Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 30 juni 2010

Purjolöksgratäng med extra, ofrivillig piff

Av Lena - 30 juni 2010 21:00

Jag tänkte mig kassler och färskpotatis till middag men funderade på någonting till. Jag ville haft något somrigt men så kom jag på att gratinerad purjolök är exakt det jag är jättesugen på! Sagt och gjort så skickade jag sambons sommarlovslediga son att cykla till ICA för inköp av purjolökar. Barnarbete? Javisst! Han fick en glass för besväret.


Tanken var att smälta purjon i smör, långsamt så alla smaker och sötman kommer fram. Med bara lite salt så den inte bränns och vätska tränger ut. Fixa en fin béchamelsås. Blanda ner purjon, krydda lite lätt med curry, ner i en form, riva ost över och gratinera.

Jo, men hej hopp!

Jag tog två purjolökar, skar av det mörkaste gröna, slitsade, sköljde och delade i sneda 2-centimetersbitar och smälte dem i smör. Insåg att det var för lite för oss tre så jag tar en halv till och gör samma sak med. Går ifrån och irrar runt, kommer tillbaks och det har blivit bränt – så klart. Tar nästa halva av purjon och gör samma sak igen! Alltså även bränner vid! Slut purjo!


Så till béchamelsåsen då. Jag gör extra lite eftersom den bara ska vara som lite sås för att hålla ihop purjon. Det går bra utan missöden att vispa såsen och den blir kanon efter att den fått stå och svälla och bli avsmakad och allt. Och så ska jag krydda med lite curry då. Oj! Tänkte inte på att det var så lite sås.

1 tsk curry råkade det bli! Det blev rätt starkt! Orkar inte göra mer sås utan häller i lite grädde men det hjälper inte. Rör ner purjolöken och smakar av och inser att curryn har dödat purjons smak totalt och oåterkalleligt. *suck*


Sambons son gillar inte stark mat. Äh, ungen får äta kassler och potatis och om jag slänger lite extra tomatbitar på tallriken, för det gillar han, så blir han väl mätt.


I med såsen i smord form, på med riven ost och gratinera hett tills det fått färg parallellt som jag kokar färskpotatis och bräcker kasslerskivor.


Edit sa att jag skulle skriva (för 3 personer):

2-3 purjolökar

smör

lite salt

béchamelsås

curry, bara lite och inte 1 tsk som jag tog

riven ost

1 liter färskpotatis

mer salt

6 skivor kassler



Fram med allt på bordet, sambons son ser skeptisk ut och tar en halv matsked purjolöksgratäng. Eftersom han inte gillar skrubbad färskpotatis tar han bara en (så vi lägger på tre till). Jaja! Gör (nästan) som du vill. Han vet att han inte måste äta upp det han inte tycker om. Man tvingar inte barn.

Sambon tycker att det hela är kanongott, och visst är det gott men det är fasen inte vad jag tänkte. Stark currysmak utan så mycket purjosmak är en besvikelse.


Sambons son efter att ha ätit upp det lilla han tog; nu har jag fått en ny favoriträtt! Ooups?


HA! Grabben tar om två gånger och är jättenöjd. När vi dukar av bordet finns det tre pyttepotatisar och ca två matskedar curry-purjo-gratäng kvar. Han tittar på gratängen och frågar om vi kan spara den till senare om han skulle bli hungrig igen. Japp, säger jag, lägg det bara på en assiett så går det bra. Så klart.

När jag tittar in på hans rum senare där han sitter vid sin tv så ser jag assietten. Där ligger en klick gratäng och tre små potatisar och väntar. Efter en halvtimme har han slukat detta med. Den grabben utvecklar sina smaklökar fortare än en gris blinkar!


Han är inte min egen men han är som min egen!


   Och de mörka purjolöksbladen sparas så klart till någon soppa eller buljong!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Hw

1 juli 2010 07:01

Varför skulle man inte tvinga barn att äta det man lagat? *grubblar*

 
Lena

Lena

1 juli 2010 10:50

Min erfarenhet är att man ska "tvinga barn" att smaka men inte äta upp om de absolut inte tycker om det. Det kan leda till att de får avsmak för just den rätten för resten av sitt liv.
HW? *grubblar*
;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

1 juli 2010 14:34

Gillar din berättelse, från bränt till grisblinkningar :)
--
Detta eviga ämne med barn & mat :D
Min genväg är att så ofta som möjligt servera så "rutig" mat som möjligt när det gäller nya rätter/smaker/kombinationer. Med rutig menar jag så många ingredienser som möjligt är urskiljbara eller separata på tallriken.
På detta vis behöver man inte truga alls, får barnen tex några kokta kikärtor att kolla på och en liten klick hummus vid sidan är ofta saken biff, nyfikenheten gör sitt.
Däremot att bjuda på en redd gryta med kanske mosiga kikärtor med 7-10 andra ingredienser i samma gryta.. Nä.
Konflikter har vi nog många ändå så vi kan väl strunta i dem när vi äter. Det var mina 50 öre :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

HW

1 juli 2010 18:41

Okey, det var så du menade. Jag tycker bara att man alltid ska "tvinga" sina barn att smaka. Jag tycker man ska introducera variarande mat med kryddning, ingredienser och lustfylldhet. Men det förstår jag att du gör nu. Ledsen om jag "hoppade på" dig av fel anledning. Lite av min käpphäst det där med mat och barn...*urskuldar mig*

 
Tobbe

Tobbe

2 juli 2010 17:33

Ville bara tipsa om den pågående tävlingen där du kan vinna en signerad kokbok... http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=109

http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id

 
Lena

Lena

3 juli 2010 12:36

Recept o Maten: Jag håller helt med!
HW: Inte kände jag mig påhoppad! :) Du hade så vänlig ton så... Och det där med barn och mat är ett helt kapitel och man ser så många göra fel där det slutar med att barn är kinkiga matvägrare som terrar hela matbordet ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se