Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 2 november 2010

Hemgjord pizza

Av Lena - 2 november 2010 00:27

Masterchef Australia gjorde pizza i ett av sina program. Eller, en av deltagarna gjorde en egen efter att hon praktiserat hos en toppkock som gör pizza. En deg av torrjäst och en mycket enkel tomatsås och jag såg minsann att det var Mutti’s krossade fast de vänt bort texten på burken! Ha!

De hade ” bakering-flour” (eller vad de sa) i men det vet jag inte vad det är så jag tog lika delar vanligt vetemjöl och durumvete. Det lär ju bli en ”dough” i alla fall. Gott såg det ut och jag skrev ner receptet när jag såg reprisen.


Pizzadeg:

15 g torrjäst

20 g socker

20 g salt

1 msk olja

250 g ljummet vatten

425 g mjöl


Tomatsås:

1 burk krossade tomater

1 nypa oregano

1 nypa salt

några varv med svartpepparkvarnen


Pålägg:

tomatsås

hackad persilja

riven mozzarella

salamiskivor

körsbärstomater, halverade

samt, när den är ur ugnen, buffelmozzarella i bitar lite här och där

mynta (Hade ingen så det fick vara och det var synd)Gör så här:

Tomatsås:

Häll tomatkrosset i en panna och krydda med oregano, salt och peppar. Låt sjuda (10 minuter?) tills vätskan dunstat.


Degen:

Häll jäst, socker, salt, olja och vatten i en bunke och låt stå i 10 minuter. Det ska börja bubbla.

Häll i mjölet och rör om tills det blandat sig och stjälp upp på bakbord. Knåda degen snabbt tills den är smidig och ploppa ner klumpen i en större skål. Jäs i 30 minuter, dubbel storlek på degen. (Min deg ökande knappt inte i storlek ens efter 40 minuter men jag har heller aldrig bakat med torrjäst så jag gjorde väl något fel)

Förvärm ugnen med plåt i till 250° under tiden. Helst en pizza- eller baksten i ugnen förstås.


Lägg degen på mjölat bakbord och dela i 2 bitar. Kavla ut en botten på smörpapper, ca 5 mm (jag kavlade till 3 mm eftersom min deg inte jäste och jag antog att den skulle jäsa i ugnen), av ena halvan och nagga den. Degen var ovanligt lättkavlad!

Bred ut tomatsås på botten. Strö över riven mozzarella, sedan persilja och placera ut salamiskivorna och tomathalvorna. För över botten, med papper, till den heta plåten som du tar ur ugnen.

Grädda i 6-8 minuter (jag hade den inne > 10 minuter så salamin blev brynt) eller tills botten är krispig. Tag ut ur ugnen och riv bitar av buffelmozzarella lite här och där.

Gör en pizza till av resten av degen.


Konstaterande: Vår pizza blev god men lite väl salt. Bottnen var knaprig men på gränsen till stenhård. Jag borde inte ha kavlat degen så tunn eller haft pizzan i ugnen så länge? Och tomatsåsen jag gör till pizza är absolut godare!

Men smaken på det hela var, som sagt, god!


Gör om och gör rätt och gör bättre!


   Sätt degen på jäsning.


   Färdigkavlad med lite "höjda" kanter.


   In i ugnen.


   Nyss uttagen ur ugnen och mozzarellan är fördelad.

 
ANNONS
 
@Spisat

@Spisat

2 november 2010 12:07

Mer än halva nöjet är just att koka en tomatsås med tex Mutti, lite vin, olivolja, lök, vitlök, sv.peppar, socker och salt. Så dricker man ett gott vin under tiden, spisar bra musik och känner hur doften fyller huset.
Nackdelen är iofs att det tar sina 2-3 timmar men det är det värt! Är man dessutom lite kitchen smart kokar man mycket och fryser in till framtida pizzaorgier.

http://spisat.se

 
Lena

Lena

2 november 2010 12:20

Spisat: Ja, jag har ju en pizzasås som är så god men man måste ju prova annat ibland. Åtminstone EN gång!
Vin och musik är ett måste! :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Julia

Julia

2 november 2010 17:54

Mums! :)

http://juliaj.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

2 november 2010 19:25

Julia: Kul att du tycker det! Kul att du hälsade på här!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Majsan

Majsan

2 november 2010 20:19

Ja, att koka egen tomatsås är en höjdare. Det gjorde jag idag men jag serverade den till spagetti, hemgjord pizza var det länge sedan vi fick här i huset. Men jag brukar göra en med surdeg och det är superdupergott!

http://majsansblogg.se

 
Moma

Moma

2 november 2010 23:17

Ja, det där med att koka tomat- eller köttfärssås i flera timmar har jag aldrig fattat vitsen med, så länge det inte är själva inmundigandet av drycken. Tomat- och köttfärssås hör annars till min snabb-mat, men å andra sidan så har jag massor av vitlök och kryddor i så det kan ju vara anledningen till att det inte behöver stå så länge för att få smak. Men, alla sätt är bra- utom de dåliga! Så det var inte det jag skulle säga egentligen, utan det var att baking flour är väl mjöl som är avsett att baka med:) Jag tror att vi i Sverige i regel har hög kvalité på vårt vetemjöl så vi behöver inte fundera så mycket på det där med mjöl så länge vi inte pysslar med finlir. Jag undrar vad de använder mjölet, som inte är baking flour, till i USA ... cement?
Bla, bla, bla... *Puss*

http://www.momaskitchen.wordpress.com

 
Lena

Lena

4 november 2010 22:28

Mona: Sådan sås kan kokas både länge och väl och snabbt!

Det där med mjölet är knepigt om man börjar rota i översättningar. Det fanns flera olika malningsgrader och jag ska ju alltid rota för mycket!
Puss!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Spisat

@Spisat

5 november 2010 17:28

Gissa vad vi ska äta till middag? ;)

http://spisat.se

 
Lena

Lena

6 november 2010 15:43

Spisat: Det frågar jag mig varje dag! :D

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se