Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 maj 2010

Musse me reker

Av Lena - 22 maj 2010 11:30

Grillspett till grillfesten och så är det i land. Till förrätt tänkte jag göra det lätt för mig och fixa till lite skagenröra. Sedan tänkte jag parmesankorgar att servera i.

Och sedan så tog jag väl och surfade i väg på en våg och hamnade på Birgitta Höglunds sida och hittade hennes räkmousse och saken var biff! Jag hade ju allt hemma!

Dessvärre var räkorna inte grönländska men väl grönhuvade! Det vill till att pilla bort så mycket som möjligt av det gröna med så mycket som möjligt av räkan kvar. Eller vad sägs om gallgrön mousse? Nä, tänkte väl det!


Har hört att det gröna kommer av tryckförändringen när de dras upp för snabbt ur havet men vad vet väl jag mitt arma kräk! Det smakar visserligen inget, det gallgröna, men i en mousse passar inte färgvalet!


Birgitta gör så här och då gör jag likadant:


Räkmousse 4 st

200 gr räkor, gärna stora för garneringens skull

1 dl Crème Fraiche (jag använde laktosfri för svärmor och det blev bra)

1 ägg, helst ekologiskt

1 msk vitt vin

1 msk Heinz Chilisås

lite pressad citron

1½ gelatinblad

havssalt

cayennepeppar

 

Garnering:

räkor

dill

citron

rom

Gör så här:

Skala och finhacka räkorna. (spara skalen till räkfond)

Dela ägget och rör ner gulan och crème fraiche i räkhacket.

Smaksätt med chilisås, citron, salt och cayennepeppar.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.

Krama ur gelatinbladen och smält i vinet på svag värme.

Rör ut med en matsked av räksmeten och blanda sen ner det tillbaks.

Då blir det inte klumpar av att gelatinet stelnar för fort och dessutom blir det lättare att få med all gelatin ner i röran.

Vispa vitorna till riktigt hårt skum.

Ta lite av räkröran och rör ner i äggvitan.

Vänd försiktigt ner resten av vitan i smeten.

Fyll i små glas, ställ i kylen ett par timmar att stelna.

Du kan också förbereda räkmoussen dagen innan, då utvecklas ännu mer smak.

Jag garnerade med tre räkor, dillvippa, halv citronskiva samt en sked röd rom.

Det blir gott att ha en trekant rostat eller smörstekt bröd till men det glömde vi i all röra!


  Den smakade förträffligt!

 
ANNONS
 
Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat

23 maj 2010 22:17

Vad fint du gjort, läckert med rom på toppen också. Kul att du gillade min röra, och tack för en länk igen ;)

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

23 maj 2010 22:28

Tackar och niger för berömmet! Vi gillade det verkligen. Jag frågade sambons son om han tyckte om det men såg då att han på tre röda slukat den med hull och hår och satt och log! Alla inblandade var väldigt nöjda!
Klart man länkar! Fattas bara!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se