Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 augusti 2010

Noterat!

Av Lena - 22 augusti 2010 00:18

Det är på noterat jag skriver ner allt jag fångat upp i matlagningstv-väg under en tid. Noterat har jag då och skrivit ner. Läs de andra inläggen i noterat om du är nyfiken på att få veta vad jag lärt mig och vad vissa tv-kockar säger och vad det tycks här och där.


Att Masterchef Australia går på tv har väl inte undgått någon matintresserad? Att de har en hel del matnyttigt och intressant att säga har väl heller inte undgått någon som sett det? Jag har fångat upp en del och sedan har jag fångat upp lite annat som jag tycker är värt att ta till sig.

Här kommer mina världsomfattande nya rön som har varit kända för alla, utom mig och dig, i långeliga tider:


Koka grönsaker!

Grönsaker som växer under jord lägger man i kallt vatten.

Grönsaker som växer över jord lägger man i kokande vatten.


Eh? Ska man lägga potatis och vit sparris i kallt vatten när man kokar dem? Det har jag inte fått lära mig!

En av de viktigaste regler jag lärt mig är: Behandla färskpotatisen som en primör och lägg den i kokande vatten. Hur gör jag nu? Halvkokande? Ljummet? Hur gör jag nu då?


Risotto

Köp inte vakuumpackat ris. Rör inte i pannan utan skaka.

Jag har läst att man ska röra hela tiden (det säger Jamie Oliver) för att riskornen ska gnuggas mot varandra och få till krämigheten. Nu ska man inte röra längre utan bara skaka pannan! Hur gör jag nu då?


Kött

Kött ska ju vila efter tillagning, det vet vi. Nu vet vi att det ska vila halva stektiden! Steker du köttet i 10 minuter så ska det vila i 5 minuter! Basta!


Lök

När du ska mjuksteka lök så salta gärna lite. Då trängs vätskan ut och den får inte färg så lätt utan blir genomskinlig lättare. Det vet Recept o Maten!

Sedan säger Lisa, vilket jag redan visste, att man inte häller syra (vin eller vinäger) på löken förrän den är mjuk. För då hårdnar den nämligen!


Rotselleri passar bra ihop med gräslök


Makrill, rödbetor och pepparrot passar ihop


Stjälkselleri

Kan inte nämna det ofta nog men den gröna stjälken innebär umami!  Stjälkselleri är dessutom löjligt nyttigt! Läs här om det!

Och, det måste jag säga till alla er som inte gillar selleri att den omvandlas i smaken när den tillagas! Den tappar beskan (eller vad man nu inte tycker om) och får en sötare/mildare smak! När den ingår i en köttfärssås så märker du den inte för det enda den gör är att förstärka andra smaker! Punkt!

Använder du den inte ändå? Fegis, fegis, fegis!!!!! Lev farligt och prova! Dör du? Näpp!


Vad Lisa skriver om selleri och annat bittert måste du läsa om du inte är galen.


Det GÅR inte lika bra utan SELLERI!


Här kommer en repris på receptet till min egen Bloody Mary där vi gillar selleristjälken i!


Lenas Bloody Mary för en ynka person (ta gärna mer vodka och annat av det starka)


2 dl tomatjuice

6 cl vodka

1 tsk pressad citron

1 tsk worcestershiresås

några stänk Tabasco

2 varv kvarnsalt

1 krm sellerisalt

Blanda allt.

Fyll isbitar i ett högt glas.

Dra några varv med svartpepparkvarnen.

Stick i en stjälk selleri.

Servera! Drick! Njut!


   Klart bilden är lånad! När fick jag en Bloddy Mary sist???

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se