Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 27 september 2010

Lite paj med soltorkad tomat och feta kanske?

Av Lena - 27 september 2010 17:13

Lördag kväll är en bra pajkväll! Om man gör pajskalet dagen före så blir det plätlätt att slänga ihop maten och få tid för allt annat man vill, ska eller måste. Den här pajen är en variant av en liknande jag gjort förr men utan svarta oliver i (som vi inte tycker om varma) utan bredvid samt lite mer feta och ett par tomater extra om man vill. Jag tog 150 g soltorkade tomater den här gången och sambon sa att pajen smakade lite russin. Hm! *host* Så 100-125 g som det står i receptet är alldeles, alldeles lagom.


Nu gör jag pajskalet på hälften siktat dinkel och hälften vetemjöl så blir det lite fylligare och nyttigare men lite mindre knaperkrispigt. Smaksak.


PAJEN:

Fyllning:

100 g mellanlagrad, ost, riven

150 g Fetaost, tärnad

100-125 g soltorkade tomater, strimlade

Äggstanning:

4 ägg

4 dl gräddmjölk (valfritt hur mycket av varje, jag tar 50/50)

salt & nymalen svartpeppar

½ -1 tsk torkad timjan

Sprid ut den rivna osten i det förgräddade pajskalet. Sprid ut de soltorkade tomaterna.

Vispa ihop äggstanningen och häll över. Strö över fetaosttärningarna.

Grädda i 200° i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills stanningen stannat och pajen fått färg. Kolla om stanningen har stelnat genom att trycka till spisen hårt. Gungar maten får du låta den gå ett tag till!


Servera med en god sallad, förslagsvis med svarta (nyurkärnade) oliver i. Strö gärna lite färska örter över pajen just före servering.


   Eftersom pajdeg kräver lite tid och ork så ska det till ett glas rött!


   Före gräddning


  Efter gräddning

 
ANNONS
 
Matpolisen

Matpolisen

27 september 2010 20:11

Smart idé att blanda i lite dinkel i pajskalet.

http://matpolisen.wordpress.com

 
Lena

Lena

27 september 2010 20:41

Dinkel kan man smyga med både lite här och där. Gott och nyttigare!
I dessa grädd- och smörtider får man ta till alla knep ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se