Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 26 maj 2010

Gör en sak och få två: av kycklingskrov

Av Lena - 26 maj 2010 21:27

Två kycklingskrov och fyra kycklingvingar ger mig både en kycklingsoppa att äta nu och en kycklingbuljong att koka ihop och frysa in. Hemlagat är både billigt och gott och det här är dessutom nyttigt! TRE flugor på smällen!


Man startar med två färska kycklingar som man styckat!


Egen hemkokt kycklingbuljong


Nu har du:


2 kycklingskrov (filéer och klubbor har du frusit in eller kommer att frysa in)

4 kycklingvingar (Det går bra med bara skrov så klart)


Gör så här:


Tina ev frusna delar och skölj av.

Koka upp ca 3 liter vatten, lägg i kycklingdelarna och låt koka upp.

Skumma av orenheterna och tillsätt 3 tsk salt. Den lilla saltmängden är för att jag ju ska koka ihop en buljong senare och inte vill ha den översaltad. Det är lättare att öka saltmängden senare än det än att minska den.


Skala och dela i bitar:


1 stor morot

2 mindre stjälkar blekselleri

1 palsternacka

1 stor gul lök


Lägg i detta samt:


några persiljestjälkar

ett par lagerblad

en drös vitpepparkorn

en skvätt vitvinsvinäger


Låt det hela koka upp igen och låt sedan småsjuda i ca 40-60 minuter.


Lyft ur alla kycklingdelar och låt dem svalan något så de går att ta i. Undertiden kan grytan med resten så på låg värme på plattan.


Rensa kyckling noga och köttflisor i en skål och resten i en annan. Här behöver man ibland skrapa med tummen för att få med allt kött som sitter tätt intill benen.


Ställ in skålen med köttet i kylen och lägg allt rens (ben, fett, skinn och brosk) i buljonggrytan. Knäck gärna benen på kycklingen när du lägger tillbaks dem så får du ut mer smak. Nu kan grytan stå och småsjuda på låg värme med skrovresterna och grönsakerna resten av dagen.  Råkar det koka bort för mycket vätska fyller du bara på vatten.


Ett antal timmar senare (helst hela dagen):


Sila bort kyckling och grönsaker från buljongen, gärna genom en silduk.

Nu kan du göra två moment om du vill:

klara buljongen (struntar jag i)

kyla ner buljongen och plocka bort fettkakan som då stelnat överst (gör jag)


Efter att du gjort det, eller om du struntat i det, så tar du undan så mycket buljong du vill ha till din soppa.


Låt resten koka ihop så det blir hanterbart nog att frysas in utan att ta för mycket plats.

Buljongen håller i frysen åtminstone ca 6 månader om du tagit bort fettet, annars ca 3 månader.


Nu gör du kycklingsoppa på buljongen du tog undan. T.ex Redd kycklingsoppa med smak av timjan

    Koka upp pippi och grönt och koka ca 40-60 minuter


   Fiska upp kycklingdelarna och låt svalna så du kan rensa ALLT


   Nu har du 3-4 dl fint kycklingkött till soppa eller så


   Kyl buljongen i vattenbad så du kan ta upp det värsta feta. Jag gjorde det här till soppan och tar resten när nästa del är klar


   Koka resten av buljongen, med allt krafs i, så länge du har lust så blir det bra

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se