 11 november 2010 14:48

Detta hade jag på min matsedel för ett tag sedan men livet kom emellan så det blev inget. Men nu blev det! Var på bolaget och köpte en flaska vit Via Maipo som de sa skulle funka både i och till maten. Njae, såsen blev lite syrlig på fel sätt (van vid matlagningsvin från Winborg i denna rätten) men det avhjälptes av att jag råkade ha en liten fyrkant av det vita på en ädelost liggandes i frysen. Rundheten i smaken kom fram på något hokuspokus-sätt. Rätten blev så god att den bara räckte till tre fast den skulle räcka till fyra personer. Sambons son tog om två gånger innan vi sa stopp och ”magknipsvarning”!


Lax och spenat med vitvinssås


400 g laxfil

lite olivolja att smörja laxen med

1 stor påse färsk babyspenat (225 g)

3 schalottenlökar

1 msk smör

2 dl torrt, oekat vitt vin

1,5 msk kycklingfond

4-5 dl grädde

2 msk Kvibille ädelost

salt

vitpeppar

ett stånd broccoli

Tagliatelle för fyra


Koka laxen du oljat, saltat och pepprat, dela i mindre bitar och lägg åt sidan. Detta gör du under tiden då gör vitvinssåsen.


Såsen:

Finhacka löken och låt den smälta i smör utan att den tar färg. En nypa salt i gör att den inte blir brynt. När den är mjuk och genomskinlig häller du i vinet och låter detta koka ihop till nästan hälften. I med grädde och fond och låt såsen sjuda tills den är krämig. Smält ner osten och smaka av med salt och några varv ur vitpepparkvarnen. Kanske mer grädde? Annat? Gott? Klart!


Dela broccolin i små buketter och koka, koka pastan och låt spenaten krympa ihop i en medelvarm stekpanna eller kastrull. Allt på samma gång!

Blanda ner lax och spenat i vitvinssåsen och lått koka upp. Servera med den nykokta pastan. Garnera med broccolibuketter.


 
ANNONS
 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

11 november 2010 21:54

Halleludanada, rakt ner i högen åker det, medebums!

http://martenssonskok.blogspot.com

 
Lena

Lena

11 november 2010 23:49

Mårtenssons kök: Halleludanada var ett nytt ord :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Filifjonkan

Filifjonkan

12 november 2010 14:23

Hej Lena Oj sådant smask du visar nu är jag ju hungrig kl är ju bara 14,20 kan inte äta middag nu ju suck! Kvibille ädelost som gör så god smak på det mesta liksom lite krämigt rund smak,,,mums,,, Nåväl får sukta till runt 17tiden idag men det blir faktiskt
bara Fiskgratäng idag gott det med, Trevlig helg på dig

http://filifjonkan-se.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

12 november 2010 19:17

Filifjonkan: Visst piffar ädelost upp det mesta! :)
Fiskgratäng är så gott så nu fick du mig att tänka på nästa veckas matsedel! Mums och tack för idn!
Trevlig helg till dig med!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt. Lax med linser för en person 2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap) Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad Torsdag: stekt laxfil med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis blogg p www.bloggplatsen.se