Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 maj 2010

Grilltider även för hyreshushyresgäster – om man reser bort

Av Lena - 22 maj 2010 15:00

Vi skulle grilla å jag köpte min favorit-grillolja som är Caj P. Men så kom jag på att en av dem jag skulle mata avskyr inte vill ha vitlök så jag ställde mig att röra ihop en egen grillolja av befintliga kryddor ur skåpet av sådant jag gillar. Jag glömde för ett ögonblick ”less is more”!


Först gjorde jag en omgång där jag hade i av min nyinköpta flaska ”Liquid smoke” men sambon fick kväljningar när han smakade på min trolldryck så jag fick göra om och göra rätt. Samma fast utan rökigheten. Det blev riktigt, riktigt bra! Lite starkt för vissa men för oss andra förhärdade magar blev det kanon!

Nästa gång ska jag pressa i ett par klyftor vitlök för DET tycker VI om!


Jag har aldrig måttat en egen olja förut (bara duttat hit å dit) men om jag får experimentera mera och lägga till och dra ifrån, minska och öka så har jag säkert en olja värd Nobelpriset om några (flera) år! Fast den här vart jag nöjd med!



Grillolja à la moi


1 dl vanlig rapsolja

1 tsk chiliflakes

1 tsk paprika

1 tsk smoked paprika

1 tsk lökpulver

2 tsk sellerisalt

2 tsk italiensk salladskrydda

1 tsk soja

1 tsk honung

1 msk cognac

några varv på både vit- och svartpepparkvarnen

(2 klyftor pressed vitlök)


Bland och ge! Låt gärna köttet (och kanske även det andra) marinera redan dagen innan så kryddorna har möjlighet att utvecklas och veckla in sig i köttet!


Vi spetsade följande på spetten:


fläskfilébitar

grön paprika

röd paprika

schalottenlök som är färvälld (jag sticker en tandpetare rakt igenom så att alla lager håller sig på plats)

rödlöksbit

prinskorv inlindad i bacon

har jag glömt något?


Bredvid spetten grillade vi bitar av majskolv och champinjonhattar fyllda med fetaost.


   Gillar att det står "Try me" på flaskan!


   Mumsigt!


   Mumsigt!

 
ANNONS
 
Majsan

Majsan

23 maj 2010 22:22

Vi har börjat använda liquid smoke i köttfärsen när vi vill variera våra fredagstacos. Superdupergott! Och då passar vi även på att pimpa gräddfilen med vitlök och honung. Mmmmmm.
Din grillolja ska jag nog prova snart, hos oss blir det ju grillat tätt som oftast.

Ha en kulig vecka!

http://majsansblogg.se

 
Lena

Lena

23 maj 2010 22:33

Ja du Majsan! Jag tänkte börja vänja sambon lite sakta genom att marinera en köttbit med och en utan liquid å sen får vi jämföra. Han är lite rädd för den! ;)
Min son ville prova när jag berättade på telefon men han är fattig student i Umeå och har inte råd med alla kryddor. Jag får nog köpa en flygbiljett till honom så han får krama mamma och äta grillat!
Vitlök i gräddfilen brukar jag ha men ska nog sätta i lite honing som du gör och prova! Låter "finfint" (som du brukar säga:))

Smoken i köttfärsen? Hm! Tål att tänkas på!

Ha kulkuligt du me!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

24 maj 2010 00:40

Jag lyckas smyga ner liquid smoke i nästan allt men(!) det är något som går i perioder har jag märkt.
En halv kapsyl till 5-600 g köttfärsmat som köttbullar eller pannbiff brukar det bli, alternativt någon droppe direkt i stekpannan mot slutet på matlagningen.
Hej å hå, drygare produkt finns inte!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

24 maj 2010 00:50

Tack snälla för måttangivelse!
Läste på någon matblogg om en msk! Tog en tsk och, ja, du vet!
Tillvänjning i sakta mak! För jag inser ju att detta är en hit som vi kommer att älska! Eller?

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

24 maj 2010 10:22

Jag fegkryddar då det finns tre barn som lätt blir kinkiga. Men en matsked till motsvarande mängd skulle nog få en reliplerande effekt..
Man skulle göra en köttfärssmet där man doserar en viss liten mängd, provsteker & smakar och forsätter så tills gränsen är nådd..

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

24 maj 2010 11:23

Ja, det är nog enda sättet! Kolla när the bottom is nådd!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se