Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 6 september 2010

Det bästa – och enda – paltreceptet!

Av Lena - 6 september 2010 20:00

Min mammas palt är bäst och så är det bara! Hota mig gärna med en brevbomb och se om jag viker en tum! NÄ! Se där!


Jag var hos MIN mamma och fick inte laga palt. Nä, hon har det i fingertopparna och släpper inte till. Men fota, mäta och väga fick jag. Minsann! Jag fick inte besudla hennes palt med egna idéer. Det är ju självklart för annars är det ju inte min egen mammas palt! Så nu delar jag med mig av världens bästa paltrecept gjort av världens bästa mamma! Hon gör numera palten på dinkelmjöl eftersom det både blir godare och nyttigare.


  


Vissa kallar det pitepalt, norrlandspalt eller potatispalt men för mig är det helt enkelt och bara PALT. Det här ÄR palt! Älska!



PALT

350 g rimmat fläsk med svål

1,3 kg oskalad potatis. Mandelpotatis helst men i vilket fall vinterpotatis för färsk blir int’ bra.

200-300 g dinkelmjöl (beroende på hur blöt potatisen är)

1 ¾ tsk salt

Gör så här:

Skär bort fläskets svål från fläsket. Lägg svålen i (stor gryta):

2,5 liter vatten

1, 5 msk salt

Koka upp och låt sjuda.

Tärna fläsket. Ta samtidigt bort det allra fetaste på fläsket och lägg det i grytan med vatten. Du har väl inte glömt lägga svålen i grytan?


  


Kör potatisen genom köttkvarnens finaste hålskiva. Annars, finriv den.

Pressa ur så mycket vätska som möjligt. Nej, inte så du blir blå och potatisen omvandlas till torrflingor! Potatismassan ska vara formbar men ändå falla sönder. Eh?

Rör i saltet. Blanda i mjölet lite i sänder tills massan är jättekletig men med nöd och näppe går att forma med blöta fingrar. Le! Nu har du fått till det!

Ha en skål vatten i beredskap som du hela tiden doppar fingrarna i under tiden du jobbar. Kleta ut en näve smet i handen och lägg en klutt (> 1 msk?) tärnat fläsk i mitten. Slut till smeten som nu omvandlas till en palt. Kleta runt med vattenblötta fingrar så palten är tät och inte har ihåligheter. Done!


      


   


     


Sänk nu ner palten i det sjudande vattnet med en hålslev eller träslev.

Gör om det hela tills smeten är slut. Känn nu försiktigt efter med sleven att ingen palt har fastnat i botten så det går hål på den.


  


  


Efter att sista palten gått i grytan så låter du dem sjuda, ej koka, i ca 40 minuter.


Servera med smör och salt (och dessutom med lingonsylt till de otrogna)!


Njuuuuuuuuut!

Vissa förordar skumpa till men det enda rätta är iskall mjölk! Punkt slut.


   Blir det några över? Tärna och stek i smör! Gudagott!

 
ANNONS
 
@Receptomaten

@Receptomaten

10 september 2010 15:48

Omnomnom gott! Kurrar till direkt men det är väl bara att glömma..

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

10 september 2010 18:16

Japp! ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Sambon

10 september 2010 18:43

Omnomnom

http://www.youtube.com/watch?v=MnagRjxp7v4

 
Ingen bild

Malin

10 september 2010 19:05

Jag gillar ju palt nu för tiden! den ser fin ut. Är hemma och sjukar mig så Olof fixar all mat! Puss

 
Lena

Lena

10 september 2010 19:34

Krya på dig Stumpis!
*mammakram*

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Mita

Mita

28 oktober 2012 13:31

Åhh, vad gott!!
Jag är ju Norrländska men bor numera på Öland och här är det bara kroppkakor som gäller

http://rocotopeppers.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

29 oktober 2012 23:14

Mina egna kroppkakor är så goda men inte helt regelrätta ;)

http://www.almamater.se

 
Ingen bild

Annika

14 februari 2013 10:00

hur många palt blir det ungefär?

 
Lena

Lena

16 februari 2013 12:57

Annika: Det blir ungefär en 6-7 som inte är så stora.

http://www.almamater.se

 
Ingen bild

natalie

9 juli 2013 02:24

Måste bara tipsa om något som är så sjuuukt gott till palten. Det är nämligen messmör! MUMS säger jag bara :) Palt med stekt bacon, messmör, smör, lingonsylt och ett kallt glas mjölk kan aldrig gå fel :)

 
Lena

Lena

9 juli 2013 02:40

natalie: Det låter spännande med den kombon! Får se om jag vågar prova :)

http://www.almamater.se

 
Ingen bild

Niklas

31 mars 2015 19:30

Gör palt för första gången! Ska bli kul att smaka på det men eftersom det är första gången jag äter det har jag inget att jämföra med. Det var dinkelmjölet som fick mig att välja receptet då gluten inte riktigt är min grej.

 
Lena

Lena

1 april 2015 16:06

Niklas: Det blir klibbiga klumpar som är en dröm att äta med en klick smör eller Bregott. Hoppas du gillar dem :) Lycka till!

http://www.almamater.se

 
Ingen bild

Paltkoman

6 oktober 2015 14:36

Fan vad jag älskar din palt. Det är det bästa jag ätit i hela mitt korta liv. Jag undrar dock om din egenlagade palt inte är godare. Skulle du vilja dra en palt ihop nångång? Skulle vara redigt gött.

P.S Har du testat palt intravenöst? Jag kan meddela att jag efter 2 timmar fortfarande svävar på rosa moln och grisblod.

Puss Paltmack

 
Lena

Lena

9 oktober 2015 10:37

Paltkoma: bästa koma som finns! :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Paltmack

19 oktober 2015 15:43

Palt är Livet - av Fredrik Marcusson

En svag uns av vetestoft.
En kraftig smula isärplockad potät.
En skiva mördat svin.
Enkla tillbehör med en mörk historia.
Simpla tillbehör med en gloria.
Vid kombination får dessa läpparna att domna.
Jag blir som berusad.
Allting blir bra, stressen försvinner.
Det simpla blir det svåra, och det svåra blir simpelt.
Åh, vilken vars.
Ett recept som kan förändra världen.
Palt är kärlek.
Palt är livet.

 
Lena

Lena

5 november 2015 18:29

Härligt Paltmack! :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se