Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 13 april 2010

Köttbullar till middag

Av Lena - 13 april 2010 21:20

Alla har väl ett recept på köttbullar och många gör olika varje gång. Jag har även varierat mitt grundrecept ett antal gånger för att få till den optimala vardagsköttbullen., man ändrar ju åsikt genom åren hur det ska vara och smaka.

Förr hade jag dubbelt så mycket ströbröd som jag har nu men annars är det sig ganska likt.

Vad alla kockar tjatar om är att man ska lättbryna löken före man blandar den i smeten vilket jag aldrig gjort. Utom idag för jag tänkte prova.

Att jag inte gjort det förut beror på att jag gilla smaken av löken som den är. Nu gjorde jag två satser smet. En där jag rev löken och en där jag finhackade löken och sen smälte i lite smör. Köttbullarna med den hackade ”brynta” löken blev mildare och dessutom kröp löken ur bullarna under stekningen vilket den inte gjorde ur bullarna med den rivna löken.

Här är i alla fall receptet på köttbullarna som blev bra både i smak och konsistens.


Grundrecept – vardagsköttbullar


500 g nötfärs

1 stor gul lök, riven

1 ägg

½ dl ströbröd

½ dl vispgrädde

½ dl vatten

1 ½ tsk salt

½ tsk nymalen vitpeppar

1-2 krm kryddpeppar

1 ½ tsk dijonsenap


Mjölkstuvade makaroner serverades till


  

 
ANNONS
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

14 april 2010 01:58

Vardagsköttbullar i vetenskapens tjänst :)
--
Jag river lök & vitlök bara för att barna inte ska få något att klaga på. Ibland petar i en kapsyl liquid smoke bara för att :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

14 april 2010 08:54

Jag har haft det bra jag! Mina barn klagade aldrig utan tuggade glatt i sig :)
Något som är gott att riva i är färska champinjoner

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

15 april 2010 00:11

Tackar för champinjontipset - till listan att testa :)

http://receptomaten.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Länkkärlek

Länkar

Senaste kommentarerna

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se