Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 25 april 2010

Det roliga med mat

Av Lena - 25 april 2010 20:53

Mat ÄR gott! Just det som min blogg heter!

Det roliga med mat är att det uppfyller allt man behöver! Smak, doft och konsistens är viktigt så klart men vägen dit är ju minst lika spännande. Planering och fundering över vad man ska laga i veckan och till helgen. Vad har man i skåpen och vad ska man tillföra? Vad finns det i butiken som är bra just nu?


Mat-tänket upptar faktiskt en väldigt stor del av min tillvaro. Jag till och med drömmer mat. Vad ska jag laga, vad ska jag köpa och hur ska jag laga det? Det är helt klart min favoritsysselsättning. Det är MIN passion! Mitt liv!


Sedan finns det ju lite ”problem” för min del. Jag älskar husmanskost och går ständigt och är sugen på de gamla klassikerna och skulle väl gärna äta av dessa hur ofta som helst. Kålpudding, ärtsoppa, fläsklägg och även allt som man kan äta till mitt älskade potatismos!

Men så finns det kokböcker, matbloggar och internet som rubbar all balans! Det finns så många recept och så många influenser och så många bra idéer ”där ute” som jag vill pröva! Jag skulle vilja ha dubbelt så långt liv mot mitt förmodade för att hinna laga och äta både det jag har som favoriter och dessutom prova allt jag är nyfiken på!


Dessutom ligger det en utmaning i att optimera det man brukar laga! Hur man gör den bästa kålpuddingen utan att lägga till eller dra ifrån ingredienser. Just det att fundera på hur kålen verkligen ska brynas så den får absolut bästa smak och mjällhet! Hur man får béchamelsåsen att smaka så där gräddigt och smörigt rund utan att ha i mer av varken det ena eller andra. Hur gräddsåsen får den där mustiga och härliga smaken så man vill äta den med sked och skita i både kött och annat.  


Jakten på nya råvaror och produkter är också spännande.

Vad har kommit nytt och vad av det gamla har förbättrats? Vad är det i? Hur många onödiga tillsatser? Hur skriver tillverkaren på paketet?

Jag har märkt (det har väl alla) att det ofta står tillsatsernas rätta namn numera istället för E-nummer. Folk har blivit så rädda för E-nummer och tillverkarna tror att om det står namn istället för nummer så ser det inte lika illa ut. Är folk så lättlurade? Tror inte det. Antingen så bryr man sig inte och då spelar det ingen roll hur det står på varan eller också så bryr man sig och då spelar det heller ingen roll hur det står för man vet ändå.


Jag ÄR ingen fena i köket!

Jag är ganska dålig på att få till vad som passar ihop av olika smaker och kryddor. Särkilt om jag ska planera ett recept i förväg. Då går det bättre att improvisera när jag väl står där. Då kan jag få till både det ena och det andra. Synd bara att jag inte vet i förväg hur det ska bli så jag skriver upp vad jag gör. Oj, det här var gott! Hur gjorde jag egentligen och hur mycket tog jag av allt?


Och dyraste är inte alltid bäst!

Till Dry Martini är faktiskt Coops egna gröna oöover med pimiento bäst. I alla fall av de olika jag har smakat.

Jag läser fanatiskt alla tester och jämförelser på nätet för även om mina smaklökar är mina unika så är det bra att få en fingervisning över vad som är riktigt uselt utan att behöva köpa det själv först.


Utveckla smaker är spännande!

Sardeller är något jag alltid förut tyckt var rent ”inte så väldigt gott”. Nu har jag lärt mig att använda dem som smaksättare för att få till den utvidgade upplevelsen av umami, den femte smaken! Detsamma gäller selleri. Att ”det går lika bra utan selleri” är ren lögn. Visserligen började jag att använda selleri före jag läste om vad Lisa hade att säga men hon gav det hela en helt ny tankegång för min del! Selleri smakar inte alltid jättemycket i sig självt men den lyfter fram smaken på de andra råvarorna! Punk.

Samma som torkad Shiitake. Släng en sådan i soppkoket så är du i hamn! Lite överdrivet men prova så får du se vad som händer.


Tänk också på, när du står vid grönsaksdisken och inte vill lägga pengar på en ”hel bukett” stjälkselleri, att den håller bra många veckor i grönsakslådan i din kyl. Bra så du vet om du nu inte visste det redan. Stjälkselleri och bladpersilja håller i veckor i kylen!


Jag är smakjägare och matnörd! Vad är du?


  

 
ANNONS
 
Moma\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Moma\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

26 april 2010 14:46

Då får ge henne onda ögat(Momas specialite) fråga henne nästa gång om hon verkligen har råd att skörda alla örter innan kunderna hunnit få med sig dem hem...

http://momaskitchen.wordpress.com

 
Lena

Lena

27 april 2010 07:50

Den där "laser-blicken" jag är berömd för ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

27 april 2010 16:28

Ja vi matbloggare är speciella, matnördar, smakjägare och nyfikna till tusen!
Jag tror faktiskt vi njuter lite mer av livet än gemene "Svensson" och att vi har en snäppet bättre livsföring på köpet :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

27 april 2010 23:52

Vi får väl hoppas det RoM!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se