Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 9 september 2010

Stuvad blomkål med stekt falukorv och kokt potatis

Av Lena - 9 september 2010 21:24

Den svenska blomkålen är så fin! Att steka en god falukorv och servera med härlig blomkålsstuvning kan aldrig bli fel! Klassisk husmanskost minsann!


Blomkålsstuvning för 3-4 pers

350-400 g blomkål (huvudet vägde 450 g där de flesta kraftigaste och fulaste bladen blev bortrensade)

3 msk smör

3 msk vetemjöl

3 dl standardmjölk

1-2 dl blomkålsspad

½ - 1 salt

ca 1 krm nymalen vitpeppar

Skölj blomkålen och bryt den i pyttesmå buketter. Skaften tärnas smått. Ta även med mindre blastblad om de är fina.  Koka i 5-8 minuter, tills den är nästan mjuk, i lättsaltat vatten som nätt och jämt täcker. Häll av spadet men spara ett par deciliter till stuvningen.

Smält smöret, rör ner mjölet, tag av från plattan och rör tills det är krämigt. Tillsätt 1 dl blomkålsspad och rör tills det är slätt. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och vispa i mjölken lite åt gången under ständig omrörning i botten. Tillsätt ½ tsk salt och vitpepparn. Låt koka upp, rör i botten, och låt den småsjuda på mycket låg värme i 15-20 minuter.

Smaka av med salt och peppar, ha i blomkålen och låt allt få ett uppkok.


Servera med stekt falukorv och kokt potatis. Eller något annat du tycker passar till.   Små buketter! Mindre än det ser ut som.


   Mumsigt och gott! Kunde ju strött över hackad persilja

 men det var ändå ätbart!


 
ANNONS
 
Trollpackan

Trollpackan

12 september 2010 17:23

Åh! Nu blev jag sugen på blomkålsgratäng!

http://www.trollpackan.bloggplatasen.se

 
Lena

Lena

12 september 2010 21:00

Ja, det är otroligt gott gratinerat! Och som soppa!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

sebastian

26 februari 2015 18:44

Första gången jag gjort detta och det blev sk-tgott 😊
tack för receptet

 
Lena

Lena

4 mars 2015 11:12

sebastian: Vad roligt att du gillade det! :)

http://www.almamater.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se