Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 24 oktober 2010

Godare potatismos

Av Lena - 24 oktober 2010 02:31

Jag har ju hört det där med att man ska koka upp mjölken när man ska göra potatismos. Och jag vet att det blir toppenbra då.

Det finns en anledning och den hörde jag på Masterchef Australia; När du gör potatismos så låt absolut inte potatisen hinna svalna av innan du mosar den för då blir det ett klibbigt mos! (här följde en del förklaringar av kemisk art som jag valt att inte minnas) 

Och se till att smöret du tillsätter har smultit (min mamma reagerade på ordet smultit så jag skickar med en länk. supinum) ner innan du börjar vispa. 

Alltså så kokar man mjölken före och gärna med smöret.

Alltså så får du bästa moset om potatisen inte hinner tappa temperaturen!


Genväg: Just innan du tar potatiskastrullen av plattan så höjer du tempen till max. 

När potatisen strormkokar så tar du av den, häller av den, häller i mjölk och en smörklick och sätter den åter på den hyperheta plattan. Nu stormkokar mjölken i potatisgrytan så, lyft av kastrullen från plattan, starta elvispen och nu är det bara att göra det perfekta moset nu! Glöm inte nypan socker!


Själv är jag potatismosgalen och min kropp kräver mos minst en gång per vecka!

 
 
Hannele på Hisingen

Hannele på Hisingen

24 oktober 2010 10:04

jag mikrar alltid mjölken till potatismos, en klick äkta smör i

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Lena

Lena

24 oktober 2010 11:03

Hannele: Alla sätt är bra, utom de dåliga! Mikron är bra till mycket :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Susie i köket

Susie i köket

24 oktober 2010 11:48

Så många tips! Toppen!
Jag ska ha lite större tålamod i fortsättningen och orka värma på mjölken, oftast är det ett moment jag hoppar över av ren lathet...

http://susie-i-koket.blogspot.com

 
Lena

Lena

24 oktober 2010 11:57

Susie: Det är du inte ensam om! Även jag fuskar men om det är bra mjölig potatis bli moset bra ändå.

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Spisat

@Spisat

26 oktober 2010 18:52

Här kör vi mjölk & grädde i mikron också. Och jo, det kokar över varje gång ;)
Annars tycker jag det är bra att låta potatisen bli torr, gärna på ännu varm platta med ett Almagaller i mellan och kökshandduk mellan lock och kastrull.
Sist men inte minst, använd potatispress istället för elvisp - då blir moset aldrig klistrigt :)

http://spisat.se

 
Lena

Lena

26 oktober 2010 19:46

Spisat: Ja, låta den ånga av måste man! Jag kör alltid elvisp men moset blir aldrig klistrigt här :)
Almagaller är ett måste i varje hem! :D

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Cyniker

14 januari 2012 19:10

Tillsätt ett ägg eller två för extra fluffighet när du vispar.

 
Lena

Lena

20 januari 2012 02:26

Cyniker: Jo men, det gör jag alltid när det inte är vardagspotatismos. För nu snackar vi mos till vardags. Det blir faktiskt för dyrt att ha i ägg till ett mos som skall ätas till falukorven på en tisdag om man är en ensamstående med tre barn. Men tack ändå, för tipset.

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - Lördag 12 april 15:41

Pinfärska ägg är ofta svåra att skala. Vill man ha mer lättskalade ägg till påsk bör man köpa dem redan nu och förvara dem svalt. Ägg håller flera veckor efter bäst-före-datum och de förvaras svalt.   Det stod i Pralin-tidningen. Jag visste det m...

Av Lena - Lördag 12 april 01:23

Lotta Brink var så vänlig att påminna mig om att det är LINSSOPPANS DAG i morgon den 12 april. Jag har så klart lagat till den i dag så vi kan avnjuta den i morgon. Soppar och grytor avnjutes bäst efter en natt i kylen. Tack Lotta, för påminnelse! ...

Av Lena - Tisdag 1 april 23:50


Kornelle heter det. Jag måste sänka de flesta värden som är ondsinta så jag behöver nyttigheter. Man ska ju inte äta mackor då men jag är mackoman så jag blir glad när det finns bröd som är bra. Vet att klippta korn är toppen så det är jag extra nöjd...

Av Lena - Onsdag 19 feb 08:30


Jag har varit en trogen kund hos City Gross i flera år. Mest för deras köttfärs som de maler i butik och packar i butik. Men även för deras svenska kött som styckas i butik och packas i butik. Inga gasade förpackningar där inte. Toppen! Men, att man ...

Av Lena - Lördag 8 feb 14:04


Visst kan du köra matlådor och andra plastbyttor i diskmaskinen. Men om du inte har någon diskmaskin då?   Yes diskmedel är bäst! Ta en, i hett vatten uppblött, kökssvamp, typ Scotch Brite och den gula sidan (den vita eller gröna repar), och...

Sök i bloggen

Presentation

Kontakt

Medlem av Pågens brödpanel

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Bloggtoppar

Matbloggstoppen
Bloggpunkten.se

bloglovin
BloggRegistret.se
Topplista
Startblogg.se
Matbloggar.NET
Mat & dryck bloggar
Mat och Dryck

Översätt bloggen

Tillhör

  

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se