Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 26 april 2010

Foliebakad hel lax i ugn

Av Lena - 26 april 2010 21:00

Gott som tusan! Fisken blir så saftig och god när man lagar den hel med både skinn och ben kvar. Och det är faktiskt lätt att vika undan skinnet och ta fina bitar. När man ätit upp allt kött på ena sidan så är det bara att dra bort hela benpaketet och fortsätta plocka fina bitar.


Ha till hands:


ett par meter aluminiumfolie

en hel lax

salt

nymalen vitpeppar

1 citron, skivad 5-6 mm stockt

1 fänkål

smör (ganska rejält)

2 knippen dill, grovhackad


Ugn 200°


Skölj laxen

Lägg ut ett dubbelt lager folie, ca 20 cm längre än laxen, i en långpanna.

Skiva fänkålen och lägg i botten där laxen ska ligga, samt ett par halverade citronskivor. Detta för att "lyfta" laxen från spadet som blir så laxen inte blir kokt för tidigt underst - plus ge smak åt spadet.

Släng på en näve dill på skivorna.


Snitta laxens skinn på båda sidor ca 1 cm djupt. Salta och kör på bra med vitpepparkvarnen både på ut och insidan av laxen, jag brukar höfta mängden. Gnugga in kryddorna. Peta i lite smör i snitten av laxskinnet på ena sidan.


Lägg laxen på folie med den smörade sidan ner. Peta in smör i snitten på skinnet och lägg lite klickar inuti laxen. Fyll på insidan med dill och citronskivor. Lägg dill på och runt, lägg de sista citronskivorna ovanpå laxen och klicka på mer smör.


Vik ihop folien så det blir ett paket, först på längden, sedan stänger du ändarna. Om folien inte räcker så lägg ett ark ovanpå och slut till kanterna runt det.


Låt laxen gå i ugnen tills den är nästan klar. Den kokar ju ett litet tag efter du tagit ut den när du haft så hög temp. Min lax vägde nästan två kilo med huvud (som jag tog bort före jag lagade den) och den tog en timma på sig. Laxen ska nå upp till ca 48° och jag förespråkar termometer. Annars får du ta ut, öppna och kika hur mitten ser ut. Glöm inte att hälla av spadet som blivit och ta till vara! Gott att droppa på maten på tallriken!


Det bästa är att laga fisken i lägre temperatur under längre tid men det är inte alltid det finns utrymme för det.


Serverad t.ex. med färskpotatis och förslagsvis Hollandaisesås och ärter samt skyn som blivit så blir laxen en dröm.

Dagen efter åt jag av laxen tre gånger! Frukost, lunch och på mellanmålsmackan!


Av det som blir över lagar jag laxpudding på torsdag!

Edit: Nästa gång tar jag två stånd fänkål och har under, på och i för det var fantastiskt gott!

Det blev inte mycket kvar på benen när jag rensat  

 
ANNONS
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

29 april 2010 00:25

Hehe, vi åt lax igår med, Salmalax "grillades" på GSB-plattan. Enkelt och gott. Men hållandässåsen jag fick på mässan var inget vidare eller så är jag kräsen. Erik Lallerstedt har lånat ut sitt namn till såstillverkaren - undra om han själv har smakat..

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

29 april 2010 07:43

Man kan ju tycka att en kock av hans dignitet borde vara ganska nogräknad! Eller också är du kräsen ;) Nja, du är nog lika kräsen som jag är :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

29 april 2010 23:35

Jag frågar helt enkelt när jag träffar han nästa gång - det är ju i allmänhetens intresse! *eller hur?*

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

29 april 2010 23:53

Absolut att du måste fråga! Ställ honom mot väggen!!! ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Julie

Julie

6 april 2017 04:35

Sju år senare och det är fortfarande en av de bästa sätten att förbereda fisk på!

http://avbetalning.net

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se