Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 24 oktober 2010

Godare potatismos

Av Lena - 24 oktober 2010 02:31

Jag har ju hört det där med att man ska koka upp mjölken när man ska göra potatismos. Och jag vet att det blir toppenbra då.

Det finns en anledning och den hörde jag på Masterchef Australia; När du gör potatismos så låt absolut inte potatisen hinna svalna av innan du mosar den för då blir det ett klibbigt mos! (här följde en del förklaringar av kemisk art som jag valt att inte minnas) 

Och se till att smöret du tillsätter har smultit (min mamma reagerade på ordet smultit så jag skickar med en länk. supinum) ner innan du börjar vispa. 

Alltså så kokar man mjölken före och gärna med smöret.

Alltså så får du bästa moset om potatisen inte hinner tappa temperaturen!


Genväg: Just innan du tar potatiskastrullen av plattan så höjer du tempen till max. 

När potatisen strormkokar så tar du av den, häller av den, häller i mjölk och en smörklick och sätter den åter på den hyperheta plattan. Nu stormkokar mjölken i potatisgrytan så, lyft av kastrullen från plattan, starta elvispen och nu är det bara att göra det perfekta moset nu! Glöm inte nypan socker!


Själv är jag potatismosgalen och min kropp kräver mos minst en gång per vecka!

 
 
Hannele på Hisingen

Hannele på Hisingen

24 oktober 2010 10:04

jag mikrar alltid mjölken till potatismos, en klick äkta smör i

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Lena

Lena

24 oktober 2010 11:03

Hannele: Alla sätt är bra, utom de dåliga! Mikron är bra till mycket :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Susie i köket

Susie i köket

24 oktober 2010 11:48

Så många tips! Toppen!
Jag ska ha lite större tålamod i fortsättningen och orka värma på mjölken, oftast är det ett moment jag hoppar över av ren lathet...

http://susie-i-koket.blogspot.com

 
Lena

Lena

24 oktober 2010 11:57

Susie: Det är du inte ensam om! Även jag fuskar men om det är bra mjölig potatis bli moset bra ändå.

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Spisat

@Spisat

26 oktober 2010 18:52

Här kör vi mjölk & grädde i mikron också. Och jo, det kokar över varje gång ;)
Annars tycker jag det är bra att låta potatisen bli torr, gärna på ännu varm platta med ett Almagaller i mellan och kökshandduk mellan lock och kastrull.
Sist men inte minst, använd potatispress istället för elvisp - då blir moset aldrig klistrigt :)

http://spisat.se

 
Lena

Lena

26 oktober 2010 19:46

Spisat: Ja, låta den ånga av måste man! Jag kör alltid elvisp men moset blir aldrig klistrigt här :)
Almagaller är ett måste i varje hem! :D

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Cyniker

14 januari 2012 19:10

Tillsätt ett ägg eller två för extra fluffighet när du vispar.

 
Lena

Lena

20 januari 2012 02:26

Cyniker: Jo men, det gör jag alltid när det inte är vardagspotatismos. För nu snackar vi mos till vardags. Det blir faktiskt för dyrt att ha i ägg till ett mos som skall ätas till falukorven på en tisdag om man är en ensamstående med tre barn. Men tack ändå, för tipset.

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - Måndag 15 sept 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - Torsdag 11 sept 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - Torsdag 11 sept 18:09


Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Av Lena - Torsdag 11 sept 15:56


Så här ser den ut på riktigt i verkliga livet! Den är riktigt god även om jag personligen tycker att laxen är lite för hårt rökt. Lite sågspån över den. Tårtan var inte så kul utan lite "ohemmagjord" och för söt.   Värt pangarna? Absolut!    ...

Av Lena - Tisdag 9 sept 10:00

400 g t.ex. torsk, sej eller annan. Lax funkar. 100 g fänkål 1 gul lök 1 klyfta vitlök olivolja + smör 1/2 dl tomatpuré 1 dl vitt vin (det går faktiskt bra med Winborgs matlagningsvin) 6 dl fiskbuljong 1 burk krossade tomater 2 krm ...

Sök i bloggen

Presentation

Kontakt

Medlem av Pågens brödpanel

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Bloggtoppar

Matbloggstoppen
Bloggpunkten.se

bloglovin
BloggRegistret.se
Topplista
Startblogg.se
Matbloggar.NET
Mat & dryck bloggar
Mat och Dryck

Översätt bloggen

Tillhör

  

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se