Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 augusti 2010

Semi Inclusive-mat- och dryck på hotellet Ilianthos Village

Av Lena - 22 augusti 2010 22:10

Skillnaden mellan ”all inclusive” och ”semi inclusive” är att när det är ”all” får man äta och dricka gratis när man är hungrig och törstig men när det är ”semi” får man äta och dricka när hotellet tycker att man är hungrig och törstig. Eller? Så fattade jag det efter att ha läst och googlat.

Tiderna på Ilianthos var dock generösa vad gäller maten men snåla vad gäller baren. Tyckte vi! Stänga baren 21.30? Eh!? Det var ju då man började komma igång! Fast det är väl därför de stänger gratis-drickat då så de får in lite mer pengar förutom de många tusenlappar vi betalade i förväg.


Semi Inclusive mat och dryck:


08:00 - 10:00 Frukostbuffé 

13:00 - 14:30 Lunchbuffé  

19:00 - 21:00 Middagsbuffé  

11:00 - 21:30 Poolbaren: Lokala alkoholhaltiga drycker som raki, ouzo, öl, rött vin, vitt vin, brandy, vodka, rom. Samt läsk, juice, kaffe, te och kallt vatten på kanna.

11:00 - 12:30 Snacks vid poolbaren (anm. serverades även under 1,5 timme på eftermiddagen)

11:00 - 21:30 Glass: olika smaker i glasskål


All mat var god i två dagar och all dryck var god hela tiden!


Frukostbuffén var en dröm!

Två sådana där ”brödboxar” som de hade varm mat i stod alltid där och där var det alltid ovändstekt ägg och bacon i den ena och varierande annan äggrätt samt korv (kokt och stekt varierande) i den andra.

Det fanns alltid kokta ägg, 3 resp. 5 minuters, som dock var kokta tidigt. Kalla!

Där fanns yoghurt och minst 12 sorters flingor/sylt/nötter och annat.

Det fanns skivad tomat, gurka och grön paprika och annat. Inte någon melon som sambon sett fram emot att få till frukost.

Tre sorters ost men det fanns ingen skylt som talade om styrka så man fick chansa.

Kallskuret: Mozzarella, salami, rökt skinka, kokt skinka m.m

Mjölk: ”full fat” och ”no fat”. Jag gillar minimjölk så jag tog den utan fett. Dessvärre hade de (varje morgon) hällt upp mjölken tidigt så den var ljummen även om man kom direkt när de öppnade matsalen.

Det fanns rostebröd och en brödrost.

Det fanns kalla croissanter varje morgon. Är det bara jag eller ska de inte vara lite ”nyvärmda”?

Det fanns pyttesmå småbröd gjorda på smördeg med olika innehåll ibland.

Det fanns ett ljust bröd (typ franskbröd) och ett mörkare (typ mörkt franskbröd av limptyp) varje dag. Inget av dem smakade mer än – bröd? Med handduk över och man fick skiva själv, vilket var bra men samma varje gång?


Och det var här jag ruttnade ur! Samma jävla bröd varje dag! Bröd som inte smakade någonting! Vart var de fantastiska grekiska lantbröden? Färska frallor? NÅGOT annat än samma bröd varje morgon hela veckan! Samma bröd serverades dessutom till soppan till middagen! Blä!

Man kan tro att jag hakar upp mig på bröd med tanke på vad jag skrev om flyresan och det gör jag faktiskt! Hakar upp mig! Bröd kostar ju för fan ingenting nästan men kan förgylla vilken måltid som helst! Eller förstöra! Bah! Snåla på jäst, mjöl och vatten?


Lunchbuffén…

… var i samma stil som middagsbuffén så jag slår ihop omdömet.

Gott i två dagar. Same shit – different name efter det.

Salladsdelen var enastående! Röror och grönsaker så inget öga var torrt! Oliver vi här i Sverige bara kan fantisera om och en Fetaost som motsvarar en våt dröm! Jösses vad gott!

Skivad rödlök som de lagt i vatten före så den var härligt krispig och mild i smaken.

Olivoljan var – neutralt god – och brödet var samma som till frukost, som sagt.


Jag åt Stifado, kanin, lamm, kyckling, moussaka, lasagne och allt annat och allt smakade nästan samma. De första två dagarna var allt rent delikat men efter det så insåg man att samma kock lagade samma mat med samma kryddor varje dag. Inte ens kaninen eller lammet smakade annat än – gris (alltså fläskkött).

Att lasagnen smakade Stifado var väl bra. Man ska ju inte slänga maten utan återanvända den. Pizzan var bakad av sconesdeg med frukostens pålägg som fyllning! Heder!

Kokt ris med burkärtor i? Pastan var dock bra sa sambon som åt av den tre gånger.


Jag gjorde ju fel också! Man ska välja ut en enda rätt som verkar god och hålla sig till den. Jag, som är nyfiken och smakintresserad, tog lite av varje av allt. Och allt var ju inte bra alls!

Dessutom visste kocken inte vad färska grönsaker i maten var. Kokta morötter skulle det vara vid ett tillfälle. Han hade hällt en burk konserverade i en gryta och värmt till all spänst var borta. Ärtor i maten? Konserverade! Hallå! Konserverade grönsaker äter man när man campar och inte på fint hotell!


Soppan de serverade varje middag var väl god men… tomatsoppan smakade exakt samma som Bloody Maryn vi köpte en kväll och som bara innehöll tomatjuice, salt, peppar och vodka. Fast soppan hade inge vodka i sig och det var synd för det hade nog hjälpt upp den.

Fisksoppan innehöll inga fiskbitar men väl de enda färska grönsakerna som serverades i maten den veckan, morotsslantar.


All mat var verkligen (eller oftast) vällagad men totalt anonym och efter tre dagar slutade vi äta där, annat än frukost och i annat nödfall. Toast vid poolen för 40 kronor var ett bra mycket bättre alternativ. Den var lika god tre gånger!


Det fanns melon och kaka (tårta?) till dessert varje dag. Likadan kaka varje dag men med olika färg. Sött var förnamnet och olika smak på det söta varje dag var efternamnet. Den var jättegod första gången.


Resan var dyr från början men maten vi fick gå ut och äta blev vårt ekonomiska fall. Kanske inte riktigt så men jag var hungrig jämt, även direkt efter att vi ätit inclusive-maten, så vi fick skaffa föda på annat håll.


Vi hörde även av andra hotellgäster att de var entusiastiska över maten de först dagarna och besvikna resten av veckan. Hotellpersonalen var jättestolta över sin nya kock.


Vi hade ändå tur! Svärföräldrarna var två veckor i Bulgarien med ”all inclusive” och de fick gryta varenda dag! Och inte var den god heller!


Sprit, det tycker vi om! Och gratis är gott!

Eller gratis är det inte för vi har ju betalt i förväg för att få dricka så mycket vi vill och orkar. Baren öppnade 11.00 och det var lite sent. Inte för att vi ville häva i oss alkohol då men kaffe och vatten hade inte skadat. Inte fanns där någon personal heller där så tidigt så våra strupar förblev torra när vi tog förmiddagsbadet. Det tog vi bara två gånger. Vi höll oss på rummet, läppjande kalla drycker, tills poolen blev med personal.


De inhemska alkoholhaltiga dryckerna smakade överlag bra. Rödvinet var en disaster men det vita vinet var föredömligt alkoholsvagt och gott och härligt att smutta på med en massa is.


På eftermiddagen/kvällen härskade en ensam bartender som nästan aldrig log. Vi försökte ”flirta” och skoja men det gick inte hem. Det visade sig att han kom nyvaken till varje pass, vaknade inte riktigt till på några timmar, jobbade ju hela natten och sov resten av dygnet. Han jobbar på hotellet i 6 månader i streck, varje dag, under turistsäsong. Och han var lite snål. Bara en skvätt vitt vin i plastmuggen, vilket nog var ganska nyttigt även om vinet var alkoholsvagt.

Jag frågade och han svarade; Do You have a life? I’m, trying! Do You have a wife? I’m trying! What do You do during the winter? I’m sleeping!


Dock fanns det ett par tjejer som alternerade med honom, lite omlott, och som var väldigt glada och pigga. Och de snålade inte på semi-inclusive-alkoholen! Man lärde sig ganska fort att man inte kunde be om en rom och cola eftersom det var mer rom än Cola. Man bad om en rom och cola OCH ett glas cola. Sedan fyllde man på med colan i groggen allt eftersom man drack. En sådan tog två timmar fast det var i små plastmuggar! Man hinner också med fem glas vatten under denna tid för det är så in i helfwetes hett även i skuggan.


Gratis snacks i baren!

Jag skrattade gott när jag såg utbudet! Gäsp…

Några assietter med rester från sista måltiden på restaurangen. Kall korv (kokt alt. stekt), tomatskivor, gurkskivor och ostskivor. Osten var med första omgången direkt efter frukost och fanns inte med på eftermiddagen.

Dag tre (varför frågade jag inte tidigare?) frågade jag om de inte hade nötter. Jodå, säger bartendern och börjar rota långt in under bardisken där de låg gömda.

Fler hotellgäster uppmärksammade vad jag gjort så dag fyra stod det skålar med nötter på flera bord. Undras om personalen vart sur på mig som avslöjade den hemliga gömman?


Observandum

Grekernas gömmor! Vi skulle ju ha cigaretter och sambon har ju varit i Grekland förr. Alla paket som ligger framme är av den dyra sorten. Han frågade gamla tanten i kassan efter det inhemska märket ”Assos”. Tanten börjar gapskratta och kryper ner och plockar fram det grekerna röker – från långt ner och under disken! Avslöjad hemlig gömma!


Edit: Jag lägger ut alla bilder på tallrikar jag fotat även om vissa inte ser så aptitliga ut eftersom jag påbörjat ätandet. Frukost


  Från ett annat håll


 Lunch


  Längst ner till höger syns det eviga brödet men visst ser allt läckert ut!
Kycklingvingen var knaprig


   

Tre sorters kött. Alla var goda men tyvärr smakade de alla samma. Den stekta potatisen var god och knaprig.Mycket gottLunchmeny


      


MiddagsmenyDen här blomman stod på vårt bord hela veckan och muntarde upp
  Samma tårta varje dag men med olika smak varje dag


Bilderna från hotellets hemsida stämmer inte!

Någon kock såg vi inte röken av och ingen sådan här uppdukning vid poolen.

  


  


Nästa inlägg kommer att handla om maten och drycken vi förtärde utanför hotellet. I alla fall om en del av det vi satte i oss. Och om plåster.

 
ANNONS
 
Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat

23 augusti 2010 16:35

Ser ut som ni fick ett och annat gott ändå. All inclusive är nog oftast ingen höjdare tyvärr. Men det finns fina ställen i Agia Marina, blir kul att se var ni varit.

Åker själv iväg till Bulgarien ikväll, men utan mat på hotellet. Hoppas hitta lite gott där, lät ju inte som om det var så bra för Svärföräldrarna..
Men jag brukar kunna leta fram de små lokala ställena, så jag tror det blir bra. Och så blir det nog lite egen matlagning också ;)

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

23 augusti 2010 20:47

Nä, ingen mer inclusive! Lite för mycket samma. Men vi fick mycket gott och en underbar upplevelse! Skriver mer om det senare.

Ha så trevligt i Bulgarien och härligt att få laga mat själv. Då kan man välja!
Du är ju resvan så du hittar nog det gyllene som finns!
Ha det dunderhärligt!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se