Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 29 juni 2010

Enkel köttfärssås med lite tuggmotstånd

Av Lena - 29 juni 2010 20:00

En köttfärssås som är god och lättlagad men tar lite tid. Det är burksvampens fel att det tar sådan tid men det är den som ger tuggmotståndet som jag/vi gillar.


Ha till hands:

1 burk skivade champinjoner

smör

1 gul lök, hackad

2 hackade vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

500 g köttfärs

1 burk hela eller krossade tomater

2 dl vatten

1 dl ketchup

1 buljongtärning, ekologisk

nymalen svartpeppar

oregano

1 tsk balsamvinäger

ett par stänk D’Elidas chilisås eller Tabasco

pressad vitlök

salt

1 dl vispgrädde


Gör så här:


Öppna burken med champinjoner, häll av spadet, skölj svampen i vatten och lått rinna av ett bra tag.


Starta upp medelvärme under en gryta, lägg i svampen och låt den ånga av sig vätskan. Klicka i smör och låt svampen, under omrörning, svettas och lida länge. Du hör att svampen kvider i grytan. Om inte, höj värmen lite.


Efter ca en halvtimme eller mer, när du känner en tydlig nötaktig doft, har du i löken/vitlök och ytterligare en klick smör.

Låt detta gotta sig tills löken är smått genomskinlig. Höj värmen och tillsätt tomatpurén, rör runt ett tag så den blir brynt.  


Smula ner färsen och se till at den blir brynt.

Ha i tomaterna på burk, vattnet, ketchupen, buljongtärningen och svartpeppar.


Låt detta puttra på svag värme utan lock, gärna 1-2 timmar, men mindre om du har bråttom. Ha i mer vatten om det börjar se torrt ut.


Smaka av med oregano, balsamvinäger, D’Elidas, pressad vitlök och salt. Pytsa i grädden, låt det hela få ett uppkok, smaka av igen och servera med nykokt pasta och härlig sallad! Skitgott!


   Mums! Häll i grädden nu! Om du vill.


   Men inte utan sallad!

 
ANNONS
 
Per-Anders

Per-Anders

16 augusti 2010 17:46

Toppen! Många tycker att D'Elidas passar bra i just köttfärs-sås. Är det ok om jag länkar till detta recept?

http://www.delidas.se

Lena

16 augusti 2010 19:58

Absolut går det bra!
Trevlig fortsatt sommar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se