Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 27 september 2010

Köttgryta av högrev med svamp

Av Lena - 27 september 2010 21:37

Hösttider är gryttider! Högrev är bra grytkött och grädde i är gott! En enkel och god gryta som bara behöver liite pyssel. Det här är, mild, rund och snäll mat! Den här förberedde jag i lördags och gjorde den klar idag.


Köttgryta med svamp

1 kilo högrev (min bit var på 1,3 kilo men putsades på lite onödigt som jag kokade buljong av)

2 gula lökar

15 g torkade trattkantareller, blötlagda

2 vitlöksklyftor

2 morötter

vatten

salt, nymalen vitpeppar

200 g champinjoner (rensade, halverade och smörstekta)

3 dl vispgrädde

Lite redning på vatten och vetemjöl

kanske en klick Dijonsenap?

Så här gör du:

Tärna köttet i 2x2 cm bitar och bryn det i omgångar i smör. Salta och peppra varje omgång. Lägg över i en större gryta allt eftersom. Koka ur pannan med lite vatten som du häller i grytan.

Skala och klyfta löken och bryn den i smör. Lägg över i grytan.

Bryn trattisarna i lite smör och lägg över dem i grytan.

Skala och halvera vitlöken och lägg i grytan.

Skala morötterna, dela i jämnastora bitar, 1,5x1,5 cm, och lägg i grytan.

Häll på vatten så det knappt täcker, salta och peppra. Låt koka upp och låt puttra på svag värme i 1-2 timmar eller tills köttet är mört.

Jag lät det koka i 1 timma, smakade av salt och peppar, lät grytan svalna och satte den i kylen tills den skulle användas. Då lät jag den koka upp och fortsatte 1 timma till.

Ha i champinjonerna och grädden när en halvtimme återstår. Red grytan med mjöl och vatten tills du tycker det är lagom. Smaka av salt och peppar och ev en klick senap.

Alltså, smakar av gör jag hundra gånger! Det är därför jag tjatar om det!


Servera med potatis och grönsaker och gelé!


  

 
ANNONS
 
Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat

27 september 2010 21:49

Högrev är bland det godaste på korna. Det här låter riktigt läckert :)

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

27 september 2010 22:15

Visst är det Birgitta! Den har så mycket smak och blir så mör! Mums! Mycket läckert (och barnvänligt :))

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Majsan

Majsan

27 september 2010 22:55

Köttgryta är ju superdupergott! Vill ha!!
(Du kanske kan skicka lite, nu när mamman inte lagar mat åt mej?)

http://majsansblogg.se

 
@Receptomaten

@Receptomaten

27 september 2010 23:00

Matporr. Helt enkelt :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

27 september 2010 23:21

Majsan: Faxnummer?
Kari: Eller huur! :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Matpolisen

Matpolisen

28 september 2010 08:55

Det låter som ett riktigt gott recept.

http://matpolisen.wordpress.com

 
Lena

Lena

28 september 2010 09:11

Riktigt gott! Men byt till älg och ha i lite enbär så ... men jag har ingen jaktlicens ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
tina

tina

28 september 2010 15:26

Fantastiskt!

http://www.pickipicki.se

 
Lena

Lena

28 september 2010 15:49

Ja Tina, det är härligt med hösten och dess grytor!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Emmy

Emmy

28 september 2010 16:15

Den är underbart med alla höstens grytor. Visst hade man kommit över lite älg är det ju alltid gott, men lite nöt är inte heller så dumt.

http://remsansbistro.blogspot.com

 
Lena

Lena

28 september 2010 16:43

Hej Emmy
Ja, nöt går bra men jag funderar på att annonsera efter en generös jägare :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se